Suomen Partiolaisten eräopaskurssin johtaja Mikko Paukkila kertoo, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon oikeanlaista makuupussia valitessa.
Makuupusseille on kerrottu kolme lämpöarvoa. Comfort tarkoittaa alinta lämpötilaa, jossa pussissa nukkuu miellyttävästi. Limit-arvo kertoo lämpötilan, jossa makuupussissa nukkuu heräämättä kylmyyteen.
– Naisten ja miesten erilaisen lämmönsietokyvyn takia naisia suositellaan katsomaan comfort-arvoa ja miehiä limit-arvoa, Mikko Paukkila tarkentaa.
Matalin on extreme-arvo, joka tarkoittaa alinta lämpötilaa, jossa makuupussissa selviää hengissä, mutta ei pysty nukkumaan. Jos makuupussille on kerrottu vain yksi lämpötila-arvo tai arvoa ei löydy lainkaan, on kyse useimmiten halvoista kesämakuupusseista, jotka soveltuvat sisä- tai kesäleirikäyttöön, mutta ei juuri muuhun partiotoimintaan
– Useimmiten partiolaisen valinta on kolmen vuodenajan makuupussi, koska sellaisella kattaa isomman osan partion toimintakaudesta, Paukkila toteaa.
Valitako kuitu- vai untuvapussi?
Materiaaleja on kahta pääluokkaa. Untuva on erittäin hyvä ja kestävä luonnonmateriaali, joka eristää, on kevyt ja pakkautuu pieneen. Untuvan huono puoli on kuitenkin, että kastuessaan materiaali kuivuu hitaasti. Kuitupussit ovat yleensä hieman edullisempia kuin untuvapussit, mutta materiaalina kuitu ei pakkaudu yhtä pieneen tilaan ja on painavampi.
– Nykyaikaiset kuitupussit eristävät lähes yhtä hyvin kuin untuvapussi ja kuivuvat nopeammin, jos pääsevät kastumaan, Paukkila kertoo.
Untuvan ja kuidun välimaastoon on tullut lisäksi hydrofobinen untuva, joka tarkoittaa untuvan käsittelyä paremmin vettä hylkiväksi.
Makuupussien mukana tulee useimmiten suojapussi, jossa makuupussia on helppo kuljettaa.
– Varsinkaan untuvapussia ei kuitenkaan tule säilyttää tiiviisti pakattuna vaan mahdollisimman ilmavasti. Etenkin untuvapussin voi huoletta pestä, mutta yleinen ohje kuitenkin on, että pesukoneen tulee olla tilava pesulakone, Paukkila muistuttaa.
Myös pukeutumisella on merkitystä
Talvimakuupussin valintaan pätee samat periaatteet kuin kolmen vuodenajan makuupusseihin. Lämpötilarajojen tulee tietenkin olla alhaisemmat.
– Jos sinulla on tilaa kuljettaa, niin talvimakuupussin sijaan talvella voi hyödyntää myös kahden pussin taktiikkaa laittamalla kaksi pussia päällekkäin. Paras yhdistelmä on, jos sinulta löytyy tai saat lainattua sekä kuitu- että untuvapussin. Pue tällöin kuitupussi tai makuupusseista tilavampi päällimmäiseksi, Paukkila vinkkaa.
Jos palelet makuupussissa kelissä kuin kelissä, niin huomioithan pukeutumisen. Piposta tai muusta päähineestä on usein hyötyä.
– Makuupussiin pukeutumiseen liittyen on kahta koulukuntaa. Toisen mukaan makuupussiin kannattaa pukea mahdollisimman vähän ja toisen mukaan pukeutuminen auttaa lämpimänä pysymiseen, Paukkila kertoo.
Testaa mikä sopii sinulle parhaiten. Makuupussilakanan avulla saat pidettyä makuupussin puhtaampana ja hieman parannettua lämpimänä pysymistä. Huomiothan, että asiaan vaikuttaa huomattavasti myös makuualustan eristävyyskyky.
Näin otat ekologisuuden huomioon makuupussia valitessa:
- Jos olet hankkimassa untuvapussia niin tarkistathan, että valmistajan untuva on sertifioitua (esim. RDS).
- Makuupussit ovat yleensä kestäviä, varsinkin untuva. Käytöstä löytyy 20 vuotta vanha untuvapussi, joka on edelleen lähes kuin uusi.
- Jos pussin untuva pääsee huonoon kuntoon niin monilla valmistajalla on huoltopalvelu vanhoille makuupusseille.
Makuupussin valintaan liittyvät olennaisimmat kysymykset:
- Kesäpussi, talvipussi vai kolmen vuodenajan pussi?
- Untuva vai keinokuituinen pussi?
- Miten painava pussi saa olla?
- Kuinka paljon pussi saa maksaa? (Vaikuttaa usein painoon ja kestävyyteen)
Vinkki!
Makuupussin tulee olla sopivan kokoinen, jotta makuupussi lämpiää optimaalisesti ruumiinlämmöstäsi. Varsinkin lapsilla ylipitkän makuupussin saa lyhennettyä kiristämällä kompressiopussin eli suojapussin makuupussin tyviosan päälle.