Rajoituksista huolimatta partiotoiminta ei ole pysähtynyt. Haasteisiin sopeudutaan Suomen lisäksi esimerkiksi Irlannissa, Boliviassa ja Sveitsin pysyvällä minijamboreella.

Koronaviruspandemia on muuttanut ihmisten elämää ja arkea kaikkialla, ja nuoria ympäri maailman yhdistävä partioliike on osaltaan mukana globaalissa taistelussa viruksen leviämistä vastaan. Partion viikkotoimintakin on yhä tärkeämpää, kun epävarmuuksien keskellä harrastustoiminnan rooli korostuu entisestään. Kolme kansainvälistä partiolaista kertoi Partio-lehdelle oman maansa tilanteesta.

Boliviassa rajoitukset rangaistuksen uhalla

– Boliviassa partiotoiminta käynnistyy helmikuussa koulujen alkaessa. Monet ryhmät ehtivät pitää vain kaksi normaalia kokousta ennen kevään tiukkoja rajoituksia, kertoo vaeltaja Nickey Olmos La Pazista, Boliviasta.

Bolivian partiojärjestö antoi vastuun partiotoiminnan rajoituksista kokonaan piireille. La Pazin piiri päätyi jatkamaan kasvokkaisen partiotoiminnan rajoittamista, sillä alueella lapset liikkuvat paljon paikasta toiseen. Kasvatuksellista partiotoimintaa nuoremmille on pyritty toteuttamaan etänä.

– Turvallisuustoimien tulee olla todella hyvät ennen kuin lähitoiminta on täällä mahdollista. Jos ryhmät kokoontuvat rajoitusten vastaisesti, ryhmänjohtajat voivat saada jopa vankeutta terveysturvallisuuden vaarantamisesta.
Vaeltajaohjelmaa Boliviassa on toteutettu etänä Olmosin mielestä hyvinkin onnistuneesti.

– Olemme pitäneet leikkimielisiä esitelmiä, tehneet käsityö- ja videohaasteita sekä chatanneet espanjalaisten partiolaisten kanssa. Omien johtajiemme kanssa olemme puhuneet elämäntilanteistamme syvemminkin, Olmos kuvailee.

– Mutta toinen aalto on juuri pahimmillaan. Ennen kesää paluu normaaliin ei tule onnistumaan.

Irlannissa etäpartio on haastavaa

– Koronarajoitusten alkaessa ilmassa oli paljon optimismia, mutta se on ehtinyt karisemaan ajan kuluessa, myöntää partiojohtaja Anthony Burrowes Irlannin pääkaupungista Dublinista.
Irlannissa rajoitukset ovat olleet samankaltaisia kuin Suomessa, mutta kulkeneet hieman eri rytmissä.

– Retkille lähteminen ei ole ollut mahdollista, mutta paremman sään aikana pystyimme käymään riippumattoilemassa. Rajoitusten sallima fyysinen kokoustaminen on vaikeaa, mutta niin on myös kokoustaminen Zoomissa, Burrowes pohtii.

– Lapsille Zoom-kokoukset muistuttavat niin paljon etäkoulunkäyntiä.

Partiolaisia Kanderstegin kansainvälisessä partiokeskuksessa.
Kanderstegin kansainvälisessä partiokeskuksessa jouluaattoa vietti suuri joukko vapaaehtoisia ympäri maailmaa.

Minijamboree Sveitsissä ei sulkeudu

Kanderstegin kunnassa Sveitsissä sijaitseva kansainvälinen partiokeskus (KISC) on ikään kuin pysyvä minijamboree. Kansainvälisten vapaaehtoisten pyörittämä keskus on ollut toiminnassa vuodesta 1923.

– Tavoitteemme minijamboreena on aina ollut pysyä auki niin monille kuin mahdollista – KISC on viimeksi ollut suljettuna toisen maailmansodan aikana. Joten kun keskus hetkellisesti suljettiin viime kesänä, päätöstä harkittiin hyvin pitkään, kertoo tanskalainen Andreas Thørring Bastrup KISC:iltä.

Vierailijamäärien romahdettua kesäksi 2020 sulkeutunut KISC suunnitteli toimintaansa uudelleen sveitsiläisten rajoitusten mukaisesti ja aukesi syksyllä partiolaisten lisäksi poikkeuksellisesti myös paikallisille lomailijoille.

– Pandemia on pakottanut meidät olemaan innovatiivisia, ja mielestäni olemme onnistuneet. Olemme muun muassa kehittäneet uusia varainkeruun muotoja: keskuksen ystäväksi on nykyisin mahdollista liittyä internet-tukijäsenyyden avulla. Mutta toki pandemian jälkeen tavoitteemme on palata kansainväliseksi partiokeskukseksi myös lähivierailun keinoin, Bastrup sanoo.