Sertifioitua kartonkia, kouluyhteistyötä ja Partion Ystäviä

Suomen Partiolaisten hallitus kokousti 27.3. Partioasemalla lähestyvään Partioneuvoston kevätkokoukseen valmistautuen. Hallitus vahvisti tilinpäätöksen, päätti esittää jäsenmaksun, adventtikalenterien myyntihinnan (10 €) sekä valtionapujen jakosuhteen pitämistä ennallaan sekä keskusteli partiotaitokisojen järjestämissykliin liittyvästä ponsivastauksesta. Nämä kaikki asiat esitellään partioneuvoksille 13.-14.4.

Suomen Partiolaiset solmii yhteistyösopimuksen WAU ry:n kanssa koulupäivien yhteydessä järjestettävän kerhotoiminnan käynnistämiseksi. Tavoitteena on vuoden aikana kokeilla ja oppia miten partiotoiminnan ja koulupäivien yhdistämisellä voidaan tarjota lapsille lisää harrastusmahdollisuuksia ja samalla saada partiokasvatus yhä laajemman joukon ulottuville. Pilotit toteutetaan yhdessä paikallisten lippukuntien kanssa.

Adventtikalentereihin valitaan jatkossa FSC-sertifioitu kartonki ja pakettikorttien sijaan pakkaukseen sujahtaa tarroja, vaikka valmistuskustannukset näiden vuoksi nousevat.

Adventtikalentereihin valitaan jatkossa FSC-sertifioitu kartonki ja pakettikorttien sijaan pakkaukseen sujahtaa tarroja, vaikka valmistuskustannukset näiden vuoksi nousevat. Kalenterien suurin mahdollinen palautusmäärä nostettiin piireille 50 %:iin, jonka toivotaan rohkaisevan lippukuntia ottamaan kalentereita myyntiin. Adventtikalenterit ovat ylivertainen varainhankinnan muoto niin lippukunnille, piireille kuin järjestöllekin.

Taloudellisista ja sosiaalisista syistä jaossa olleita varustepaketteja on haettu enemmän kuin mitä Turun Sinapin ja SP:n stipendirahaston sekä Sauli Niinistön valitsijayhdistyksen lahjoituksista oli saatu varoja. Tavoitteena on pystyä tukemaan kaikkia aidosti apua tarvitsevia ja siksi lisärahoitusmahdollisuuksia selvitetään.

Partion hallitus 2019
Partiolaisten hallitus 2019. Kuva: Anna Enbuske

Jatkossa partiolle myönnetyt taloudellisten esteiden poistamiseen kohdennetut lahjoitusvarat korvamerkitään Partion Ystävät -rahastoksi. Varoilla hyvitetään esimerkiksi jäsenmaksuvapautuksia sekä suurleirien osallistujamaksuja. Hallitus päätti myös, että jäsenmaksulaskuun lisätään mahdollisuus 10 euron vapaaehtoiseen Partion ystävät -lahjoitukseen, joka sekin siis kohdistuu vähävaraisten jäsenmaksuvapautuksiin tai vastaavaan harrastamisen taloudellisten esteiden poistamiseen. Hyväosaisten pienellä lisämaksulla ja päivän hyvällä työllä voimme mahdollistaa partiota heikompiosaisille.

Kun esityslistassa oli 11 sivua, niin odotettavissa oli pitkääkin pidempi kokous. Lopulta kokous kesti “vain” viisi tuntia, ja mukaan mahtui tehokkaan asioiden käsittelyn lisäksi paljon naurua ja peukkuäänestyksiä.

Peruskirjan päivitys etenee. Kuudessa piirissä ja partion kevätpäivillä on pidetty työpajat ja kolme on vielä tulossa. Luonnos uudeksi peruskirjaksi valmistuu ensi syksynä, jotta peruskirja ehditään hyväksyttää maailmanjärjestöissä ennen seuraavaa jäsenkokousta.

Mari Sundell
Kuva: Anna Enbuske

Muita käsiteltäviä asioita olivat mm. digitaalisten palvelujen kehittäminen, Partio-lehden lukijatutkimus sekä vuoden 2020 toiminnansuunnittelun status. Kansainväliset linjaukset hyväksyttiin pikkuviilauksin, Partiosäätiön hallitukseen esitettiin jäseniä ja vahvistettiin uusia SP:n luottiksia, joka on aina mahtavan iloinen asia.

– Kun esityslistassa oli 11 sivua, niin odotettavissa oli pitkääkin pidempi kokous. Lopulta kokous kesti “vain” viisi tuntia, ja mukaan mahtui tehokkaan asioiden käsittelyn lisäksi paljon naurua ja peukkuäänestyksiä. Paperipartiokin voi olla parasta! nauraa aluetyöstä hallituksessa vastaava Mari Sundell 

Tarkemmat hallituksen kokousdokumentit löydät osoitteesta partio.f/hallitus.