Sairaanhoitajana työskentelevä Merja Estola oli vuosia vain äiti, joka kulki tyttärensä mukana partiotapahtumissa. Nyt hän on Mikkelin Toimenpoikien pestijohtaja ja hallituksen jäsen, vartionjohtaja sekä Mikkelin Partiolaisten puheenjohtaja. 

 

Merja Estola kokouksessa
Merja Estola kokee, että hänen pestinsä tukevat toisiaan.

Useaa isoa pestiä on mahdotonta hoitaa samaan aikaan 

Pestini pikemminkin tukevat toisiaan. Niissä pyöritellään samoja asioita, joten saan tietoa monelta eri taholta. Olisi vaikeampaa, jos pestit liittyisivät ihan eri asioihin. 

Partio on tavallaan vastapaino omalle työlleni ja niin erilaista puuhaa, että siinä pystyy helposti irrottautumaan työjutuista. Toisaalta tykkään myös ammatistani, joten vaikka työ on hektistä ja rankkaa, jaksan tehdä partiojuttuja sen rinnalla. 

Vuorotyö hankaloittaa partiopesteissä toimimista 

Kyllä se osittain hankaloittaa, sillä suurin osa tapahtumista ja kokouksista sovitaan olettaen, että ihmisillä on päivätyö. Työpaikallani saan esittää tietyn määrän toiveita jokaista työvuorolistaa kohden, ja käytän niistä suurimman osan partioon. 

Toisaalta voi ajatella, että vuorotyö myös helpottaa partiotoimintaan osallistumista. Esimerkiksi tänä kesänä, kun meillä oli lippukuntaleiri keskellä viikkoa, pystyin sopimaan monta vapaapäivää peräkkäin. 

Saman alueen lippukuntien välisestä yhteistyöstä hyötyvät kaikki 

Tässä olen ehdottomasti samaa mieltä. Esimerkiksi Mikkelin alueella on hyvin erilaisissa tilanteissa olevia lippukuntia, mutta Mikkelin seudun partiolaisten (Mispa) järjestämiin tapahtumiin kaikilla partiolaisilla on tasavertaiset mahdollisuudet osallistua. Mispalla on melko paljon toimintaa ja olemme saaneet paljon lisää näkyvyyttä, mikä hyödyttää kaikkia lippukuntia. 

Lippukunnan kehitystä mitataan vain jäsenmäärän kasvuna  

Ei kehitys varmaan näy pelkästään jäsenmäärässä, vaan mielestäni on tärkeää myös uudistua ja järjestää riittävästi toimintaa. Tämän kesän lippukuntaleirillä huomasi, että koronakevään aikana oli kaivattu tekemistä, sillä oli osallistujia tavallista enemmän. 

Lasten lisäksi myös aikuisjäsenten määrällä on merkitystä, sillä he mahdollistavat monipuolisen toiminnan järjestämisen. Oma haasteensa on saada jäsenet myös pysymään toiminnassa. 

Nousujohteisuudella on väliä, jotta kaikenikäiset viihtyvät partiossa 

Täytyy olla monenlaista toimintaa, jotta kaikenikäiset kiinnostuvat. Pitää pystyä uudistumaan toimintojen suhteen. Lippukuntaamme perustettiin perhe– ja eräpartioryhmät, jotta saadaan taas uudenikäistä porukkaa. Koronakevään aikana kehitimme myös Metässä-merkin.