Signmark eli Marko Vuoriheimo on 44-vuotias rap-artisti, joka haluaa tuoda kuurojen ja muiden vähemmistöjen oikeuksia näkyväksi. Partiosta hän sai mukaansa takataskullisen hyödyllisiä taitoja ja hyviä muistoja.

Rap-artisti Signmark eli Marko Vuoriheimo aloitti partion lapsena sisupartioryhmässä, joka oli Suomen ensimmäisiä partioryhmiä, joissa oli vain viittomakielisiä partiolaisia.

– Muistan talvella olleen suurleirin. Majoite piti tehdä lumihankeen ja yöt olla kipinässä. Lunta oli silloin paljon ja hangessa olevan nuotion kanssa oli ongelmia, hän muistelee.

Partio toi elämään paljon

Vuodet partiossa opettivat Vuoriheimolle esimerkiksi itsensä ylittämistä ja ongelman ratkaisukykyä.

– Tuolla samalla talvileirillä tehtävänä oli ratkaista koodikirjoitus ja alkuun se tuntui aivan mahdottomalta. Yhtäkkiä älysin, että pystyn ratkaisemaan tehtävän peilin avulla. Silloin ajatteli, että hei minäkin pystyin tähän, Vuoriheimo kertoo.

Neljän vuoden partiotaipaleelta jäi käteen paljon hyviä muistoja, yhteistyötaitoja sekä eväät selvitä luonnossa ja elämässä. Vuoriheimo muistelee partioaikaansa lämmöllä. Aika partiossa toi takataskuun hyödyllisiä juttuja, joita pystyy tänäkin päivänä hyödyntämään erilaisissa tilanteissa.

– Nykyään esimerkiksi ihan mökkiarjessakin pystyy käyttämään partiossa opittuja taitoja. Silloin opitut solmut ovat myös edelleen muistissa ja niitä aina silloin tällöin tarvitseekin, hän summaa.

Aktiiviseksi partion jäseneksi paluuta Vuoriheimo ei pidä kovinkaan todennäköisenä. Paluun sijaan hän mielellään voisi tulla esimerkiksi esiintymään sekä pitämään puheita erilaisissa partiotapahtumissa.
Tästä Vuoriheimolla onkin jo kokemusta.

– Mielelläni tällaisia kokemuksia voisin uudestaankin ottaa vastaan! Partio tuo elämään paljon hyödyllisiä taitoja ja opettaa tärkeitä asioita luonnossa liikkumisesta aina erilaisten ihmisten kanssa toimimiseen, hän tiivistää.

Normien rikkoja

Kipinä rap-artistin uraan syttyi jo lapsuudessa. Vuoriheimo eli lyriikoiden keskellä. Niitä hän tulkitsi esimerkiksi omille sukulaisilleen. Tämän lisäksi hän on ollut aina kiinnostunut musiikin tekemisestä. Näin ollen ura musiikin parissa onkin ollut melko luonnollinen valinta.

Kuitenkin viimeinen päätös aloittaa musiikin tekeminen syntyi erään epäonnistuneen illan jälkeen. Samassa paikassa juhlimassa ollut porukka ei ollut kovin suvaitsevainen erilaisuutta kohtaan. Lopulta
tilanne päätyi siihen, että Vuoriheimo joutui oman viittomakielisyyden vuoksi keskelle tappelua.

– Sen jälkeen totesin, että nyt riitti. Halusin tuoda kuurojen elämän näkyvämmäksi ja kertoa, että mekin ollaan ihan tavallisia ihmisiä, vaikka me käytetäänkin viittomakieltä, hän kertoo.

Uran alku ei ollut helppo ja Vuoriheimo saikin osakseen paljon huonoa palautetta, aina tappouhkauksiin
asti.

– Osasin tietenkin odottaa negatiivistakin palautetta. Yllätyksenä kuitenkin tuli, kuinka muilta viittomakielisiltä kuuroilta tuli negatiivista palautetta niinkin paljon, kaiken hyvän palautteen lisäksi, Vuoriheimo pohtii.

– Oletan muilta kuuroilta tulleen kritiikin johtuvan vanhasta opetustavasta heidän kouluajoiltaan, koska ennen ei ole kuuroille opetettu lainkaan musiikkia tai heitä ei ole otettu matkaan musiikkijuttuihin ylipäätään, summaa Vuoriheimo.

Läpimurto euroviisukarsinnoissa

Vaikeista hetkistä hän on selvinnyt perheen ja ystävien tuella. Läheiset ovat aina uskoneet Vuoriheimoon ja hänen tekemäänsä työhön. Tämä on taasen kasvattanut hänen uskoa itseensä. Myös elämänasenne ”tee mistä tykkäät” on auttanut vaikeissa paikoissa.

