Yhteiskuntasuhteet ja nuorten kouluttaminen vaikuttajiksi ovat Annakaisa Tikkisen, 32, tapoja parantaa maailmaa. Partio- ja työelämän taidot kulkevat käsi kädessä Tikkisen arjessa.

Annakaisa Tikkinen, 32, pitää työstään niin paljon, että hän tekee samoja juttuja mielellään myös partiossa. Palkkatyö Suomen Lukiolaisten Liiton leivissä ja vapaaehtoispesti Suomen Partiolaisten  yhteiskuntasuhdevaliokunnassa tukevatkin toisiaan merkittävällä tavalla ja tarjoavat Tikkiselle kaksi erilaista näkökulmaa nuorten maailmankuvaan ja vaikuttamismahdollisuuksiin.

– YAnna-Kaisa Titkinen katsoo tietokoneen ruutua.hteiskuntasuhteet ovat todella mielenkiintoinen toiminnanala. Kun muutin Lapista Helsinkiin, olin pitänyt tovin taukoa partiosta. Tutut houkuttelivat minut takaisin, ja ajattelin, että onpa mukavaa saada omat, työssä hankitut taidot partiolaisten käyttöön, Tikkinen kertoo.

Jokaisella partiolaisella on sisäinen identiteetti maailman muuttajana.

Naisen neljän vuoden mittaiseen yhteiskuntasuhdepestiin on ehtinyt mahtua kaikkea aina vaalikampanjoista työpajoihin. Viime aikoina Tikkisen partiokalenteria on täyttänyt erityisesti hänen johtamansa Y-trainee-koulutusohjelma, jonka tavoitteena on tutustuttaa joukko 16–29-vuotiaita partiolaisia vaikuttamisen teemoihin.

Tänä syksynä ryhmä on kokoontunut kahteen yhteiseen viikonloppuun, mikä on tarkoittanut Tikkiselle roimasti töitä. Onneksi tämäkin projekti palkitsee tekijänsä, kuten vapaaehtoistyöllä on tapana.

–  Vaikka koulutuksen kohderyhmänä ovat nuoret, kyllä tästä saisi jotakin irti kuka tahansa. Itsekin olen oppinut uutta esimerkiksi ajankohtaisesta metsäpolitiikasta ja lobbaamisesta. Polku vaikuttajana ei ole koskaan valmis.

Lisäksi Y-trainee-kurssin johtaminen on tarjonnut Tikkiselle tilaisuuden tehdä töitä upean staabin kanssa ja kehittää itseään siinä sivussa. Hänen mukaansa on hyvin yleistä, että johtamispesti opettaa ihmiselle paljon myös hänen epämiellyttävämmistä puolistaan.

– Tässä on päässyt reflektoimaan sellaisia ei-niin-mieltäylentäviä puoliaan, Tikkinen nauraa.

Itsensä lisäksi Tikkinen pyrkii kehittämään partion tarjoamaa vaikuttamiskoulutusta. Partion yhteiskuntasuhteiden saralla on otettu Tikkisen pestin aikana huomattavia edistysaskelia, ja hän uskoo, että niitä voidaan ottaa tulevaisuudessakin. Hän muistaa Baden-Powellin sanat, joiden mukaan partiolaisen kuuluu jättää maailma seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa, ja häntä kiinnostaa tietää, miten tehtävää sovelletaan nykypäivän partioon.

– Jokaisella partiolaisella on sisäinen identiteetti maailman muuttajana.

Keskiviikkona 5. joulukuuta vietetään Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää ja sen kunniaksi nostamme esiin vapaaehtoistyön sankareita. Partio on harrastus ja vapaaehtoistyö, joka antaa paljon ja jossa oppii aina uutta! Suomen Partiolaisten avoimia vapaaehtoispestejä voi hakea 22.11.-10.12.2018. Perehdytys tehtäviin järjestetään tammikuussa 2019. Tule mukaan! Avoimet pestit: partio.fi/pestit