Näin otatte kestävän kehityksen huomioon ryhmien ja lippukunnan toiminnassa.

  1. Huolehtikaa siitä, että koloille, retkille ja tapahtumiin liikkuminen on mahdollista kestävästi. Järjestäkää kyytipörssejä tai kimppakulkupareja kävellen, polkupyörillä tai julkisilla. Mikäli retkille tai tapahtumiin ei pääse julkisilla tai lihasvoimin, järjestäkää yhteiskuljetus. Välttäkää lentämistä.
  2. Kasvisruuan ilmastovaikutus on pienempi kuin liharuuan. Kaikkien ei tarvitse alkaa kasvissyöjiksi, mutta kukaan ei tarvitse lihaa jokaisella aterialla. Ottakaa omalle porukallenne sopiva kasvisruokatavoite kauden leirille ja retkille, ja muokatkaa sitä nousujohteisesti seuraavaa kautta varten.
  3. Suosikaa hankinnoissa käytettyä tai kierrätettyä. Kiinnittäkää huomiota elinkaareen, huollettavuuteen ja sertifikaatteihin. Hankkikaa lippukunnalle lainattavia retkeilyvälinesettejä, jotka mahdollistavat vähävaraisten osallistumisen retkille ja leireille sekä partioharrastuksen kokeilun ilman mittavia hankintoja. Pitäkää säännöllisesti oma tai alueen retkeilyvarustekirpputori.
  4. Ottakaa etäpartion parhaat palat pysyväksi osaksi toimintaa. Erityisesti vanhempien ikäkausien ja johtajiston kokouksia ja tekemisiä voi jatkossakin järjestää etänä silloin tällöin. Etätoiminta lisää mahdollisuuksia etenkin suurten välimatkojen lippukunnissa.
  5. Vähän on parempi kuin ei mitään. Pienikin muutos kestävämpään suuntaan lippukuntatasolla on parempi kuin ei muutosta ollenkaan. Pienistä puroista ja yhdessä syntyy suuria tekoja.

Kestävästi partiossa -tunnusmerkkiKestävästi partiossa

Tämän vuoden alusta alkaen lippukunnat voivat hakea Kestävästi partiossa -tunnusta toiminnalleen. Tunnus on osoitus siitä, että toiminta on Kestävän kehityksen periaatteiden mukaista ja edistää Suomen Partiolaisten hiilineutraaliustavoitetta. Kestävästi partiossa -tunnuksen kriteerit on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen: kasvatus, ruoka, hankinnat, kierrätys, kolot ja kämpät, liikkuminen, partiomatkailu sekä esteiden madaltaminen.
Lue lisää: partio.fi/kestavasti-partiossa

Yläkuva: Eeva Helle