Harrastukset: partio. Siinä se luki lyhytsanaisen ansioluettelon lopussa. “Voi kun tämä hakija olisi kertonut partiotaustastaan enemmän”, muistan ajatelleeni muutama vuosi sitten, kun rekrytoin kesätyöntekijöitä. Me tiedämme, että partio on maailman mainioin ja monipuolisin harrastus, mutta moni työnantaja ei sitä ymmärrä – ainakaan vielä. Miten siis avata asiaa työnhaussa?

Sen sijaan, että vain listaisit partiopestejäsi, kuten vaeltajatoimikunnan jäsen, lippukuntalehden toimittaja tai akela, kerro lyhyesti, minkälaista vastuuta tehtävä piti sisällään ja kerro etenkin, mitä siitä opit. Oman osaamisen tunnistaminen vaatii ajatusta. Partiossa opitaan itsetuntemusta, josta voi olla merkittävää hyötyä tässä tehtävässä. Osaamismerkit auttavat havainnollistamaan asioita myös työnhaussa. Lisäksi voit vaikkapa pyytää partioystäviesi apua osaamisesi kuvailussa.

Kun haet työtä, pohdi tarkasti, mikä puhuttelisi unelmatyöpaikkasi rekrytoinnista vastaavaa tahoa. Kannattaa pyrkiä osoittamaan aito motivaatiosi työskennellä juuri siinä paikassa, johon haet. Hyvä asenne on usein tärkeämpää kuin pitkä kokemus, etenkin ensimmäisissä työpaikoissa.

Suuri osa työnantajista arvostaa edelleen perinteistä hakemusta ja ansioluetteloa, mutta mikään ei estä tekemästä niistä persoonallisia. Jos työkokemusta ei vielä ole kovin paljon, harkitse osaamisperustaisen CV:n tekoa. Tällöin partiossa hankitun osaamisen saa hyvin esille. Voit myös erottautua muista laittamalla hakemuksen videon muodossa. Oli tyylisi mikä vain, hakudokumentti kannattaa räätälöidä jokaista hakemaasi paikkaa varten erikseen, koska sillä tavalla parannat huomattavasti mahdollisuuksia päästä haastatteluun. Älä pelkää vaikuttavasi liian erikoiselta tai innokkaalta, vaan anna palaa! Näin jäät paremmin mieleen isosta hakijajoukosta.

Kertomassani tapauksessa partiolainen sai kutsun työhaastatteluun. Sillä kertaa kävi hyvin, koska hän sai paikan. Toivottavasti sinäkin nappaat pian haluamasi työn!

Katri Hahl

Kirjoittaja on partiotaustainen henkilöstö- ja rekrytointialan ammattilainen