Virpi Pekkala on kuvittanut viisi partiolaisten adventtikalenteria kolmella vuosikymmenellä. Kalenterin sydän on pysynyt muuttumattomana, vaikka ajan kulun voikin huomata yksityiskohdista, kuten joulupukin kännykästä.

Virpi Pekkala kuvittaja esittelee kuvittamaansa vuoden 1999 partiolaisten adventtikalenteria.
Virpi Pekkala kuvittaja esittelee kuvittamaansa vuoden 1999 partiolaisten adventtikalenteria.

 

Kolme vuosikymmentä sitten Virpi Pekkala sai puhelun Suomen Partiolaisista. Hän oli piirtänyt aikaisemmin partiolle joulukortteja, mutta nyt häntä pyydettiin kuvittamaan myös adventtikalenteri.

Ohjeet olivat selkeät: luukuista tuli ilmestyä adventtikalenterin perinteiset kuvat, kuten Suomen lippu, Lucia-neito ja jouluaattona Jeesus-lapsi. Muuten kuvittajan kädet olivat vapaat.

”Sain laittaa ihan mitä halusin. Tungin aina partioviitteitä kuvaan. Änkesin vaikka Väiski-hatun jäniksen päähän ja mietin aina sitä, mitä partiolaiset voisivat tehdä.”

Loppujen lopuksi Pekkala kuvitti partiolle kalenterin viitenä vuotena. Hänen kalentereitaan myyneitä partiolaisia on tullut vastaan mitä erikoisimmissa paikoissa.

”Henkilääkärini on entinen partiolainen. Kun kerran sanoin, että käsi on kipeänä, niin sillä välähti: ’Mähän oon myynyt sun tekemiä kalentereita’”, Pekkala kertoo nauraen.

Partiokalenterilla erityinen paikka Pekkalan sydämessä

Pekkala kuvittaa edelleen joulukalentereita yrityksille ja järjestöille. Kalenterit ovat tuoneet ihmisille joulutunnelman lisäksi myös odottamatonta käytännön apua.

”Yksi äiti sanoi, että kalenteri pelastaa heidän perheensä aamut. Lapset eivät muuten haluaisi syödä aamupalaa, mutta syövät, kun sen jälkeen saa kuulla tarinan joulukalenterista.”

Vaikka kalentereita on nykyään joka lähtöön, on partiolaisten adventtikalenteri Pekkalan mielestä erityinen.

”Kaikkihan sanovat, että partiolaisten on se aito. Kerran kun kävin Stokkalla, kuulin jonkun siellä sanovat, että aitohan on se ainoa – siis partiolaisten adventtikalenteri.”

Adventtikalenteri kuvitetaan jo hyvissä ajoin keväällä. Eikö kuvittajaa häiritse tehdä joulupiirroksia, kun talvesta ei ole tietoakaan?

”Ei pätkääkään! Olen istunut uimapuku päällä ja piirtänyt joulukortteja”, Pekkala nauraa.

Pekkala tunnustautuukin intohimoiseksi jouluihmiseksi, onhan hän sattunut syntymään joulukuun ensimmäinen päivä.

Vuoden 2019 adventtikalenterissa tontut ja enkelit juhlivat joulua
Vuoden 2019 adventtikalenterissa tontut ja enkelit juhlivat joulua.

Lopputulos on yllätys kuvittajalle itselleenkin

Pekkala aloitti uransa piirtämällä tonttuja apelta saatuihin puulevyihin. Tontut menivät kaupaksi lahjatavaraliikkeeseen, ja lopulta hän perusti puolisonsa kanssa kuvituksia tekevän yrityksen.

”Olen aina halunnut piirtää. En ole mikään Rembrandt, mutta ajattelin, että teen tällaisia pallopäitä.”

Kuvittamisessa on Pekkalan mielestä hauskinta yllättävyys. Piirrosta aloittaessa ei aina tiedä, mikä siitä tulee. Tärkeintä on, että piirroksessa on juju tai se, että kuva on vaan niin kaunis, että sen haluaa laittaa heti seinälle.

Viiden partiokalenterin kuvittamiseen on mahtunut oivalluksia. Viimeisen kalenterin kohdalla Pekkala ehdotti, että taakse laitettaisiinkin piparkakkureseptin sijaan jouluinen tarina.

”Huomasin myös, että kalenterin kuvan pitää pysyä ehjänä, kun luukku avataan. Ettei maassa ole enkeli tai taivaalla hiiri.”

Maailman muuttuessa adventtikalenterin tärkeimmät elementit ovat pysyneet samoina. Tontut, enkelit, joulukuuset ja metsäneläimet toistuvat vuosittain ja ajankohtaiset aiheet jätetään muualle – muutamin poikkeuksin.

”Kun kännykät tulivat, piirsin adventtikalenteriin Joulupukin Nokia kädessään”, Pekkala paljastaa.

Juttu on julkaistu alunperin www.adventtikalenteri.fi -sivustolla vuonna 2017.

***

Vuoden 2018 kalenterin on kuvittanut Elina Warsta. Uuden kalenterin kuva on kiinnittänyt positiivista huomiota raikkaalla merimaisemallaan. Kalenteri muistuttaa käyttäjäänsä suojelun tarpeessa olevasta Itämerestä ja tuo samalla lämmintä joulun tunnelmaa uudenlaisessa miljöössä.

Adventtikalenterin nettikauppa ja myyntipaikat: www.adventtikalenteri.fi

***

Partiolaisten perinteinen adventtikalenteri on siivittänyt joulun odotusta monissa kodeissa jo yli 70 vuoden ajan. Adventtikalenterin kuvittajat ovat olleet kautta aikain oman aikansa tunnettuja kuvittajia. Kalenterin on kuvittanut muun muassa Ulla von Wendt, Camilla Mickwitz, Virpi Pekkala ja Timo Kästämä. Adventtikalenterien myyntiaika on 15.10.–5.12.