Kasvissyönti yleistyy Suomessa ja maailmalla, mutta miten reagoi partio? Tulisiko partion aktiivisesti kannustaa kasvissyöntiin?

Ryhmänohjaajakurssia järjestäessään kurssinjohtaja Pyry Nurmilo, 17, Tampereen Kotkista pohtii kurssilaisten jaksamista; kasvisruoka olisi ekologista, mutta rankalla kurssilla ruuan tulisi olla täyttävää ja ravitsevaa.

– Tapahtumat, joissa tarjotaan pelkkää kasvisruokaa ovat ihan okei, se säästää luontoa. Useimmat osallistujat haluavat kuitenkin liharuokaa. Joka toinen päivä liharuokaa ja joka toinen kasvisruokaa voisi toimia, Pyry pohtii.

Pyry suosii mielellään kasvisruokaa, mutta hänen mielestään kasvissyöntiin ei tulisi pakottaa ketään.

Kasvisruokapäivät totuttavat kasvissyöntiin

Joillakin leireillä ja kursseilla on ollut jo kasvisruokapäiviä.

– Kasvisruoka oli siellä kyllä hyvää, muistelee Pyry.

Riittääkö vain yksi kasvisruokapäivä monen päivän leirillä, vai voitaisiinko kokonaisia leirejä toteuttaa kasvisruualla?

– En ole kasvisruokaleirillä ollut, mutta sellaista olisi ihan kiva kyllä kokeilla, miettii vartionjohtajana toimiva Emma Ojala, 18, Harjusiskoista.

Kasvissyöntiin kannustaminen on partion arvojen mukaista, mutta valinta on silti lopulta jokaisen oma.

Emman mielestä kasvissyöntiin tulisi kannustaa enemmänkin, ja hän olisi kiinnostunut järjestämään tapahtumia pelkällä kasvisruualla.

– Ensin pitäisi vaan olla tarpeeksi tietoa ravinnerikkaan kasvisruuan valmistuksesta, Emma pohtii.

Tilanteessa tilanteen mukaan

Emma ja Pyry eivät ole lippukunnissaan törmänneet tilanteeseen, jossa osalle porukasta tarvitsisi joka tapauksessa tehdä kasvisruokaa. Kasvissyöjiä on heidän lippukunnissaan niin vähän, ettei selkeää tapakulttuuria kasvisruoan suhteen ole ehtinyt syntyä.

Molemmat ovat silti sitä mieltä, että jos tapahtuma muonitetaan pelkällä kasvisruualla, niin sitä ei kannata mainostaa kasvisruokaleirinä. Näin ihmiset eivät jätä tulematta tapahtumaan ennakkoluulojen vuoksi.

Kannattaako yleistä linjaa edes muodostaa, vai riippuuko ruuan laatu aina tapahtuman luonteesta?

– Järjestäisin kasvisruokaleirin, jos se olisi rento ja teemaltaan luontomainen. Rankemmilla retkillä ja kursseilla tarjoaisin kuitenkin myös liharuokaa, sanoo Pyry.

Onko kasvissyönti partiossa siis jokaisen oma valinta, vai yhteinen tavoite, johon tulisi kannustaa? Kysymykseen on mahdotonta vastata yksiselitteisesti, mutta vastaus ei olekaan välttämättä ”joko-tai”. Emman ja Pyryn mielestä kasvissyöntiin kannustaminen on kyllä partion arvojen mukaista, mutta valinta on silti lopulta jokaisen oma.


Partio-lehti kysyi lehdne panelisteilta, pitäisikö partioleireillä tarjoilla pelkkää kasvisruokaa. Panelistit eivät olleet valmiita luopumaan lihasta kokonaan.

Saija Angerman, 15 sampo, lippukuntalehden päätoimittaja, Kajaanin Korvenpojat: Ei pitäisi. Tarpojista ylöspäin joku kasvisruokateemainen retki voisi olla ihan hyvä juttu, mutta sudenpennut ja seikkailijat eivät ole välttämättä tottuneet kotona syömään kasvisruokaa. Tällöin syöminen leirillä voi erikoisten ja omituisten kasvisruokien takia jäädä todella vähäiseksi, ja maha täytetään pelkillä herkuilla.

Erilaiseen totuttaminen pakolla nostaa aina varmasti muutosvastarintaa. Ja murjottaminen voi pilata koko retken.

Anna Enbuske, 19 SP:n YSP-ryhmän jäsen, Lapin Partiolaisten somevastaava, Napapiirin Tytöt: Minun mielestä leireillä tulisi tarjota monipuolista ruokaa. Leireillä ei siis pitäisi olla pelkästään kasvisruokaa, ellei se ole leirin kantavana teemana, mutta sitä ei myöskään saa täysin unohtaa. Kasvisruoan tulisi olla laadukkaana vaihtoehtona kaikille, mutta nuotiolla tulee silti olla tilaa perinteisille makkaroillekin!

Miikael “Miksu” Saksman, 20 Akela , SP:n tiedonhallintaryhmän jäsen, Kuokkalan Vetehiset: Ei pelkästään. Itse tykkään kasvisruuasta, mutta koska partion arvopohjaan ei kuuluu tietyn ruokavalion suosiminen, niin partioleirillä pitää syödä monipuolisesti. Kasviruoka ja kasvislisäkkeet kuuluvat monipuoliseen ruokavalioon, jota itse suosin leirisafkoja suunnitellessa. Pelkästä kasvisruuasta riittävä proteiinien saannin turvaaminen on haasteellista ja hintavaa.

Eemeli Lehtomäki, 15 Ryhmänvetäjä, Pomarkun polunkävijät: Ei, koska jos joku ei tykkää kasvisruuasta, niin sitten joutuu olemaan koko päivän syömättä.

Mursu Heikkinen, 39 Samoajavastaava, Myyrpartio: Parempi ruoka ja parempi partio, kuten eräs mainos kertoo. Partiossa on tärkeää, että ruoka maistuu ja se siirtää nälän aina seuraavaan ruokailuun saakka. Vaikka kasvisruokailu yleistyy vauhdilla, niin en vielä usko, että aika olisi valmis pelkkään kasvisruokailuun retkillä. Monet ihmiset kun ovat edelleen sekasyöjiä. Ruokaan sisältyy paljon tunteita ja tottumuksia. Erilaiseen totuttaminen pakolla nostaa aina varmasti muutosvastarintaa. Ja murjottaminen voi pilata koko retken.