Tubettaja Joona Hellmanille on tärkeää, että jokainen nuori kokee, että hänen ääntänsä kuullaan ja tekemisellään on merkitys. Hellman haluaa käyttää omia kanaviaan myös ilmastoasioista puhumiseen.

– Ilmastoasiat koskevat meitä kaikkia ja heijastuvat moneen. Tiedän, että ne voivat olla isoja asioita ajatella. Kenenkään meistä ei tarvitse tehdä kaikkea, mutta jokaisen meistä täytyy tehdä jotain. Kiinnitä huomiota edes johonkin asiaan, jota voisit parantaa, kannustaa tubettaja Joona Hellman.

Salolainen Joona Hellman, 26, mietti lapsena partioon menoa, mutta ei sitten kuitenkaan partiolaiseksi päätynyt.
– Olin niin äidinpoika etten olisi uskaltanut mennä yöretkille, vaikka kuulin aina ystäviltä kivoja juttuja niistä.

Ympäristö- ja kierrätysasiat ovat olleet Hellmanille tärkeitä, ja hän on päätynyt puhumaan niiden asioiden puolesta omalla tubekanavallaan sekä Suomen Partiolaisten ja UPM:n yhteisessä Ilmastoreppu-kampanjassa. Siinä kerätään nuorten ilmastoaiheisia terveisiä ja ideoita pääministerille. Kampanjan ajatus siitä, että nuorten äänet ja ajatukset pääsevät kuuluviin, miellytti erityisesti Hellmania, ja hän haluaa käyttää myös omia kanaviaan hyviin asioihin.

Somesta samojen asioiden ajajia

Joona Hellmanille tubettaminen on päätyö. Jokaisen videon takana riittää paljon muutakin työsarkaa kuin itse videoiminen. Täytyy esimerkiksi ideoita ja käsikirjoittaa, leikata ja työstää videota.

– Olen aina ollut tyyppinä sellainen, joka rakastaa esiintymistä ja puhumista, se on ollut aina luontaista minulle. Mietin ensiksi näyttelijän ammattia, mutta olen parempi omana itsenäni kuin roolissa. Sitten vuonna 2016 löysin tubettamisen ja aloin tekemään asioita, mitä rakastan.

Hellman sanoo, että sosiaalinen media on nykyään nuorille helppo alusta, jossa voi kertoa omia ajatuksiaan.

– Omaa ääntänsä ei tarvitse heti saada kuuluviin 100 000 henkilölle. Kaikki voi lähteä lähipiiristä. Puhuu itselle tärkeistä asioistaan perheelle ja ystäville. He voivat viedä asioitasi eteenpäin ja kertoa niistä taas uusissa piireissä ja harrastuksissa. Somesta löytää ihmisiä, jotka ajavat samoja asioita, ja voi muodostaa yhdessä ryhmän. Siitä tulee yhteenkuuluvuuden tunne. Ryhmässä voima kasvaa.

– Minulle on tärkeintä, että nuori kokee, että hänen äänensä on tärkeä ja tekemisellä merkitys. Maailma on julma. Esillä on kipeitä asioita, ja välillä nuoresta voi tuntua informaation olevan liikaa. Pyrin itse sisällölläni piristämään toisten päivää. Oma sisältöni saa olla päivän helpottava tekijä. Säännöllisesti toki muistutuksena puhun myös vähän vakavimmista asioista.

Kuva: Miska Loimaala

Nuoret opastamaan vanhempiaan

Mitä käytännön arjentekoja Joona Hellman pyrkii tekemään ilmaston hyväksi?

– Aloin ensiksi kierrättämään biojätettä ja muovia. Pyrin, että ruokahävikkini on mahdollisimman pieni. Jos ruokaa jää yli, pakastan sitä. Ostan vaatteita paljon second handina ja käyn kirppareilla. Huolehdin aina sähköt pois asunnostani. Jos asuisin Helsingissä, käyttäisin julkisia. Täällä kulkeminen ilman autoa on hankalampaa.

Hellman vinkkaa, että nuoret voivat opastaa ja opettaa myös vanhempiaan. Perheen kanssa voi vaikka kokeilla kasvisruuan tekemistä yhdessä kerran viikossa. Ensiksi suunnittelee ja hankkii vanhempien kanssa tarvikkeet kaupasta ja tekee näin asiasta yhteisen jutun.

– Olen itse aina valmis oppimaan uutta ja kuuntelemaan asiasta tietäviä ihmisiä. Kun kerron asioista muille, pyrin puhumaan mahdollisimman helposti lähestyttävällä tavalla. Tulen puhumaan jatkossakin tubevideoissani ilmastoasioista, kun olen taas itse oppinut jotain uutta ja kokeillut sitä hetken omassa elämässäni, Hellman lupaa.

Ilmastoreppu

Ilmastoreppu pääministerille on partiolaisten ja UPM:n yhteinen somekampanja, joka auttaa erityisesti nuoria saamaan ilmastonmuutokseen liittyvät ideat, ajatukset, ehdotukset ja huolet kuuluviin.
Vielä ehdit mukaan viemään ilmastoviestiä pääministerille! Käy jättämässä terveisesi Instagramiin @ilmastoreppu-tilille.