Se järisyttävä ja mieleenpainuva hetki, kun tuhannet hevosvoimat kiidättävät raketin matkalle kohti kuuta, vertautuu siihen yhteenkuuluvuuden tunteeseen, joka syntyy tuhansien partiolaisten kokoontuessa suurleirille. Kokemus on vaikuttava ja mieleenpainuva.

Jaakko Piitulainen ja Heikki Otsolampi

Kuuhun pääsyllä oli iso merkitys ihmiskunnalle. Monenlaisia ideoita oli kokeiltava ja tutkittava, jotta päästiin liikkeelle, matkalle, perille. Suurleiriharppausten merkitys liittyy sekä yksilöiden että yhteisön kehittymiseen. Erilaisia aktiviteetteja, joiden toteuttaminen ja kokeminen pienemmällä leirillä ei olisi mahdollista, on päätä huimaava määrä. Partioyhteisön kannalta tärkeä suurleireihin liittyvä ilmiö on uusien tekemisen tapojen kehittyminen. Parhaaksi
koetut älynväläykset muovautuvat vähitellen osaksi paikallistason toimintaa lippukunnissa.

Harmillisesti suurleirillä et todennäköisesti tapaa maan ulkopuolista elämää. Sen sijaan tarjoutuu mahdollisuus tutustua uusiin ystäviin eri puolilta maata – ja maailmaa. Yhteistyön harjoittaminen ja harjoitteleminen niin kansallisesti kuin kansainvälisesti avaa uusia näköaloja omaan ajatteluun ja tapoihin. Siinä missä uudet toimintatavat
saattavat vakiintua paikallistasonkin toimintaan, niin uudet työparit varmasti jatkavat työtä ja edistävät partioaatetta kansallisesti ja kansainvälisesti.

Avaruusaluksen ikkunasta aukeavan näkymän siniselle pallollemme sanotaan vaikuttaneen keskeisesti kykyymme arvostaa planeettamme. Myös suurleirillä keskeinen onnen ja ilon lähde on ympäröivä ihmeellinen luonto. Leirillä, ja etenkin suurleirillä, on ajateltava erityisen suuresti luontoa. Oli kyseessä esimerkiksi leirialueen kulumista hillitsevät toimet tai hiililaskelmien myötä hiilineutraalimpaan suuntaan muuttunut toiminta, suurleiri tarjoaa oppimisen paikkoja. Mikä parasta, suurleirin vaikutukset säteilevät myös osallistujien lähipiiriin, olit sitten lapsi tai aikuinen.

Heikki Otsolampi ja Jaakko Piitulainen
Kirjoittajat olivat vuoden 2016 finnjamboree Roihun leirinjohtajia

Yläkuva: Joel Forsman