Eksyminen on pelottava jo sananakin. Ensin tulee mieleen synkkä metsä, sitten pimeys ja sitten yksinäisyys. Reppu painaa, päässä humisee ja suuta kuivaa. Sitten hiipii pelko, ettei pääse määränpäähän. Sitten se, ettei pääse kotiin – ikinä.

Todellisuudessa totaalisia eksymisiä maastoon on verrattain vähän ja eksyksiin jääminen on erittäin harvinaista.

Kuitenkin jokainen joka luonnossa liikkuu, eksyy joskus. Eksyminen on itse asiassa hyvin tavallista ja jopa päivittäistä. Eksyin metrossa ja tulin väärästä ovesta ulos. Eksyin ostoskeskuksessa ja en löytänyt enää autolle. Eksyin polkupyörällä vieraassa kaupungissa, kun yritin oikaista väärästä paikasta.

Metsissä ja tuntureilla eksyminen ei tavallaan poikkea urbaanista eksymisestä mitenkään. Kaupungissakin löydät takaisin haluttuun paikkaan, joko palaten jälkiäsi tai ottamalla uuden suunnan, kun olet ensin paikallistanut itsesi. Otat rauhallisesti, katselet ympärillesi ja päätät toimia. Samalla lailla se toimii maastossakin.

Eksyttäessä on ensimmäinen tehtävä yrittää paikallistaa itsensä. Vertailemalla ympäristöä karttaan, kääntymällä tulosuuntaan ja etsiä näistä kiintopisteitä. Kompassin avulla selviävät ilmansuunnat, mutta auttavasti ilmansuunnat voi tarkistaa myös auringosta. Kun haluttu kulkusuunta on selvillä, kannattaa seurata auringon asemasta, että taivaltaa suoraan eikä kulje ympyrää. Kännyköissä on digikartat ja GPS:t, joiden avulla selviää sijainti. Whatsappilla voit saada kaverilta livesijainnin, jonka avulla pääset pois.

Kun huomaa eksyneensä, ei kannata antaa pelolle valtaa. On pidettävä pää kylmänä ja istuttava hetkeksi alas pohtimaan tilannetta. Ota hörpyt juomapullosta ja repusta vähän evästä. Punnitse erilaiset mahdollisuudet,
tarkista mitä paikantamiseen tarpeellisia tavaroita sinulla on mukanasi ja tee itsellesi pelastautumissuunnitelma. Älä hätäänny, vaan toimi.

Eksymisessä ei ole mitään hävettävää. Jokainen eksyy joskus. Eksymisessä toimimista kannattaa jopa harjoitella. Senhän voiviedä niin pitkälle, että rakentelee hätämajoitteita ja säännöstelee eväitä. Jotkut rakentelevat pieniä hätäpakkauksia ja kuskaavat niitä mukanaan.

Kirjoittaja on partiolainen ja retkeilytoimittaja (@retkinikkari).