Miten lippukunnassanne pidetään huoli johtajien hyvinvoinnista? Nyt olisi hyvä hetki johtajahuollolle, jotta porukka saadaan taas iskuun.

1

Partiokämpät ovat sunnuntai-iltaisin tyhjillään, ja johtajien tapaamisen voisi viettää viikonloppuretken
päätteeksi kämpällä varmistaen, että paikka jää siistiksi nuorempien retkeilijöiden jäljiltä. Ruokakin saattaa olla helpompi valmistaa, jos piisi on vielä lämmin. Saunakin saattaa olla sopivimmillaan.

2

Polkupyöriä tai sähköpotkulautoja voi vuokrata. Maisemareitin lopussa voi odottaa pöytä pötyineen, jonka joku on ennakkoon käynyt valmistelemassa. Pizzalähetti tai läheinen pikaruokala auttaa, jos ruokamestarin pesti ei kiinnosta.
Oleellista johtajahuollossa on, että johtavassa tehtävässä toimivan ei itse tarvitse tehdä muuta kuin osallistua.
Uusi paikka säväyttää tavallisista koloilloista. Vierailu saaressa, huvipuistossa tai eläintarhassa, piipahdus
museossa tai ihan pullantuoksuisessa kahvilassa katkaisee rutiinit.

3

Kanoottivaellus on avaus, johon kahdellakolmella päivällä pääsee kiinni. Tavaratkin kulkevat huolettomasti
kanootin keskellä, kunhan muistaa pakata ne vesitiiviisti. Suomessa on yli 150 000 järveä ja paljon jokia. Kanoottireiteistä on oppaita leiriytymispaikkoineen ja virtausselvityksineen. Jokea alas laskiessa ensikertalaisen taidoilla selviää ja kokeneelle löytyy reittejä, vaikka Lemmenjoen seitsemän kosken kautta

4

Purjeveneitä voi vuokrata tai lainata toiselta lippukunnalta. Liikkeelle pääsee myös moottorilla ja soutuveneellä. Vesillä
liikkuminen on partiolaisten taitoja, jotka opitaan parhaiten tekemällä. Monella on mökki järven rannalla ja telttapaikka löytyy mahdollisesti partiotutun tai jopa lippukuntalaisen rannalta. Kannattaa laittaa sana kiertämään lippukunnassa.

5

Parin vuoden välein Lapin vaellus on kokemus, joka jää mieleen ja muistot ikuisiksi. Reitin ei tarvitse olla 100–140 kilometrin lenkki, lyhyempikin käy – kunhan se on hyvin suunniteltu ja osallistujien kannalta mieluisa. Kunnolla mietitty ruokalista, vaikka pussiruuistakin koottu, tuottaa kulinaarisen nautinnon.