Avauskonsulttifirman toimitusjohtaja ja VBL-koulutuksen ohjausryhmän jäsen Emma Storbacka, 32, kertoo, mitä hyötyä koulutuksesta on.

 VBL eli Value Based Leadership -koulutuksen ohjausryhmän jäsenenä toimiva Emma Storbacka korostaa sitä, että johtajan pitää tuntea itsensä hyvin.

– Jotta voi johtaa muita, pitää osata johtaa itseään. Pitää tietää, miten itse toimii ja mitkä ovat omat vahvat ja heikot puolensa. Kun tietää, miten toimii ja mitkä omat arvot ovat, niitä on helpompi selittää muille ja muiden on helpompi ymmärtää sinua. Pitää tietää omat arvot, jotta niitä voi toteuttaa.

Storbacka on alun perin kotoisin Kauniaisista, mutta asuu ja työskentelee tällä hetkellä Tukholmassa.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Storbacka vietti partiossa Grankulla Scoutkår -lippukunnassa, ensin vartion- ja osastonjohtajana ja 18-vuotiaana lippukunnanjohtajana. Hän on myös ollut alue- ja piirileirin johtajana.

Emma Storbacka suosittelee VBL-koulutusta kaikille johtamisesta kiinnostuneille. Kuva: Laura Håkansson

VBL eli Value Based Leadership

Value Based Leadership on johtajuuskoulutus 20–29-vuotiaille nuorille aikuisille. Koulutukseen voivat hakea kaikki ikäryhmään kuuluvat, jotka toimivat vapaaehtoisuuteen perustuvissa johtamistehtävissä. VBL-koulutuksen arvopohjaisessa johtajuudessa lähtökohtana on itsensä tunteminen ja kokemuspohjaisuus.

Koulutusta on järjestetty Ruotsissa menestyksekkäästi jo noin kymmenen vuoden ajan Scouternan eli Ruotsin Partiolaisten toimesta. Suomen Partiolaiset on ollut mukana järjestämässä useita yhteiskursseja.

Storbacka päätyi VBL-koulutuksen pariin ystävän suositusten perusteella vuonna 2009.

– Koko VBL-koulutusvuosi oli upea kokemus. Vuodesta jäi paljon muistoja. En oppinut vain partiotaitoja, vaan muutenkin hienoja ja hyödyllisiä taitoja.

Koulutuksen osa-alueina olivat monimuotoisuuden, tulosten, itsen ja ryhmän johtaminen.

– Kiinnostavinta koulutuksessa olivat eri taustaiset, mutta kuitenkin samanhenkiset nuoret johtajat, Storbacka kertoo.

Hyvien kokemusten myötä koulutusohjelma tuotiin myös Suomeen vuonna 2017. Seuraava koulutus on tammikuussa 2019, ja haku käynnistyy tänä syksynä.

Kenelle suosittelisit koulutusta?

Storbacka hyötyy koulutuksesta edelleen joka päivä. Koulutus käynnisti itsetutkiskelun ja lisäsi pohtimisen määrää. Koulutusta hän suosittelee kaikille, joilla on halu kehittää omaa johtamistaan.

Hän korostaa, ettei samanlaista koulutusta saa mistään muualta. Vastaavanlainen koulutus työelämässä maksaa paljon. Koulutus on mahdollisuus oppia todella hyödyllisiä taitoja jo nuorena.

Mitä olet oppinut partiossa?

Storbackan mukaan partiossa on hienoa, että eri taustaisia ja eri osa-alueiden asiantuntijoita työskentelee yhdessä yhteisen päämäärän, kuten leirin eteen. Tämä näkyy myös partion ulkopuolisessa elämässä siten, että osaa arvostaa erilaisuutta.

Storbackan terveiset lukijoille

Partio on hyvin sijoitettua aikaa! Vaikka partio vie aikaa ja energiaa, kannattaa siihen Storbackan mielestä käyttää vapaa- aikaansa. Hän on saanut tärkeimmät oppinsa partiossa. Kaikki hyvä palaute, jota Storbacka on saanut, on aina jollain tapaa liittynyt partiossa opittuihin taitoihin.