Suurleiri on kuin kaupunki keskellä metsää. Toimiakseen se vaatii tekijöitä ja asiantuntijoita erilaisilta aloilta. Myös Kajon vaeltajaikäiset pääsivät leirin aikana kehittämään taitojaan erilaisissa pesteissä.

Ensimmäistä kertaa pestissä

Eevi Kuitti Kilon Kipinästä Espoosta pestautui kavereiden houkuttelemana tarpojaluotsiksi leirille. Lippukunnassa Kuitti on aiemmin toiminut pääasiassa apukätenä siellä, missä apua on satuttu kaipaamaan.

– Tämä tarpojaluotsin tehtävä onkin ensimmäinen pestini vaeltajana ja samalla myös aiempia pestejä vastuullisempi, hän kertoo.

Partion ulkopuolella Kuitti valmentaa salibandya, jota pestissä opitut organisointi- ja johtamistaidot tukevat hienosti.

Sähköhommissa kavereiden kanssa

Juhani Koskinen, Paavo Lemmetyinen ja Eppu Hassinen Tampereen Eräpojista pestautuivat yhdessä sähkötöihin. Lemmetyinen ja Hassinen toimivat sähkökymppeinä ja Juhani tekijänä.

– Vaikka pestinimikkeet ovat eritasoiset, tehdään tässä hommia yhdessä samanarvoisesti, kaverukset
kertovat.

Voisi kuvitella, että leirin sähköjen tekeminen vaatii vähintäänkin alan koulutuksen. Pestiin hakeuduttiin kuitenkin sähköjen ja työmaasähköjen teon kokemuksella, jonka nuoret miehet olivat saaneet Hämeen Partiopiirin Ilves19-leiriltä.

– Tekemällä oppii, toteaa Lemmetyinen.

Pestissä tärkeintä ei vaikuta olevan sen sisältö, vaan yhdessä vietetty aika hyvien ystävien kesken.

Puutöitä lasten kanssa

Jaakko Nordling Myllykosken Koskikaroista Kouvolasta tutki pidemmän aikaa eri pestivaihtoehtoja.

– Muutamaan haluamaani pestiin en päässytkään. Mutta sitten myöhemmin, kun tuli tietoa, mihin
pesteihin tarvitaan vielä porukkaa, tajusin perheleirin olevan se juttu, missä haluan leirillä olla pestissä, Nordling kertoo.

Nordlingin pesti perheleiri Hiukkasen ohjelman puutyön ohjelmapisteessä ei liity hänen arkeensa, mutta hän halusi tehdä leirillä erityisesti jotain sellaista, mitä ei normaalisti tule tehtyä.

– Oli hienoa päästä näkemään, kuinka monipuolista ohjelmaa Kajolla järjestetään myös lapsiperheille, vaikka suurleirin kohderyhmä onkin tarpojat ja sitä vanhemmat, Nordling pohtii.

Kahvilassa päivittyi myös kielitaito

Sampo Räty Järvihaukoista Espoosta etsi pestinsä pestihaun kautta. Hän toimii Kajon vilkkaimman kahvilan, Majakan, kassalla. Räty opiskelee kolmatta vuotta lukiossa ja kokee asiakaspalvelutyöstä tulleen kokemuksen hyödylliseksi.

– Samalla on päässyt oppimaan erilaisten järjestelmien käyttöä ja päässyt päivittäin kehittämään vieraiden kielten kielitaitoa, Räty pohtii.