Erilaiset rentoutumisharjoitukset ovat oiva työväline stressinhallintaan. Tämän lyhyen rentoutuksen voi pitää esimerkiksi kokouksen lopussa. Harjoituksen ajaksi valot voi sammuttaa ja taustalle voi laittaa rauhallisista musiikkia. Osallistujat voivat käydä pitkälleen lattialle tai patjojen päälle. Rentoutuksen vetäjän tulee lukea harjoitus läpi rauhallisella äänellä ja pitää tauko jokaisen kappaleen välissä.  

Harjoitus:  

Sulje silmäsi. Keskity hengitykseesi: hengitä syvään täyttäen keuhkosi äärimmilleen. Hengitä keskittyneesti sisään ja ulos viisi kertaa.  

Tunnet, kuinka kehosi painuu mukavasti alustaa vasten. Sinulla on hyvä ja rauhallinen olo. Kuvittele, että rentoutumisen aalto lähtee etenemään päästäsi kohti jalkoja. Huomaat, miten poskesi ja muut kasvojesi lihakset rentoutuvat. Nauti mukavasta olostasi täysin rauhassa. 

Rentous leviää hartioihisi ja rintakehääsi. Ylävartalosi painuu raskaana vasten lattiaa. Hartioittesi jännitys laukeaa. Hengityksesi kulkee helposti. Hengitä jälleen keskittyneesti sisään ja ulos. Olosi on hyvä eikä sinulla ole kiire minnekään.  

Rentouttava aalto kulkee yli molempien käsivarsiesi aina sormenpäihin saakka. Se leviää myös keskivartaloosi: tunnet, kuinka vatsasi nousee ja laskee rauhallisesti hengityksesi tahdissa.  Selkäsi on mukavasti alustaa vasten. Voit keskittyä nauttimaan olostasi.  

Tunnet, kuinka pakarasi, reitesi ja pohkeesi muuttuvat raskaiksi. Aalto pyyhkii alaruumistasi. Tunnet, kuinka painovoima vetää varpaitasi kohti maata. Koko kehosi on täysin rento. 

Hengittele rauhallisesti. Ajattele jokaisella sisäänhengityksellä vetäväsi sisään positiivisuutta ja uloshengityksellä poistavasi negatiivisuutta. Mieti, mikä on tänään ilahduttanut sinua.  

Ala hiljalleen herätellä kehoasi. Tee seuraavat liikkeet kuitenkin aivan rauhassa ja hitaasti: kipristele varpaitasi, jännitä reisiäsi ja peppuasi, puristele käsiä nyrkkiin ja nosta olkapäitä kohti korvia. Hengitä vielä kolmesti sisään ja ulos.   

Nyt voit avata silmäsi ja nousta istumaan. Harjoitus on päättynyt.