Partiolaisen sanaan voi luottaa. Aivan samoin kuin erämies voi erämaassa jättää telttansa ja tarvikkeensa niille sijoilleen, tietäen että tavarat löytyvät sieltä vuorokaudenkin päästä. Tai kuten sen Mark Twain (1835-1910) ilmaisi ”Kun puhuu totta, ei tarvitse yrittää muistaa mitään”. Rehellisen ei tarvitse sepitellä. Vaan tuntevatko kaikki partiolaiset tämän kirjoittamattoman säännön? Voiko partiolaiseen todella luottaa?

Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell kuvasi, että partiolainen hoitaa luvatun asian. Oli se sitten miten vaikea tahansa. Luottamus luodaan lupaus lunastamalla. Joskus käy niin, että jokin asia hautautuu kiireen alle, tai sattuu jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa. Vaikka vanha sanonta sanoo ”ei ole esteitä, on vain hidasteita”, silti jokin saattaa osua sellaiseksi hidasteeksi, ettei sen ohi pääse. Mitä sitten tehdään? Kerrotaan tilanteesta – rehellisesti. Kaikki me saamme epäonnistua.

Partiolaiset tuntevat Suomessa lauseen ”ole valmis”, mutta jotkut eivät ole huomanneet, että tunnus on englanniksi ”be prepared”, joka kääntyykin ”ole valmistautunut”. Ole valmistautunut tehtävään, joka on sinulle tulossa. Opimme partiossa kokouksissa, leireillä, kisoissa ja arkiaskareissa taitoja ja tietoja, joita voimme tarpeen tulle hyödyntää. Mitä tällä kaikella oikein tarkoitetaan?

Jos opit muistikikkoja perinteisessä Kimin kokeessa, saatat pärjätä paremmin koulun kokeissa, merimiessolmulla saat solmittua pitävämmän rusetin kenkääsi, saunan kiuas syttyy helpommin, opit vuolemaan ilman että lastuksi osuu sormesi, tähdet tulevat tutuiksi ja opit suunnistamaan keskellä kaupunkia sekä paljon muuta. Koko elämä on oppimista. Luottamalla itseensä, luottavat myös muut.