Partion ja Ilmattaren yhteistyö partion kestävyystyön edistämiseksi jatkuu

Suomen Partiolaiset ja energiayhtiö Ilmatar jatkavat yhteistyötään jo neljättä vuotta. Yhteistyö on perustunut aktiivisiin toimiin, joilla on kehitetty partiotapahtumien vastuullisuutta sekä kannustettu lippukuntia ottamaan käyttöönsä kestävämpiä toimintatapoja.

Ilmatar tukee partiotapahtumien kestävämpiä ratkaisuja

Aikuisille suunnatut Johtajatulet syttyivät elokuussa 2023 Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa. Joka toinen vuosi järjestettävässä tapahtumassa oli tähän asti suurin osallistujamäärä, sillä tapahtuma keräsi mukaan 3 300 johtajuudesta kiinnostunutta. Johtajatulien hiilijalanjälkeä on laskettu jo vuodesta 2019 alkaen, ja vuonna 2023 asetettiin tapahtuman päästöille ensimmäistä kertaa vähennystavoite. Yhteistyö Ilmattaren kanssa oli merkittävässä roolissa tapahtuman hiilijalanjäljen pienentämisessä.

Yhdeksi keskeiseksi päästövähennystoimeksi Johtajatulilla valittiin kestävät energiaratkaisut. Ilmattaren tuella partiolaiset rakensivat suihkuvesien sähkölämmityskontin, joka korvasi aiemmin käytössä olleen öljykäyttöisen lämmitysjärjestelmän. Sähkölämmitteistä konttia käytetään myös tulevissa partiolaisten Evolla järjestämissä tapahtumissa. Ratkaisu vähensi Johtajatulien päästöjä ja sillä otettiin tärkeä askel kohti vastuullisempia partiotapahtumia. Johtajatulilla yllettiin päästövähennystavoitteeseen, joka oli järjestää tapahtuma edellisiä Johtajatulia 15 % pienemmillä päästöillä.

”Olemme erittäin ylpeitä monivuotisesta yhteistyöstä Suomen Partiolaisten kanssa. Yhdessä olemme mahdollistaneet nuoriso- ja harrastustoiminnan jatkumisen ympäristölle kestävällä tavalla. Tämä on malliesimerkki siitä, kuinka ihmisten ja ympäristön hyvinvointia voidaan lisätä yritysvastuun keinoin”, kertoo Ilmattaren vastuullisuuspäällikkö Cecilia Hertzberg.

Ilmattaren Cecilia Hertzberg ja Helena Arola sekä Johtajatulien palvelujohtaja Eero Pulkkinen tutustumassa vedenlämmityskonttiin.
Ilmattaren Cecilia Hertzberg ja Helena Arola sekä Johtajatulien palvelujohtaja Eero Pulkkinen tutustumassa vedenlämmityskonttiin. Kuva: Sanna Rajala

Lippukunnat ovat voineet tehdä kestävyystekoja apurahan avulla

Ilmattaren tukemaa, vuonna 2022 lanseerattua Kestävästi partiossa -apurahaa on jaettu tähän mennessä yhteensä 48 partiolippukunnalle. Kestävästi partiossa -apurahaa jaetaan lippukuntien projekteihin, joilla pyritään pienentämään toiminnan hiilijalanjälkeä tai vähentämään muita toiminnasta syntyviä ympäristöhaittoja.

Tukea lippukunnat ovat hakeneet partiovarusteiden – kuten telttojen ja kanoottien – kunnostamiseen, aurinkopaneelien ja kompostikäymälöiden hankkimiseen partiokämpille sekä kasvis- ja vegaaniruokakurssien järjestämiseen. Lisäksi lippukunnat ovat käyttäneet tukea vesien suojeluun tähtääviin toimienpiteisiin. Apurahan avulla lippukunnat ovat kehittäneet partiokämppien harmaiden vesien hallintaa, ja meripartiolippukunnat ovat vaihtaneet veneiden pohjamaaleja ympäristöystävällisiin.

”Kestävästi partiossa -apuraha on todella tärkeä ja tarpeellinen, sillä se madaltaa lippukuntien kynnystä tarttua kestävämpiin tekoihin. Apuraha antaa mahdollisuuden toteuttaa sellaisia projekteja, joihin ei lippukunnassa olisi normaalisti varaa”, kertoo Kestävästi partiossa -toiminnasta vastaava partiolainen Jenna Kaarrela.

Ilmattaren myöntämää rahoitusta on luvassa lippukunnille myös vuonna 2024. Kaikille lippukunnille avoin haku on auki nyt maaliskuun ajan.

Timanttipartion varustevarasto ja partiolaisia.
Vantaalaisen Timanttipartion samoajaryhmä kunnosti lippukunnan varustevaraston apurahan avulla. Kuva: Valtteri Maronen

Voit lukea lisää Kestävästi partiossa -tukea vuonna 2023 saaneista lippukunnista täältä.