Partiolaiset vahvistavat lasten ja nuorten äänen kuulumista kirkossa

Evankelis-luterilaisessa kirkossa käydään tänä syksynä seurakuntavaalit, joissa valitaan päättäjät seurakuntaneuvostoihin ja kirkkovaltuustoihin ympäri Suomen. Partio on aktiivinen myös näissä vaaleissa ja partiolaisia on asettunut ehdolle eri puolilla Suomea.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Partiotyön ystävät -valitsijayhdistykset kokosivat ennätyksellisesti 82 ehdokasta kahdeksassa seurakunnassa. Listoilta löytyy aktiivipartiolaisten lisäksi myös muun muassa entisiä partiolaisia sekä partiolaisten vanhempia.

Partiotyön ystävien vaalityöryhmän puheenjohtaja Henna Jagt, Maarian Kämmekät, kertoo, että Partiotyön Ystävät haluavat olla omalta osaltaan tukemassa seurakuntien ja partiolippukuntien yhteistyötä.

–  Onhan partio merkittävä osa seurakuntien lapsi- ja nuorisotyötä. Partion ystävät haluavat myös huolehtia siitä, että lasten ja nuorten ääni saadaan seurakunnissa kuuluviin, Henna kertoo.

Huivikaulainen tyttö istuu kirkon edessä.

Malmin partiolistalla keski-ikä on poikkeava

Helsingissä Malmin seurakunnan alueella perustettu Partiolaiset Malmi -valitsijayhdistys oli toista kertaa vaaleissa mukana. Tällä kertaa mukaan lähti neuvostoon 9 ehdokasta ja valtuustoon 5 ehdokasta.

– Partiolaisina meille on tärkeää, että lasten ja nuorten ääni kuuluu seurakunnan päätöksenteossa. Tällä hetkellä molemmat Malmin seurakunnan luottamushenkilö-taustaiset lapsiasiahenkilöt ovat partiolaisten listalta. Kuluvalla kaudella olemme olleet työryhmissä muun muassa uudistamassa riparibrändiä ja valmistelemassa kirkkoherran vaalia ja vuosittaista talous- ja toimintasuunnitelmaa, kertoo listan jäsen Johanna Junkkari Viikin Vesikoista.

– Vaalilistamme ehdokkaiden keski-ikä on 38 vuotta, kun Helsingissä ehdokkaiden keski-ikä on 51, iloitsee Junkkari.

Jyväskylässä halutaan nostaa vapaaehtoisten roolia

Jyväskylän seurakunnassa partiolaisia on mukana Avara kirkko -vaalilistalla, joka keräsi eniten ehdokkaita Jyväskylässä. Listalla on mukana ihmisiä eri puoluetaustoista ja listalle on määritelty yhdessä tavoitteet.

– Partiolaisina olemme listalla nostamassa esiin vapaaehtoisten roolia seurakunnan toiminnan järjestäjinä. Lisäksi ajamme luonnollisesti paikallisten partiolippukuntien etua parhaamme mukaan. Haluamme pitää huolen siitä, että partion toimintaedellytykset säilyvät ja jopa paranisivat seuraavan kauden aikana, kertoo Atte Kesti Kaskenkaatajista.

– Suhteellisen vaalitavan takia meidän on partiolaisina järkevä olla mukana yhteisillä listoilla. Vaikka toimimmekin nyt yhteistyössä eri puoluetaustaisten henkilöiden kanssa, ei listallamme ole suoraa yhteyttä mihinkään puolueeseen ja kukin meistä toimii omien arvojensa mukaisesti, Atte jatkaa.

Partion seurakuntavaalitavoitteet voit lukea täältä.

Keräämme www.partioehdokkaat.fi sivuille partioehdokkaita näkyviin. Partioehdokas on partion jäsenmaksun 2022 maksanut tai Partion ystävien kuukausilahjoittaja.

Kaikki partiolaiset voivat tehdä omissa ryhmissään Vaalipöllö-merkkiä, joka keskittyy tänä syksynä seurakuntavaaleihin. Ohjeet Vaalipöllöön löytyy täältä.