Kansainvälisellä tasolla Vuoriheimo tuli tunnetuksi jo vuonna 2007 ulkomailla pidettyjen festivaalien myötä. Suomessa läpimurto tapahtui 2009, kun hän sijoittui toiseksi Suomen Euroviisujen karsintojen finaalissa. Vuoriheimo kertoo sen olleen yksi hänen uransa huippuhetkistä. Yksi muista suurista saavutuksia on ollut kirja, joka kertoo Vuoriheimon tarinan siitä, miten hänestä tuli tunnettu rap-artisti.

Uran aikana Vuoriheimolla on ollut useita mieleen jääneitä kohtaamisia esimerkiksi muiden viittomakielisten kanssa ympäri maailman. Koskettavin ja mieleenpainuvin kohtaaminen tapahtui Madridissa Emma-nimisen tytön kanssa. Emma koki tapaamisen jälkeen surkean kohtalon, jonka Vuoriheimo halusi kertoa maailmalle. Tästä tapaamisesta syntyi kappale nimeltään The Letter.

Vähemmistöjen puolustaja

Vuonna 2010 Vuoriheimo nimitettiin ulkoministeriön erityisedustajaksi. Nimityksen myötä hän on kiertänyt
monissa paikoissa esiintymässä ja puhumassa vammaisten oikeuksista.

– Kerran olin esiintymässä YK:n päämajalla, jossa viimeisimmäksi oli esiintynyt Elton John. Se on kyllä sellainen juttu mitä ei varmaan koskaan unohda, hän pohtii.

Vuosien varrella Vuoriheimo on käynyt yhteensä 56 eri maassa esiintymässä. Tänäkin päivänä hän pyrkii edelleen pitämään ääntä samalla tavalla vähemmistöjen puolesta, mutta toivoo, että myös muut jaksaisivat tehdä samaa.

– Pitäkää ääntä, huutakaa isosti, asiat muuttuvat vasta kun joku tekee jotain konkreettisesti, Vuoriheimo kannustaa.

Tasavertaiseen kohteluun Vuoriheimon mukaan on vielä pitkä matka, vaikka eteenpäin onkin tultu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Toive siitä, että viittomakielisiä ihmisiä kohdeltaisiin omana kielenä ja kulttuurina, oman historiansa kanssa, on vielä kaukainen.

– Mitään pysyvää muutosta ei saada aikaan, ennen kuin esimerkiksi laissa ruvettaisiin suosituksien sijaan puhumaan pakosta, ilman pakkoa mitään ei saada aikaiseksi, tiivistää Vuoriheimo.

Kiireinen arki tanssin pyörteissä

Tänä syksynä Vuoriheimon arki on täyttynyt tanssista, kun hän on osallistunut Tanssii tähtien kanssa -ohjelman uusimmalle kaudelle. Osallistumisellaan hän tekee historiaa, sillä hän on ensimmäinen
viittomakielinen kuuro kilpailija koko ohjelman historian aikana. Kokemus on ollut tähän mennessä rankka, mutta opettavainen.

– Tämä on ihan täysipäiväistä hommaa, eikä ihan helppo juttu. En koe, että omasta kuuroudestani olisi haittaa tai hyötyä tässä. Ehkä se voisi olla etu, että joudun muita enemmän tekemään töitä ja että mulla on täysi rauha keskittyä siihen, mitä teen, kun en kuule ympäristön hälinää. Toisaalta visuaaliset häiriöt ovat minulle samanlaisia kuin kovat äänet kuuleville, Vuoriheimo pohtii.

Hänen mukaansa harjoittelu oli alussa erittäin haastavaa, koska hänen lähtötasonsa tanssin suhteen oli täysi nolla.

– Ajan saatossa, kun perusasiat oppi, niin harjoitteleminenkin on helpottunut. Nykyään haastavinta on unohtaa edellisviikon askeleet, hän naurahtaa.

Ohjelman myötä Vuoriheimon arki on melko kiireistä. Sitä helpottaa kuitenkin lyhyet reissut mökille viikonloppuna ennen sunnuntain live-lähetyksiä ja yhteinen aika perheen kanssa. Arki pyörii juuri nyt tiiviisti tanssitreenien ja perheen ympärillä. Pitkäksi venyneiden treenien ja tämän haastattelun jälkeen Vuoriheimo suuntaakin suoraan hakemaan lapsia hoidosta, vaikka päiväunetkin olisivat kuulemma kelvanneet.

  • Marko Vuoriheimo eli Signmark on 44-vuotias rap-artisti.
  • Ollut lapsena mukana partiossa sisuryhmässä.
  • Käynyt 56 eri maassa esiintymässä ja ajamassa vähemmistöjen asioita.
  • Osallistuu Tanssii tähtien kanssa -ohjelman uusimmalle kaudelle.