Vaelluskengät ovat yksi partiolaisen tärkeimmistä varusteista.
Hyvät kengät kestävät vuosia: ne jalassa jaksaa leiriltä ja vaellukselta toiselle.

Nykypäivänä suurin osa Suomessa myytävistä vaelluskengistä on kalvollisia. Ilmasto on usein kostea, joten vedenpitävyyttä kaivataan retkeilykenkiin. Pääosa kalvollisista kengistä ovat Gore-Texia, mutta on olemassa myös muita vastaavia vedenpitävyydestä kertovia merkkejä, kuten DrymaxX. Nykyteknologia mahdollistaa hyvän hengittävyyden vedenpitävissä kalvoissa.

Jalat kuitenkin hikoilevat paljon, joten kengän ilmastointi ei aina riitä päästämään hikeä pois. Mikäli tiedossa siis on kuivassa säässä retkeilyä, ovat kalvottomat nahkaiset vaelluskengät lähestulkoon aina viileämmät ja kuivemmat kuin kalvolliset. Kenkien valintaan vaikuttavat kalvollisuuden lisäksi korkeus, pohjan jäykkyys, lesti ja ulkonäkö, joista viimeiselle ei saa antaa liikaa painoarvoa. Mitä hankalammassa maastossa ja isommalla kuormalla aikoo liikkua, sitä jykevämpi kenkä kannattaa valita.

Kenkää sovittamassa

Suomalaisilla jalat ovat lestiltään yleensä leveitä, joten tämä kannattaa huomioida kenkää valitessa. Sovittaessa kannattaa käyttää paksuja sukkia. Muista myös tarkistaa, että varpailla on kunnolla liikkumavaraa. Esimerkiksi alamäkeen mentäessä rinkka selässä painoa ei saisi siirtyä liikaa varpaille. Erikseen kannattaa tarkistaa, että isovarvas mahtuu olemaan suorassa eikä taitu sisäänpäin.

Tähän varustevertailuun kysyimme suosituksia Scandinavian Outdoorin kenkäasiantuntijoilta. He nostivat esille parhaimmiksi koetuimmat mallit sekä yhden lämpömuokattavan mallin. Kaikki kengät ovat kalvollisia.

LOWA RENEGADE MID GTX 189€

 • Kevyesti nilkkaa tukeva ja joustava pohja
 • Pinta nupukkinahkaa
 • kestosuosikki.

MEINDL KANSAS GTX 199€

 • Hieman jäykempi kuin Renegade
 • kärjessä laaja kivisuojus
 • Joka paikan höylä

MEINDL ISLAND MFS ACTIVE 279€

 • Selvästi tukevammat, riittävät hyvin vaativaankin tunturimaastoon.
 • Kenkä hyvin kivisuojattu ympäri menevällä kumisuojalla.

TECNICA FORGE GTX 269€

 • Puolikoreka, joustava vaelluskenkä.
 • Kenkä ja pohjallinen voidaan lämpömuokata käyttäjän jalkaan liikkestä löytyvällä laitteella.
 • Sopivat arkikäytöstä retkeilyyn.
 • Moderni ulkonäkö

Kengätkin vaativat huoltoa

Laadukkaat vaelluskengät eivät ole moksiskaan liasta tai kosteudesta, kunhan niitä huoltaa säännöllisesti. Ilman huoltoa nahka menettää vedenpitävyytensä ja kimmoisuutensa.

NÄIN HUOLLAT VAELLUSKENKÄSI

POISTA NAUHAT, POHJALLISET JA ROSKAT KENGÄSTÄ.
Nauhat voi vaihtaa uusiin, jos ne ovat rispaantuneet. Kivet ja neulaset kengässä rikkovat herkästi sisällä olevan Gore-Tex kalvon.

PUHDISTA KENKÄ.
Usein riittää haalealla vedellä huuhtelu ja harjaaminen. Hankaliin tahroihin voi käyttää esimerkiksi mietoa käsisaippuaa. Sillä voit puhdistaa myös pohjalliset.

KUN KENKÄ ON VIELÄ NAHKEA, SUOJAA KENKÄ NAHANKYLLÄSTYSAINEELLA.
Aine sulkee avautuneet huokoset ja vedenpitävyys palaa ennalleen. Kun kenkä on kuivunut, voit lisätä suoja-ainetta vielä yhden kerroksen. Tarkista aineen sopivuus kengällesi!

VAHAA KENGÄT NAHALLE SOPIVALLA HOITOTUOTTEELLA.
Tällöin nahka säilyttää ominaisuutena ja toimii kuten on suunniteltu.
Kimmoisuutensa menettänyt nahka myös halkeaa herkästi.

ANNA KENGÄN KUIVUA RAUHASSA.
Älä koskaan kuivaa kenkää esimerkiksi patterin lähellä,
sillä nahka käpristyy liian kuumassa.