Ota talteen viisi helppoa kasvisruokareseptiä helpottamaan kesän leirien ruokalistan suunnittelua.

Soijabolognese kymmenelle

  • 2 sipulia (tai 200g pakastesipulia)
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 0,8-1kg (2 prk) tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 4dl tummaa soijarouhetta
  • 2 dl tai tarpeen mukaan vettä
  • 0,5 kg kidneypapuja
  • 2 tl sokeria
  • suolaa
  • pippuria
  • halutessasi voit maustaa kastiketta myös esimerkiksi erilaisilla yrteillä

Valmistus:

  1. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita kattilan pohjalla, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree ja soijarouhe.
  2. Mausta sokerilla, suolalla, pippurilla ja maun mukaan myös esimerkiksi yrteillä (muista laittaa riittävän paljon mausteita). Lisää vettä sen verran, että kastike on sopivan paksuista. Hauduta noin 20 minuuttia.
  3. Jos kastike alkaa haudutuksen aikana vaikuttaa liian paksulta, kaada joukkoon vielä vähän vettä.
  4. Lisää lopuksi pavut ja kiehauta kastike. Tarjoa pastan, riisin tai muun lisäkkeen kanssa.

Kasvislasagne kymmenelle

  • 1 sipuli
  • valkosipuli
  • Iso porkkana
  • Iso munakoiso
  • 2 dl soijarouhetta
  • 800g tomaattimurskaa (2tlk)
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • ½ rkl paprikajauhetta
  • ½ dl punaviinietikkaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • suolaa ja mustapippuria
  • Lasagnelevyjä
  • rypsiöljyä
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 1 litra maitoa tai riisimaitoa
  • 2 dl kermaa tai kaurakermaa
  • 400 grammaa juustoa tai vegaanista juustoa

Valmista ensin tomaattikastike:

  1. Silpo sipuli ja kuusi valkosipulinkynttä hienoksi silpuksi ja kuullota miedolla lämmöllä.
  2. Raasta yksi iso porkkana ja lisää raaste sipulien joukkoon pannulle.
  3. Silpo yksi iso munakoiso kuutioiksi pannulle ja anna hautua n. 10 minuuttia sipulin ja raasteen seassa.
  4. lisää pannulle 2dl soijarouhetta ja 11kasvislientä (1l vettä+ 2kasvisliemikuutiota). Anna kypsyä 20minuuttia.
  5. Lisää soijarouheen sekaan ½ rkl paprikajauhetta, ½ dl punaviinietikkaa, 1 rkl tomaattipyreetä, 800g tomaattimurskaa (2tlk), ¾ suolaa sekä rouhittua mustapippuria ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

Laita tässä välissä 12 lasagnelevyä kylmään veteen ja pane uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valmista sitten valkokastike:

  1. Laita kattilan pohjalle ½ dl rypsiöljyä ja kuumenna kattila miedolla lämmöllä.
  2. Lisää kattilanpohjalle 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita öljyn sekaan nopeasti tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää joukkoon 1l riisimaitoa hiljalleen ja samalla sekoittaen. Sekoittele, kunnes on paksumpaa.
  4. Lisää joukkoon 2 dl kaurakermaa ja sekoittele. Lopuksi mausta ¼ tl suolalla.

Lasagnen kokoaminen:

  1. Ensimmäiseksi pohjalle levitetään kauhallinen valkokastiketta ja sen päälle levittele lasagnelevyjä yhdeksi kerrokseksi.
  2. Levitä lasagnelevyjen päälle noin kolmasosa tomaattikastikkeesta ja sen päälle kauhallinen valkokastiketta sekä pieni kerros juustoraastetta.
  3. Uusi kerros lasagnelevyjä ja kaada kolmasosa tomaattikastiketta sekä valkokastiketta. Ripottele juustoraastetta.
  4. Laita loput lasagnelevyt kerrokseksi, jonka päälle tomaattikastikkeen ja valkokastikkeen loput. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja halutessasi tomaattiviipaleita.
  5. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Bataattikeitto kymmenelle

  • ½ kg porkkanaa
  • ½ kg bataattia
  • Sipulia
  • Koskenlaskija-juustoa
  • Kermaa

Valmistus:

  1. Pilko porkkana ja bataatti kuutioiksi sekä sipuli pieniksi paloiksi.
  2. Laita kattilaan vettä niin, että kasvikset peittyvät ja keitä kypsiksi asti.
  3. Kun kasvikset ovat kypsät soseuta ne sauvasekoittimella.
  4. Mausta oman maun mukaan, mutta sekaan kannattaa laittaa koskenlaskijaa sekä kermaa pehmentämään makua.

 

Härkisrisotto kymmenelle

  • 200 g härkäpapurouhetta
  • 2 isoa sipulia
  • 5 porkkanaa ja 4 paprikaa TAI  500g herne-maissi-paprikaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1,5 rkl soijakastiketta
  • 5 dl riisiä
  • 1,5 l vettä (tai riisipaketin ohjeen mukaan)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl mustapippuria (rouhittu)
  • 0,25 tl cayennepippuria
  • 0,25 tl juustokuminaa (jeera)
  • 400 g parsakaalia (saa myös pakasteena)

Valmistus:

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Pese ja paloittele kasvikset (jos käytät tuoreita)
  2. Kuumenna reilun kokoinen kattila. Lisää öljy, sipuli (ja tuoreet kasvikset). Kuullota niitä kattilassa pari minuuttia sekoitellen. Älä anna ruoan mustua.
  3. Lisää riisi, vesi, pakastekasvikset ja mausteet.
  4. Hauduta risottoa kannen alla noin 10 minuuttia, sekoita välillä.
  5. Lisää härkäpapurouhe ja jatka hauduttamista, kunnes riisi on kypsää (noin 10 min)

 

Linssikeitto kymmenelle

  • 2 sipulia
  • öljyä
  • 4valkosipulin kynttä
  • 4 tl kurkumaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 800 g tomaattimurskaa
  • 1,5 l vettä
  • 4 dl omenamehua
  • 4 kasvisliemikuutiota
  • 5 dl punaisia linssejä
  • 4 perunaa
  • 1 tl cayennepippuria
  • 4 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • Tarjoiluun esim. raejuustoa

Valmistus:

  1. Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa. Lisää kurkuma ja inkivääri.
  2. Lisää tomaattimurska, vesi, omenamehu ja liemikuutiot.
  3. Huuhdo linssit siivilässä kylmällä, juoksevalla vedellä. Leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Lisää ne sekä linssit kattilaan. Keitä välillä sekoittaen 30 – 40 min.
  4. Mausta. Lisää ruokakerma. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile esim. raejuuston kanssa.

Juttu on osa Partiomedian kesäleiriaiheista juttusarjaa, jonka tekijät ovat Ysp-kurssin osallistujia. Katso kaikki juttusarjan osat täältä