Kuukautiset ovat tabu ympäri maailmaa. Suomen Partiolaisten Ugandassa toimiva #NoMissedSchoolDays-hanke on rantautunut myös Suomeen, ja rikkoo täällä menkkoihin liittyviä stereotypioita partiomerkin ja aktiviteettien avulla. 

Lautapelin ohjeet:  

Pelissä pelaajan tarkoituksena on suoriutua koululukuvuodesta ja päästä siirtymään seuraavalle luokalle. Yllättävät tilanteet voivat kuitenkin häiritä koulumenestystä tai koulussa käyntiä, pahimmillaan keskeyttäen koulunkäynnin kokonaan. Pelin jälkeen kannattaa keskustella pelaajien kanssa pelin aikana heränneistä tunteista ja ajatuksista.  

Pelitarvikkeet: 

Pelisäännöt: 

  • Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee itselleen pelinappulan ja nostaa yhden jokerikortin, jonka voi käyttää pelin edetessä
  • Nuorin pelaaja aloittaa pelin ja pelivuorot kulkevat myötäpäivään
  • Pelissä edetään noppaa heittämällä ja siirtämällä omaa pelinappulaa laudalla nopan osoittaman silmäluvun mukaan
  • Mikäli pelinappula pysähtyy punaiseen askelmaan, nostetaan menkkakortti ja toimitaan kortissa mainittujen ohjeiden mukaisesti. Kortti palautetaan pakanalimmaiseksi,kun se on pelattu. 
  • Mikäli pelinappula pysähtyy keltaiseen askelmaan, nostetaan jokerikortti ja toimitaan kortissa mainittujen ohjeiden mukaisesti. Jokerikortit voivat ehkäistä/kumota menkka- ja PMS-korttien vaikutuksia. Jokerikortti säilyy pelaajalla siihen asti, kun pelaaja sen haluaa pelissä käyttää. Kortti palautetaan pakanalimmaiseksi,kun se on pelattu, mikäli kortissa ei toisin mainita. 
  • Mikäli pelinappula pysähtyy siniseen askelmaan, nostetaan PMS-kortti ja toimitaan kortissa mainittujen ohjeiden mukaisesti.
  • Mikäli pelinappula pysähtyy vihreään askelmaan, nostetaan elämäntilannekortti ja toimitaan kortissa mainittujen ohjeiden mukaisesti.
  • Pelin voittaa ensimmäisenä lukuvuoden loppuun, eli maaliin päässyt pelaaja

 

 

#NoMissedSchoolDays, mitä projektille kuuluu nyt

 #NoMissedSchooldays on Suomen Partiolaisten vuonna 2019 aloittama nelivuotinen kehitysyhteistyöhanke Ugandassa.  Hankkeen tavoitteena on paitsi tukea ugandalaista partiotoimintaa myös edistää ugandalaisen yhteiskunnan tasa-arvokehitystä levittämällä kuukautisterveyteen liittyvää tietoa. 

Kevään ja kesän 2020 aikana Ugandassa järjestettiin sosiaalisen median kampanjoita sekä radiotiedotusta poikkeuksellisten olojen takia. Nyt on päästy myös kouluttamaan viimeiset partionjohtajat aiheen pariin ja seuraavaksi katse siirtyy aktiviteettien toteuttamiseen kouluissa. Projektissa on etsitty vaihtoehtoisia keinoja lisätä tietoisuutta kuukautisista nyt, kun koulut ovat olleet kiinni koronan takia. 

Suomessa on ilmestynyt myös aktiviteettipaketti kuukautisiin liittyen, ja sitä pääsee tekemään syksyllä lippukunnissa. Aktiviteettipakettiin on koottu valmiiksi suoritettavat aktiviteetit, ohjeita johtajille sekä leikkejä kokousten lomaan!  

Projekti Suomessa on saanut yhteistyökumppanikseen suomalaisen Luneten, joka on maailman johtavia kuukautiskuppivalmistajiaLunette on rikkonut kuukautistabuja jo vuodesta 2005, niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Yritys valikoitui yhteistyökumppaniksi yhteisen arvopohjan kautta. #NoMissedSchoolDays-hankkeen arvoja ovat ekologisuus, kestävä kehitys, sukupuolineutraalin kielen normalisointi ja moninaisuus 

Tutustu projektiin ja kaikkiin aktiviteetteihin: www.partio.fi/nyt/uganda-projekti/.