Partiossa opituista taidoista on tutkitusti hyötyä työelämässä pärjäämiseen. Yhteisöllisyys ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tuleminen on rikkaus, josta kannattaa pitää kiinni. Myös Suomipop-radiokanavan aamushown juontaja Tuukka Ritokoski on pärjännyt niiden avulla pitkälle, mutta mukaan on mahtunut myös ripaus hyvää onnea. 

Joskus riittää vain se, että uskoo itseensä ja antaa asioiden järjestyä omalla painollaan. Niin kävi myös Tuukka Ritokoskelle, 26. Nuori miehenalku, joksi Ritokoski itseään kuvailee, oli vailla määränpäätä lukion ja armeijan jälkeen.   

Ei ollut selkeää suunnitelmaa tulevaisuudelle, mutta töitä löytyi ainakin väliaikaisesti peruskoulun sijaisuuksia tehden sekä sedän omistamassa taksifirmasta taksia ajamalla. Ritokoski oli jo kuitenkin jonkin aikaa pohtinut urheilutoimittajan ammattia ja päätyi hakemaan Helsingissä sijaitsevaan Laajasalon opistoon urheilutoimittajalinjalle.  

Linjalle pääsy avasikin Ritokoskelle aivan uudenlaisia ovia. Yksi hänen työuransa käännekohdista oli harjoitteluun pääseminen Nelonen Medialle. Ritokoski ei ollut suunnitellut missään vaiheessa radiojuontajan uraa, mutta se vain tapahtui yllättäen. 

Aluksi hän teki radiossa podcasteja sekä pieniä videoprojekteja. Pian harjoittelun jälkeen Ritokoski huomasi kuitenkin istuvansa Suomen suosituimman radio-ohjelman eli Radio Suomipopin Aamulypsyn studiossa aamusta toiseen. 

Olin suunnitellut itselleni urheilutoimittajan uraa, enkä missään vaiheessa kuvitellut päätyväni radiotoimittajaksi. Kai olin niin sanotusti oikeassa paikassa oikeaan aikaan.  

Nykyiseen työnkuvaansa, Aamulypsyn kolmanneksi juontajaksi, Ritokoski päätyi noin vuosi sitten kesällä 2019. Työn aloittaminen tarkoitti astumista suuriin saappaisiin. Entisen kollegan korvaaminen tuntui alkuun todella vaikealta, mutta vähitellen Ritokoski alkoi kokea työn omakseen. 

Vaikka radiotyö saattaa ulkopuolisille vaikuttaa yksitoikkoiselta läpän heittämiseltä aamusta toiseen, kuuluu Ritokosken työpäivään edelleen myös podcastien sekä videoiden tekoa.  

Herätykset ovat aikaisin, mutta työ antaa paljon. Olen tykännyt tästä hommasta kyllä tosi paljon, kun on mahtavat työkaverit ja monipuolista tekemistä. 

Adventtikalenterin ostaja vuodesta toiseen 

Monipuolisen työnkuvan lisäksi Aamulypsyn porukalla riittää puheenaiheita laidasta laitaan. Viime marras-joulukuun aikaan kolmikko keskusteli muun muassa juontajien erilaisista joulukalentereista. Tällöin Ritokoski mainitsi partiolaisten ylpeyden, adventtikalenterin. Ritokoski kertookin olevansa adventtikalenterin ostaja vuodesta toiseen. 

On kiva päästä tukemaan partiolaisten toimintaa. Ostan kalenterin joka vuosi, jos joku sitä minulle tulee myymään. Viime vuonna tilasin kalenterin itselleni netistä. 

Ritokosken adventtikalenteriperinne juurtuu lapsuuteen, jolloin hän itse kävi myymässä kalentereita ovelta ovelle. Toisella luokalla aloitettu partioharrastus on sittemmin jäänyt taakse, mutta Ritokoski muistelee partioaikojaan yhä lämmöllä. Keravan Eräkamuissa vietetyt peruskoulun aikaiset vuodet pitivät sisällään paljon erilaisia partiotapahtumia sekä kommelluksia. Mukaan partiotoimintaan vetivät kaverit ja kiva tekeminen, mutta yläasteelle siirtyessä muut harrastukset veivät mennessään, kun valinta oli tehtävä. 

Hauskoja partiomuistoja Ritokoskella on monia, kuten monet partiokilpailut, Uudenmaan partiopiirin leiri Lankongi vuonna 2003 sekä Tarja Haloselle lähetetty kortti. Korttiin partioryhmä sai myös vastauskirjeen presidentiltä presidentin kissojen kuvien kera. Parhaiten Ritokosken mieleen on kuitenkin jäänyt lippukunnan retki Muonioon. 

Muonion reissu oli niin siistiä. Nukuttiin laavuissa ja huiputettiin Pallastunturi. Huiputuksesta tuli toki hiukan sanomista, kun lähdettiin sitä huiputtamaan kaksin kaverin kanssa ennen kaikkia muita.  

Partio opettaa yhteisöllisyyttä

Hauskojen muistojen lisäksi Ritokoski on kokenut hyötyvänsä partiossa opituista taidoista.  

Erilaisten ihmisten kanssa toimiminen sekä yhteisöllisyys ovat olleet avuksi työelämässä. Ritokosken mukaan on hienoa, että partio yhdistää erilaisista taustoista tulevat ihmiset yhteen ja sitä kautta pääsee oppimaan yhteisöllisyyttä. Myös joitakin erätaitoja hänelle on jäänyt muistiin partiovuosista. 

Vaikka partio ei tällä hetkellä kuulukaan Ritokosken elämään muiden harrastusten ja työkiireiden takia, ei hän kuitenkaan näkisi mitään varsinaista estettä partioon palaamiselle.  Hänen mielestään partio on hyvä harrastus. Ritokoski kannustaa nuoria hyödyntämään partiossa opittua yhteisöllisyyttä.  

Työelämässä on aina käyttöä sille, että osaa työskennellä erilaisten ihmisten kanssa.  

Nousujohteisuuteen Ritokoskella ei ole suurta salaisuutta tai ihmeellistä vinkkiä jaettavaksi. Hän haluaa rohkaista nuoria uskomaan itseensä sekä työskentelemään unelmiensa ja tavoitteidensa eteen. Hänen mukaansa kannattaa vain kulkea nöyrästi unelmia kohti. 

Klisee, mutta jos sulla on hyvä päämäärä, tee duunia sen eteen. Hyville tyypeille on aina käyttöä alasta riippumatta. 

 

Tuukka Ritokoski 

  • Suomen suosituimman aamushown Aamulypsyn juontaja yhdessä Jaajo Linnomaan sekä Anni Hautalan kanssa radiokanava SuomiPopilla. 
  • Harrastanut partiota lapsena Keravan Eräkamuissa. 
  • Harrastaa nykyään muun muassa salibandya sekä golfia.