Tänäkin keväänä moni meistä partiolaisista on aloittanut uusissa pesteissä. Myös me Suomen Partiolaisten hallituksessa olemme uuden edessä.

Stefan Stjärnstedt kolumni
Kuva: Kris Loimaala

Uudessa pestissä aloittaminen on jännittävää ja opettavaista tehtävästä riippumatta. Kuten me partiolaiset tiedämme, vain asettamalla itsensä alttiiiksi erilaisille tilanteille ja ongelmille, voi kasvaa ratkaisemaan niitä. Partiossa meillä on lupa harjoitella ja kokeilla, toki turvallisuudesta tinkimättä.

Useamman pestin kokemuksella osaan jo sietää paremmin epävarmuutta ja keskittyä nauttimaan uuden opettelusta. Pestissä toimiminen on tehtävästä riippumatta prosessi, jossa harjaannumme taitoihin vähitellen. Tässä vinkkini sinulle, pestissä aloittanut partiolainen.

  • Partiossa on toimiva koulutusjärjestelmä, joten ota siitä kaikki irti. Osaamista saa ja sitä pitää päivittää. Jos et vielä tiedä, mitä koulutusta pestiisi kuuluu, ota nopeasti selvää ja ilmoittaudu mukaan. Hyviä koulutuksia on myös muilla järjestöillä.
  • Pesteissä toimimiseen on jo partiossa saatavilla hurjan paljon valmista materiaalia. Niitä kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi. Toimintatapoja on hyvä uudistaa tulevaisuutta varten ja kokeilla rohkeasti, mutta jo kehitetyt työkalut on järkevää käydä ensin läpi. Omat hyvät jutut taas kannattaa laittaa laittaa heti muille jakoon.
  • Pyydä rohkeasti apua. Voit huoletta olla yhteydessä partion luottiksiin ja työntekijöihin. He ovat tehtävissään juuri sinua varten. Lisäksi meillä on partiossa tuhansien pesteissä ennen toimineiden ja niissä juuri aloittaneiden partiolaisten verkosto, josta saamme tukea. Siitä tuesta me kaikki olemme aikanaan nauttineet ja nautimme edelleen. Partion ytimessä on yhdessä tekeminen.
  • Kiitä ja pyydä palautetta. Kiitos ei kulu käytössä ja palaute auttaa kehittymään. Rohkaisevat sanat eivät unohdu. Jaa myös kokemuksia muiden tehtävässä toimivien kanssa, etsi vertaistukea ja osallistu keskusteluihin. Uuden opettelu on myös tunteiden tunnistamista ja jakamista.
  • Pidä huolta omasta jaksamisestasi. Kukaan meistä ei kanna koko partiota harteillaan, ja vain levännyt partiolainen jaksaa suunnitella toimintaa ja pitää huolta toisista. Juuri sinä päätit tarttua vastuutehtävään ja siitä pitää osata olla ylpeä. Sinä riität.

Pestien vaihtuminen on partiolle, kasvatukseen perustuvalle vapaaehtoisliikkeelle, aina valtava loikka eteenpäin -todellinen juhlan paikka. Toivon sinulle, pestissä aloittanut, rohkeutta kokeilla, oikeutta oppia itse tekemällä ja toisten partiolaisten tukea tehtävässäsi onnistumiseen.

On upea tunne, kun alun epävarmuus muuttuu vähitellen kokeilemisen, tuen ja harjoittelun kautta osaamiseksi. Ne kokemukset sitovat jokaisen meistä osaksi partion historiaa ja ovat meidän yhteinen juttumme.

Stefan Stjärnstedt
Kirjoittaja on Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja