Jokainen todennäköisesti tietää ainakin yhden partiopariskunnan. Millaista on seurustella ja erota partiossa, kun on yhteinen harrastus ja mahdollisesti myös yhteiset kaverit?

Partio-lehti selvitti lukijoiden kokemuksia Facebook-ryhmä HC-partiolaisissa julkaistun kyselyn  avulla. Kyselyyn osallistui  50 henkilöä. Näkemyksensä kertoi myös Väestöliiton nuorten tiimin seksuaalikasvattaja Sari Hälinen.

Miten koit seurustelusuhteen ja eron vaikuttaneen ryhmädynamiikkaan partiossa?

Seurustelun koettiin vaikuttaneen ryhmädynamiikkaan positiivisesti ja joissain tapauksissa tiivistäneen yhteistyötä eri lippukuntien välillä. Eron koettiin vaikuttaneen ryhmähenkeen erityisesti silloin, kun suhteen molemmat osapuolet olivat samassa lippukunnassa.

Vastaajat kertovat jättäneensä tapahtumia väliin tai irtaantuneensa kaveriporukasta suhteen päätyttyä. Iso osa vastaajista koki kuitenkin, ettei suhde tai ero vaikuttanut ryhmädynamiikkaan.

”En koe, että se olisi vaikuttanut mitenkään. Kaikki vaan tiedostivat, että ollaan yhdessä ja
sitten ei enää oltu.”

”Olemme eksäni kanssa samaa tiivistä kaveriporukkaa, joten jouduimme olemaan paljon
tekemisissä heti eron jälkeen. Välillämme saattoi huomata nihkeyttä vähän aikaa, mutta tilanne
normalisoitui todella nopeasti.”

  • ASIANTUNTIJAN KOMMENTTI: Kun kaveriporukka on yhteinen, kannattaa olla tarkkana, ettei kerro kumppanista kavereille liian intiimejä asioita. Vaikka kaveriporukassa tapahtuu ero, seei tapahdu ystävien vaan pariskunnan välillä.
    Kannattaa kertoa eroaville ystäville, että on täällä heitä varten. Jos haluaa puhua, ystävät kuuntelevat, yksin tai yhdessä. Yhteisiltä kavereilta ei myöskään kannata lähteä kalastelemaan tietoja eksästä.

Pystyikö partiossa seurustellessa keskittymään itse partiotoimintaan vai suuntautuiko keskittyminen enemmän suhteeseen ja omaan kumppaniin?

Noin puolet vastaajista olivat sitä mieltä, että keskittyminen pysyi partiotoiminnassa
hyvin. Keskittymistä helpotti eri lippukunnissa tai tehtävissä toimiminen.

Kumppaniinsa enemmän keskittyneet arvioivat, että ohjelmaan osallistuminen jäi vähemmälle ja aikaa vietettiin helposti vain kahdestaan.

”Pystyin keskittymään itse partioon. Totta kai oli mukavaa, että oli yhteinen harrastus, jota voi tehdä myös yhdessä ja toinen ymmärsi toista.”

”Seurustelin eri lippukunnassa olevan kanssa, joten ei häirinnyt omaa partiotoimintaa, mitä
nyt toki hiukan alussa, teini kun oli.”

  • ASIANTUNTIJAN KOMMENTTI: Veikkaisin, että keskittyminen pysyy harrastustoiminnassa vähän huonosti, jos on menossa alkuhuuma.
    Näkisin tämän ryhmän yhteisenä asiana. Ehkä partiossakin voidaan miettiä, voisiko teeman ottaa esille ja laatia yhteisiä pelisääntöjä. Partio on kuitenkin sellainen harrastus, että silloin, kun tehdään, tehdään kaikki yhdessä eikä vain kaksikkona.
    Julkisten hellyydenosoituksien kanssa kannattaa myös olla yhteiset pelisäännöt.

Miten yhteistyö eksän kanssa sujui eron jälkeen partiossa?

Osassa tapauksia yhteistyö on sujunut hyvin, vaikka alussa se onkin ollut vaikeaa ja kiusallista. Osa vastasi yhteistyön sujuvan huonosti. Välejä tulehduttavat erityisesti loukatut tunteet tai riitainen ero. Monet kertovat suhtautuvansa eksään työtoverina.

”Yhteistyö nykyään olematonta ja tapaamiset tosi kiusallisia.”

”Pienen tauon jälkeen jatkui entisellään ja partiosta saa aina hyvän jutunaiheen.”

”Hyvin, sillä erosimme hyvässä hengessä.”

  • ASIANTUNTIJAN KOMMENTTI: Erosta kannattaa kertoa esimerkiksi ryhmän johtajalle. Toisesta voi myös ottaa etäisyyttä. Voidaan esimerkiksi olla eri ryhmässä. Sekin voi toimia hyvin, että se, jolle yhteistyö tuntuu vaikealta, menee ihan suoraan sanomaan ja keskustelemaan ex-kumppanin kanssa.
    Jos koko ajan itkettää ja on aivan murtunut, voi yhteisistä kokouksista pitää taukoa ja ottaa aikaa toipua.

