Vaikka leirit ovat kesän kohokohta, saattavat ne olla pestissä toimiville johtajille myös raskaita tai jopa stressaavia. Onkin tärkeää huolehtia siitä, että jokainen leiriarjen sankari ehtii myös rentoutua pestinsä lomassa.

Tämän testin avulla selvität, millainen on sinulle sopivin, pienemmälläkin leirillä toteutettavissa oleva levähdyshetki.

Mikä leirillä stressaa eniten?

 1. a)   Ihmisvilinä ympärillä
 2. b)   Pestiin liittyvät velvollisuudet
 3. c)    Se, ettei pääse suihkuun.
 4. d)   Jatkuva kiire

Mikä on parasta leirillä?

 1. a)   Tunnelmalliset iltanuotiot
 2. b)   Luonnossa liikkuminen
 3. c)    Saunominen
 4. d)   Ystävät

Missä olisit, jos et olisi leirillä?

 1. a)   Rantalomalla
 2. b)   Vaelluksella
 3. c)    Kylpylälomalla
 4. d)   Festareilla

Kun olet leirillä, mitä ikävöit eniten kotoa?

 1. a)   Omaa sänkyä
 2. b)   Arkirutiineja
 3. c)    Sisävessaa
 4. d)   Partion ulkopuolisia kavereita

Miten rentoudut silloin, kun et ole leirillä?

 1. a)   Nukun pitkään aamuisin.
 2. b)   Käyn kuntosalilla.
 3. c)    Käyn kylvyssä.
 4. d)   Näen kavereita.

Mikä eläin olisit?

 1. a)   Laiskiainen
 2. b)   Muurahainen
 3. c)    Chihuahua
 4. d)   Mangusti

 

Eniten a-vaihtoehtoja:

Leirin ihmisvilinä ja loputtomat aktiviteetit väsyttävät sinua, ja kaipaatkin selvästi omaa rauhaa. Kömmi telttaan tai riippumattoon ja nuku päiväunet, kuuntele hyvää musiikkia tai lue hyvää kirjaa. Kokenut rentoutuja pakkaa jo ennen leirille lähtöä mukaan oman tyynyn ja korvatulpat. Jotta rentoutumishetkesi onnistuisi parhaalla tavalla, muista vinkata myös muille, ettet halua itseäsi häirittävän – tai etsi piilopaikka, josta sinua ei löydetä.

Eniten b-vaihtoehtoja:

Pestiin liittyvät velvollisuudet saavat ajatuksesi ruuhkautumaan, ja tarvitset vastapainoksi fyysistä rasitusta. Esimerkiksi klassikkolaji juoksu taipuu hyvin myös leirillä harrastettavaksi, kun taas vaihtelua kaipaava nappaa kaverin mukaan soutu- tai melontaretkelle. Jos sen sijaan haluat pitää hieman lempeämmän tauon, sauna tai johtajiston yhteinen hierontarinki virkistävät varmasti.

Eniten c-vaihtoehtoja:

Leiriolosuhteissa mikä tahansa siististä sisäelämästä muistuttava on luksusta, ja juuri sellaiset pienet hetket saavat sinut rentoutumaan. Pidä kahvihetki kannonnokassa, kerää kukkakimppu teltan oven eteen tai letitä muiden hiuksia. Jo ennen leirille lähtöä voit varautua omiin luksushetkiin esimerkiksi ottamalla mukaan lempiherkkujasi tai pikkupurkkeihin pakattuja hyväntuoksuisia rasvoja.

Eniten d-vaihtoehtoja:

Sinä rentoudut parhaiten muiden ihmisten seurassa. Onneksi leirillä on tarjolla rutkasti sosiaalista tukea – kunhan vain ensin maltat istua rauhassa alas. Sinun tuleekin muistaa ennen kaikkea se, että yhteiset hetket muiden johtajien kanssa eivät ole vain seuraavan ohjelman suunnittelua varten, vaan turhanpäiväisellä höpöttelyllä, korttipelituokioilla ja hillittömillä naurukohtauksilla on paikkansa myös johtajan leiriarjessa.

Juttu on osa Partiomedian kesäleiriaiheista juttusarjaa, jonka tekijät ovat Ysp-kurssin osallistujia. Katso kaikki juttusarjan osat täältä