Siistillä ja puhtaalla kololla on mukavampi vetää kokouksia, mutta innokkaita siivoajia on vaikea löytää. Kokosimme viisi vinkkiä, joilla siivoamisesta voi tehdä hauskempaa kokouksessa tai johtajien kesken.

1. Siivoa lempikappaleen tahdissa

Jaa ryhmä siivottavien tilojen mukaan muutaman hengen joukkueisiin. Esimerkiksi keittiössä siivottavaa riittää neljälle, kun taas vessassa siivottavaa on kahdelle. Valitse sopiva kappale, jonka aikana joukkueen tai parin on siivottava tila. Näin siivous sujuu nopeasti ja tehokkaasti.

2. Rikospaikka

Tämä tapa vaatii hiukan sotkemista ennen varsinaista siivoamista. Johtaja keksii kololla tapahtuneen rikoksen, johon liittyviä vihjeitä on piilotettu ympäri koloa. Johtaja käy laittamassa vihjeet paikoilleen. Vihjeet voivat olla esimerkiksi peiliin piirretty kuvio tai keittiön roskiksen taakse piilotettuja kuvia.Ryhmästä valitaan kaksi tai kolme etsivää, joiden tehtävänä on selvittää mitä on tapahtunut. Loput ryhmästä jaetaan pieniin joukkueisiin, joiden tehtävänä on hävittää eli siivota vihjeet pois niin perusteellisesti, etteivät poliisit saa selvitettyä, mikä vihje esimerkiksi vessassa on ollut. Poliisit saavat ottaa kuvia vihjeistä halutessaan.

Poliisit voittavat, jos he keksivät rikoksen ja rosvot voittavat, jos poliisit eivät keksi sitä. Jos poliisit voittavat, ryhmä siivoaa lopuksi yhdessä vihjeet pois.

3. Roolileikki

Järjestäkää siivouskokous, jossa leikitään samalla roolileikkiä. Siivoajat ottavat mukaan hahmolleen sopivat roolivaatteet. Kokouksessa eläydytään rooleihin samalla, kun siivotaan. Kokouksen päätteeksi tai aikana voidaan syödä tai juoda roolipelin maailmaan sopivia herkkuja. Teeman voi keksiä esimerkiksi tv-sarjasta tai leffasta.

4. Hassut asennot

Keksi hassuja siivousasentoja. Esimerkiksi lattia pitää pestä sienet sidottuna kämmeniin ja jalkapohjiin tai lakaisija on toisen reppuselässä. Asennoissa saa käyttää luovuutta, mutta kannattaa huomioida siivoajien koko ja ikä. Sudenpentuja ei kannata laittaa kantamaan toisiaan reppuselässä, ja vanhempi johtaja ei välttämättä taivu karhunkävelyasentoon.

5. Suunnistus

Tee kolosta karttoja, joissa näkyy vain tiettyjä paikkoja kololta. Ryhmä kannattaa jakaa pareihin, ja jokaiselle parille annetaan kartta. Parin tehtävänä on suunnistuksen tapaan käydä hakemassa rasti eli siivoamassa kartalla merkitty paikka. Nopeiten kaikki rastit käynyt pari voittaa. Kartat kannattaa tehdä niin, että ne kattavat mahdollisimman monen paikan kololta, ja että kaikilla pareilla on yhtä paljon ja yhtä vaativia paikkoja.

Yläkuva: Noora Qvick