Miten partiokaverisi suhtautuivat suhteeseen ja eroon?

Vastauksien perusteella muiden suhtautuminen seurustelusuhteisiin vaihteli suuresti. Osa kertoo saaneensa muilta lippukuntalaisilta paljon tukea sekä suhteen että eron aikana. Toisten suhteisiin oli taas suhtauduttu hyvinkin negatiivisesti.

Yleiseksi ongelmaksi nousi suhteesta tai erosta juoruilu.

”Eroamme pohdittiin ja ruodittiin neljän lippukunnan voimin ja siitä juoruiltiin vielä laajemmalla
alueella. Meillä molemmilla on laajat piirit.”

”Suhteesta iloisia ja kannustavia, eron hetkellä porukka tukena.”

  • ASIANTUNTIJAN KOMMENTTI: Juoruilu tuskin edistää erotilannetta. Juoruilun
    kohde kokee siitä surua ja voi myös kokea, että oma ystäväpiiri pettää. On hyvä pohtia, mihinsävyyn asioista puhuu ja mitkä ovat hyvän kaveruuden säännöt.
    Ystävillä ei saa erotessa alkaa pelaamaan esimerkiksi kieltämällä muita olemasta entisen kumppanin kanssa tekemisissä. Toisaalta elämä on välillä sellaista, että kaveriporukat ja ystävyyssuhteet eivät kestä. Sekin on todellisuutta.
    Ystävän vointia kannattaa kysellä, vaikka ei koko ajan pystyisi näkemään. Monesti ihmiset käpertyvät itseensä ja heitä pitää houkutella pois sieltä omasta surusta.

Harkitsitko itse tai tiedätkö eksäsi harkinneen partion
lopettamista eron seurauksena?

Valtaosa vastaajista ei harkinnut partion lopettamista erottuaan. Suurin osa koki partion eroa isompana asiana. Pieni osa kertoo harkinneensa tai lopettaneensa partion. Muutamat kertoivat osallistumisensa vähentyneen tai vaihtaneensa eri lippukuntaan tai paikkakunnalle.

”En missään nimessä harkinnut, eikä harkinnut eksänikään, sillä eri lippukuntien takia ero sujui
rauhallisesti. Toki heti eron jälkeen tuntui hieman ikävältä mennä yksin piirin järjestämiin oman
ikäkautemme tapahtumiin, koska niissä kohtasi onnellisuutta hehkuvia partiopariskuntia.”

”Koska johdimme yhdessä ryhmää eron aikana, kävi lopettaminen molempien mielessä. Itse taisin
harkita vakavammin. Näin jälkikäteen olen iloinen, että jaksoin niiden kiusallistenkin vaiheiden läpi, vaikka alkuun oli kivuliastakin nähdä toista jatkuvasti. Nyt olemme taas kavereita ja kumpikin sai pitää rakkaan harrastuksensa (ja lippukuntansa).”

  • ASIANTUNTIJAN KOMMENTTI: Jos tykkäät siitä, mitä teet, lopettaminen on turhaa. Erosta ja suruista on mahdollista päästä yli. Ero ei missään nimessä ole syy luopua asiasta, joka on itselle tärkeä ja rakas.

Mitä vinkkejä antaisit eksän kanssa toimimiseen partiossa?

Kyselyyn vastanneet korostivat sitä, ettei riidoissa kannata erota ja eksän kanssa pitää
yrittää tulla toimeen.

”Anna tarpeeksi tilaa toiselle ja kunnioita toista. Ota myös itsellesi tarpeen mukaan tilaa. Älä painosta partiokavereitasi olemaan kummankaan puolella ja valitsemaan kantaa.”

”Parisuhde on parisuhde ja partio on harrastus. Ne ovat kaksi eri asiaa, joita ei kannata sotkea, vaikka asia harmittaisikin.”

”Asialliset välit auttavat yhteistoiminnassa myös partiossa. Vaikka olisi kuinka kiukkuinen, ikäviä juttuja ei kannata levitellä.”

”Muista, että joskus se tyyppi on ollut sinulle elämäsi tärkein ja todennäköisesti opettanut sinulle paljon itsestäsi ja elämästäsi. Arvosta sitä, vaikka ette enää samaa elämää jaakaan.”

Asiantuntijan viisi vinkkiä eksän kanssa toimimiseen  

1. ÄLÄ OLE MOUKKA. Riippumatta siitä, jätetäänkö sinut vai jätätkö sinä.
2. SURE SURUSI.
3. EROSSA LÄHDETÄÄN POIS. Älä leiki toisen tunteilla tai jätä elättelemään turhia toiveita.
4. KOMMUNIKOI. Erosta voi puhua ja eksän kanssa voi puhua suhteen päättymisen jälkeenkin.
5. KUNNIOITA omia ajatuksiasi, tunteitasi ja rajojasi.

Psst. Apua eroon tai muuhun vaikeaan tilanteeseen saat netistä www.vaestoliitto.fi/nuoret.
Myös Poikien Puhelimesta puh. 0800 94 884 tai Lasten ja nuorten puhelimesta puh. 116 111.