Eeva Mäkinen on valokuvaaja, jolla on takanaan vuosien kokemus vaeltamisesta. Hepun haastattelussa hän kertoo parhaat vinkkinsä onnistuneeseen vaellukseen.

Valokuvaaja Eeva Mäkinen kuvattuna Oulankajoen törmällä

Keskiviikko, 18. heinäkuuta. Luontokuvaaja Eeva Mäkinen vastaa puhelimeen ajaessaan autoa. Meneillään on kuvausprojekti Kuusamon ja Pyhän alueella, ja tarkoituksena on kuvata vuodenaikojen erityispiirteitä. ”Esimerkiksi keväällä vietin aikaa nenä kiinni kuusenkerkissä ja odotin, milloin mahla alkaa valua”, hän kertoo.

Luonnossa liikkuminen on ollut Mäkiselle tuttua pienestä pitäen. Hän kasvoi Limingassa ja kävi koulua metsän keskellä. Myös partio oli lapsuudessa mieluisa harrastus, mutta se on sittemmin jäänyt vaeltamisen ja valokuvaamisen tultua tilalle. Valokuvaaminen on ollut Mäkisen kokopäiväisenä ammattina muutaman vuoden ajan: kunnon kameran hän hankki vuonna 2012.

Miten Mäkisestä sitten tuli valokuvaaja?

Olen reissannut ulkomailla koko elämäni ajan – valokuvausinnostukseni alkoi Galapagossaarilta, ja lopulta siitä ei enää yksinkertaisesti päässyt irti!

Vaikka Mäkisen rakkaus valokuvaamiseen onkin saanut alkunsa kuumilta Galapagossaarilta, nykyään hän keskittyy erityisesti Suomen luontoon. ”Siihen liittyvä tarinankerronta on niin luontevaa”, hän vastaa syytä kysyttäessä. ”Suomessa on esimerkiksi neljä täysin toisistaan poikkeavaa vuodenaikaa.”

Kuvassa on revontulet ja hiihtäjä talvimaisemassa Pallaksella

Tunne rajasi

Kuvassa on Kyynäränharju Liesjärven kansallispuistossaVaeltamisesta juuri Suomen luonnossa Mäkisellä onkin monen vuoden kokemus. Kysyttäessä, mitkä asiat ovat tärkeitä muistaa ihan ensimmäiselle vaellukselle lähtiessä, hän osaa vastata heti.

”Ensikertalaisena on hyvä aloittaa pienestä. Esimerkiksi yhden yön reissut alle kilometrin päässä autolta lähilaavulla ovat hyviä”, hän neuvoo. ”Nuorempana vaelluksen aikana kuljetut kilometrit tuntuivat tärkeiltä, mutta nykyään merkittävää on luonto. Pidempiä vaelluksia kannattaa tehdä vasta sitten, kun tuntee omat rajansa.”

Entä vaelluksella tarvittavat varusteet?

”Tärkeimmät kamat ovat jokaiselle henkilökohtaisia, joten niistä ei oikein voi antaa suosituksia.” Mäkinen huomauttaa. Hän kuitenkin nostaa esiin Partioaitan myymät retkipaketit, joilla ensikertalainenkin pääsee alkuun. ”Ja aina kannattaa kysyä vinkkejä kokeneemmilta. Esimerkiksi Facebookissa on aktiivisia vaellusryhmiä, joita kannattaa seurata.”

Mäkisellä on vaelluksilla aina mukana kamera ja makuupussi. Hän osaakin nimetä hetkeäkään miettimättä vaelluksiin liittyvät lempiasiansa: ”Patagonian untuvamakuupussi, metsä ja usva!”

Makuupussin mukavuus on Mäkiselle erityisen tärkeää, sillä kaikki reissut yhteenlaskettuina hän on tien päällä yhdeksästä kymmeneen kuukautta vuodessa. ”Vietän siinä makuupussissa oikeastaan enemmän aikaa kuin omassa sängyssäni”, hän naurahtaa.

Kuvassa on kajakkimeloja usvassa Hossassa

Kuvassa on kajakkimeloja Oulankajoella Kuusamossa

 

Mukavuus kunniaan!

On tärkeää, että vaelluksella kokee olonsa rennoksi. Vaelluksen rytmi on hyvä sovittaa säiden mukaan – tämän kesän helteillä Mäkinen myöntää unirytminsä muuttuneen, sillä hän nukkuu päivät ja vaeltaa yöllä, kun on viileämpää.

”Jokaisella vaelluksella kannattaisi myös olla hetki, jolloin nollaa mielensä eikä ajattele yhtään mitään. Se tukee vaeltamisen puhdistavaa vaikutusta.”

Mäkisellä on haastattelun tekoaikaan vielä edessä vaellus joko Pohjois-Ruotsiin tai Norjaan. Nykyiseen pisteeseen on ollut pitkä tie, ja vähitellen rakkaasta harrastuksesta on tullut elämäntapa sekä suorastaan henkireikä kiireisen arjen keskellä.

”Vaeltamisessa parasta on vapaus”, Mäkinen toteaa lopuksi. ”Siinä oppii tuntemaan itsensä.”

Kuvassa on valokuvaaja Eeva Mäkinen tupasvillaniityllä

Eevan vinkit onnistuneeseen vaellukseen 

  • Pakkauslista kannattaa päivittää jokaisen vaelluksen jälkeen – joka kerta tulee mieleen jotakin uutta!
  • Tulentekoa varten kannattaa kantaa mukana kuivaa tuohta ja sytytyspaloja.
  • Maastossa on syötävä ja juotava normaalia enemmän. Ota myös huomioon vedensaanti ja –keittomahdollisuudet.
  • Autoon voi jättää odottamaan jonkin mieluisan syötävän tai juotavan, jolla voi palkita itsensä vaelluksen jälkeen.
  • Ota mukaan myös muistiinpanovälineet, jotta voit kirjoittaa ylös tuntemuksiasi ja ajatuksiasi.

Seuraa Eeva Mäkistä Instagramissa nimellä @eevamakinen sekä hänen nettisivuillaan eevamakinen.com!