Eduskuntavaalit on käyty – Miten meni partioehdokkailla ja nuorilla?

Vaalit on käyty viime viikonloppuna ja tulos on nyt selvillä. Äänestysprosentti laski hieman viime vaaleista ja jäi noin 72 prosenttiin. Aktiivisimmin äänestivät helsinkiläiset (77,5%) ja vähiten äänestettiin Kaakkois-Suomessa (67,4%) sekä Ahvenanmaalla (59,7%).*

Nuoret aliedustettuina uudessa eduskunnassa

Nuorten äänestysprosentin julkaisuun meni pari kuukautta vuonna 2019 ja tätä tietoa saammekin tälläkin kertaa odotella hetken.

Nuoria eli alle 30-vuotiaita läpimenijöitä oli seitsemän. Alta löytyvät uudet nuoret kansanedustajat edustavat vaalipiirejä Helsingistä Ouluun. Heidän lukumääränsä vastaa nuorisoalan kattojärjestö Allianssin laskelmien mukaan noin 3,5 % valituista.

Samaan aikaan alle 29-vuotiaiden osuus koko Suomen väestöstä on 17 %. Nuoret ovat siis aliedustettuina juuri valitussa eduskunnassa, jonka keski-ikä on 47. Lisäksi nuorten osuus laski vuoden 2019 vaaleista, jolloin alle 30-vuotiaita ja tätä nuorempia valittiin kahdeksan.** Nuorten edustus on tärkeää, jotta nuorten ja tulevien sukupolvien ääni tulee kuulluksi jo tänään.

Uudet alle 30-vuotiaat kansanedustajat ovat

  • Elisa Gebhard (SDP), Helsingin vaalipiiri, 29 v.
  • Eemeli Peltonen (SDP), Uudenmaan vaalipiiri, 28 v.
  • Pinja Perholehto (SDP), Uudenmaan vaalipiiri, 26 v.
  • Henrik Wickström (RKP), Uudenmaan vaalipiiri, 28 v.
  • Miko Bergbom (PS), Pirkanmaan vaalipiiri, 27 v.
  • Joakim Vigelius (PS), Pirkanmaan vaalipiiri 26 v.
  • Olga Oinas-Panuma (kesk.), Oulun vaalipiiri, 23 v.

Partioehdokkaista moni pärjäsi vaaleissa

Partioehdokkaita ilmoittautui vaalipäivään mennessä 26. Partioehdokkaita oli viidestä eri puolueesta. Heistä viisi tuli valituksi uuteen eduskuntaan:

Inka Hopsu (vihr.), Uudenmaan vaalipiiri

Saara Hyrkkö (vihr.), Uudenmaan vaalipiiri

Timo Heinonen (kok.), Hämeen vaalipiiri

Krista Mikkonen (vihr.), Savo-Karjalan vaalipiiri

Mari-Leena Talvitie (kok.), Oulun vaalipiiri

Onnittelut valituksi tulleille! Seuraavaksi edessä ovatkin jännittävät hallitusneuvottelut. Partion näkökulmasta tärkeitä teemoja ovat nuorisoalan rahoitus, nuorten harrastus- ja osallistumisen mahdollisuuksien kehittäminen sekä retkeilyn edellytykset ja ympäristö- ja ilmastopolitiikka. Eduskuntavaaliteemamme löytyvät jatkossakin osoitteesta partioehdokkaat.fi.

* Ylen tulospalvelu, Eduskuntavaalit 2023

** Ylen tulospalvelu, Eduskuntavaalit 2019