Salla Korteniemi, 28, tahtoo edistää partiolaisten katsomuskasvatusta ja haaveilee partiojärjestöstä, jossa jokainen jäsen on rauhanlähettiläs. Partiossa Korteniemi kokee, että hänet hyväksytään sellaisena kuin hän on.

Partiolaisten hengellistä ja henkistä kasvua kutsutaan nykyään katsomuskasvatukseksi, ja se on Salla Korteniemen, 28, ansiota. Korteniemi vastaa katsomuskasvatuksesta SP:n kasvatusvaliokunnassa ja tekee töitä sen eteen, että jokaisen olisi hyvä kasvaa katsomuksessaan omista lähtökohdistaan käsin.

– Opiskelen kasvatustieteitä, joten olen päässyt ratkaisemaan pulmaa, joka on minulle lähellä sydäntä. On ollut ihanaa päästä pestiin ja vielä ihanampaa saada jotain konkreettista aikaan, Korteniemi iloitsee.

Pesti Roihu 2016 -leirin henkiohjelmamestarina sai Korteniemen innostumaan vapaaehtoistyöstä partion katsomuskasvatuksen parissa. Finnjamboreen henkisen ja hengellisen ohjelman suunnittelu vaati kahden vuoden valmistelutyön, ja sinä aikana Korteniemi ehti hankkia aiheesta valtavasti tietoa. Pian leirin jälkeen naista jo kyseltiin mukaan kasvatusvaliokuntaan.

Partiossa olen saanut ihan valtavaa hyväksyntää.

ESalla Korteniemi pitää kiinni partiohuivista pienten partiolaisten kanssansin Korteniemen oli selvitettävä, mitä hengellisyys ja henkisyys edes tarkoittavat SP:ssä. Asiaa pohdittiin sekä kotimaan kamaralla että ulkomailla, jossa Korteniemi pääsi keskustelemaan katsomuskasvatuksesta muunmaalaisten partiolaisten kanssa.

– Pääsin näkemään, että vähän siistiä – muualla mietitään näitä samoja juttuja!

Nyt Korteniemi on toiminut pestissään puolitoista vuotta ja kokee, että on päässyt vaikuttamaan paljon muuhunkin kuin vastuualueensa nimeen. Tukena ja apuna koko ajan ollut iso joukko ihmisiä, joiden ammattitaitoa ja asennetta Korteniemi ihailee.

– Kun mokaan, tiedän ettei se haittaa, ja minulla on tosi turvallinen olo. Partiossa olen saanut ihan valtavaa hyväksyntää. Muualla saattaa olla, että olen liian kiltti tai puhelias, mutta partiossa siitä vain riemuitaan.

Korteniemen tavoitteet partion katsomuskasvatuksen suhteen ovat korkealla.

– Meillä on tosi hyvät arvot ja edustamme rauhaa. Tehtäväni on keksiä, miten opettaa partiolaisia olemaan niitä, jotka sudenpennusta lähtien menevät mihin tahansa ryhmään ja luovat sinne rauhaa. Tahtoisin myös, että katsomuksesta puhuminen ja sen toteuttaminen sekä dialogin käyminen olisi partiolaisille tosi luonnollista.

Keskiviikkona 5. joulukuuta vietetään Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää ja sen kunniaksi nostamme esiin vapaaehtoistyön sankareita. Partio on harrastus ja vapaaehtoistyö, joka antaa paljon ja jossa oppii aina uutta! Suomen Partiolaisten avoimia vapaaehtoispestejä voi hakea 22.11.-10.12.2018. Perehdytys tehtäviin järjestetään tammikuussa 2019. Tule mukaan! Avoimet pestit: partio.fi/pestit