#NoMissedSchoolDays pyrkii vähentämään kuukautisista johtuvaa tyttöjen koulusta pois jäämistä Ugandassa. Suomessa projekti pyrkii normalisoimaan kuukautisia erityisesti partiossa sekä rikkomaan menkkoihin liittyviä stereotypioita ja häpeää. Mutta miten puhua näistä asioista oman partioryhmän kanssa?

Projektiin voi osallistua tekemällä NMSD-toimintamerkin. Merkin voi tehdä aina seikkailijaikäisestä alkaen. Seikkailijat ovat nuorimmillaan 10-vuotiaita. #NMSD-projekti kertoo, miksi menkoista puhuminen lasten kanssa kannattaa.

Miten lasten kanssa voi puhua menkoista?

NMSD-merkin aktiviteetteja suunniteltaessa on otettu huomioon lasten ja nuorten kehitys ja tiedon tarve suhteessa käsiteltävän aiheen syvyyteen. Seikkailijat tutustuvat aiheeseen yleisemmällä tasolla, kun taas tarpojat pohtivat asioita jo hieman syvällisemmin. Väestöliiton mukaan turvataidot, lähestyvät murrosiän muutokset ja itsearvostus ovat tärkeitä oppeja jo 9–12-vuotiaille. Tarpoja-ikäinen on itse jo murrosikäinen ja tarvitsee hämmentävän elämänvaiheen vuoksi paljon asiallista ja oikeaa tietoa, arvokasvatusta sekä faktoja myyttejä ja paineita vastaan.

Menkoista puhuttaessa on siis otettava huomioon lapsen ikä ja kehitys. Voi tietenkin olla haastavaa miettiä, minkälainen puhe on kullekin ikävuodelle juuri sopivin. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että menkat eivät ole mitenkään vaarallinen keskustelun aihe. Jos menkoista puhuu luonnollisesti ja rehellisesti käyttämättä kiertoilmaisuja, saa tuskin aikaan mitään vahinkoa. Kannattaakin siis muistaa kaksi nyrkkisääntöä menkoista puhuttaessa: luonnollisuus ja oikeat termit.

Kuukautiset ovat luonnollinen asia, jonka ympärille on valitettavasti aikojen saatossa kerääntynyt uskomuksia ja tabuja. Näiden rikkomiseksi tarvitaan normaalia, luonnollista ja oikeasanaista puhetta menkoista. Jos menkoista alkaa puhumaan vasta kun ne alkavat, on jo tavallaan liian myöhäistä. Jos halutaan välittää fiksua tietoa, on se hyvä tehdä jo ennen kuin erilaiset juorut tai uskomukset alkavat juurtua lapsen mieleen.

Tabut ja häpeä vahvistuvat, kun käytetään kiertoilmaisuja. Suomessakin puhutaan usein vaikkapa ”hilloviikoista” tai ”se aika kuusta”. Jos haluamme, että lapset ja nuoret suhtautuvat menkkoihin luonnollisesti, pitää asioista myös puhua niiden oikeilla nimillä. Tässäkään ei tarvitse huolehtia lapsen iästä, ja itseasiassa lapsen uteliaisuudesta on hyötyä. Tietoa ei tarvitse pantata, lapsi omaksuu sen minkä on valmis omaksumaan.

Miten partiolaiset ovat kokeneet menkoista puhumisen lasten kanssa #NMSD-merkkiä tehtäessä?

”Useimmat vartiot ottivat asian täysin neutraalisti. Nuorimpien seikkailijapoikien suunnalta tuli kysymyksiä paljon, koska he eivät olleet ikinä kuulleetkaan kuukautisista.”

”Kun alku lähti käyntiin, niin helppoa oli, sillä hyvä ryhmähenki ja tarpojilla myös omia kokemuksia ja mielipiteitä jaettavana menkoista partiossa.”

”Meillä suurin osa lapsista (6.-luokkalaiset mensturoivat) suhtautui asiaan tosi avoimesti. Monen tietotaso oli tosi heikko, joten merkin tekemisestä oli paljon hyötyä. Ryhmämäiset keskustelivat innolla menkoista ja kyselivät niihin liittyviä kysymyksiä.”

”Kyllähän osa asioista oli vaikeaa ja sai miettiä, miten ja millaisin sanoin kertoo, jotta olisi ensikertalaisille riittävän konkreettista. Osa nolostui ja koki hyvinkin vaikeana, mutta olivat silti mukana tai jäivät vähän etäämmälle seuraamaan. Osa oli kiinnostuneempia ja kyselivät asioita. Saatiin myös ehkä oikaistua joitain
ennakkoluulojakin.”

”Isot samoajatytöt (17–18 v.) puhuivat aiheesta omassa porukassa vapautuneesti. Kysymykset ja tehtävät auttoivat asiassa. Sai sitä miettiä, miten sanansa asettelee, ettei säikäytä mutta puhuu ymmärrettävästi, rehellisesti ja totta.”

Fakta

  • NoMissedSchoolDays eli #NMSD on Suomen Partiolaisten ja kahden Ugandalaisen partiojärjestön kehitysyhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena on vähentää kuukautisista johtuvaa tyttöjen koulusta pois jäämistä Ugandassa.
  • Suomessa projekti pyrkii normalisoimaan kuukautisia erityisesti partiossa sekä rikkomaan menkkoihin liittyviä stereotypioita ja häpeää.
  • #NMSD-projektin löydät Instagramista @nomissedschooldays
  • Kun aloitat #NMSD-toimintamerkin tekemisen, muista lukea tarkkaan läpi johtajan opas, jossa on tärkeitä ohjeita aktiviteettien ohjaamiseen. partio.fi/uganda-projekti
  • Lue lisää: Lunette – Kuinka lapsille puhutaan kuukautisista?
  • Lisää #NMSD projektista partiomedian jutussa.

Yläkuva: Eeva Helle