Onko kaikki pilalla, kun myös omat kotijoukot innostuvat partiosta?
Koska partiota voi harrastaa iästä riippumatta, se voi olla myös koko perheen yhteinen harrastus. Monia ei siltikään ihastuta ajatus omista vanhemmista samassa harrastuksessa. Mikä omassa vanhemmassa partiossa ärsyttää? Onko omasta huoltajasta partiossa mitään hyötyä?
Ylimääräinen silmäpari valvoo
17-vuotias Mikko ja hänen vanhempansa ovat molemmat mukana lippukunnan hallituksessa ja vetävät omia vartioita. Mikon mielestä oma vanhempi partiossa ei ole erityisen mukava asia. Eniten Mikkoa ärsyttää oman huoltajan läsnäolo lippukunnan leireillä.
– Lähdin alun perin partioon sillä tarkoituksella, että on muutakin tekemistä kuin olla perheen kanssa. Mutta sitten perhekin ilmestyi partioon, hän sanoo.
Vaikka leirillä olisi muitakin, Mikosta tuntuu siltä, että hän olisi ylimääräisen silmäparin alla. Isommilla leireillä omasta vanhemmasta tuntuu olevan vähemmän haittaa.
17-vuotiaan Jenni Lohinivan äiti toimii hänen kanssaan samassa lippukunnassa ryhmän- ja lippukunnanjohtajana. Lohiniva itse on mukana hallituksessa. Lohinivankin mielestä vanhemman mukanaolo leirillä voi olla pienoinen taakka.
– Oman vanhemman oleminen mukana matkassa voi tuoda tietynlaisia vapauksia ja ehkä jopa oikeuksia. Samalla voi kuitenkin itse enemmän hommiin, kun omaa lastaan kehtaa tietenkin käskyttää, Lohiniva pohtii.
Vapaaehtoiset aikuiset ovat partion elinehto
Antti Reinikainen vastaa Suomen Partiolaisten hallituksessa vapaaehtoisten tukemisesta. Hänen mukaansa ilman vapaaehtoisia aikuisia partiotoiminta ei olisi mahdollista. Myös partiolaisten vanhempien panos on tärkeä.
– He antavat omaa aikaa ja osaamistaan tarjotakseen lapsille ja nuorille upean harrastuksen.
Reinikaisen mukaan kannattaa sopia omien vanhempien kanssa pelisäännöistä, esimerkiksi onko joitain tapahtumia joihin vanhemmat eivät osallistu. Vanhemman on hyvä myös muistaa oma roolinsa tukijana ja mahdollistajana.
– Kasvatustehtävän ohella myös vapaaehtoiset pääsevät partiossa kehittämään itseään ja pitämään hauskaa, Reinikainen muistuttaa.
Lähdin alun perin partioon sillä tarkoituksella, että on muutakin tekemistä kuin olla perheen kanssa. Mutta sitten perhekin ilmestyi partioon.
Hyötyä ja tukea
Käskytyksestä ja tarkkailusta huolimatta omasta vanhemmasta voi olla leirilläkin hyötyä, kun osaa asennoitua oikein.
– Minusta on ihan okei, että oma äiti on matkassa. Leireillä se ei yleensä ole vain minun äiti vaan kaikkien muidenkin äiti: se on se, keneltä kysytään mitä pakataan ja tehdään seuraavaksi, ja se on se, kenelle ensimmäisenä mennään näyttämään sormeen tullutta haavaa, Lohiniva sanoo.
Lohinivan mielestä oikea asennoituminen on olennaista.
– Olen kokenut, että minulla ja äidillä homma toimii, äiti ei holhoa eikä kohtele mitenkään eri lailla, enkä minä ole ongelmaksi.
Lohinivan mielestä oma vanhempi on leirillä myös tukena.
– Meillä on kuitenkin yhteinen harrastus, ja onhan se nyt helpottava tunne, kun leirillä on sellainen ihminen, jolle voi leirin aikana jutella mistä tahansa.
Äidin mukanaolosta leireillä on siis ollut paljon iloa.
– On ihan hyvä, kun äiti on mukana, mutta silti joskus tulee sellainen olo, että olisipa se kotona.
Mikon nimi on muutettu.
Juttu on alunperin julkaistu Partio-lehdessä 1/2017.