Partio ja sen harrastaminen on erittäin tärkeää. Partiossa voi oppia tarpeellisia erä- ja selviytymistaitoja, mutta myös olennaisia yhteiskunnallisia ja vuorovaikutuksellisia taitoja. Näiden ohella partiossa pääsee pohtimaan omia arvojaan liittyen vaikkapa ympäristöön ja ihmissuhteisiin.

Kun ajattelee näitä partiossa opittavia asioita, ymmärtää, miten tarpeellisia ne ovat myös arjessa. Jos hakee esimerkiksi kesätöitä, on hyvä mainita hakemuksessa, että on partiossa. Tällöin työnantaja voi jo pelkän partio-sanankautta tietää taitoja, joita todennäköisesti osaat.

Etenkin aikuiset ymmärtävät partion arvon sillä he ovat saattaneet itsekin olla joskus partiossa. Kun kertoo jollekin aikuiselle olevansa partiossa, reaktio on melkein aina positiivinen.

Samoaja Olivian kasvokuva.

Partioon suhtautuminen on kuitenkin hieman erilaista nuorten piireissä. Osa nuorista, jotka eivät harrasta partiota, saattavat tuomita sen noloksi harrastukseksi. Täytyy tunnustaa, että itsekin nuorempana partiolaisena tuli joskus sellainen olo, että partio on noloa eikä sen harrastamisesta kehtaa puhua. Nyt kuitenkin vanhempana koen ylpeyttä siitä, että olen partiolainen. Onneksi positiivinen suhtautuminen partioon myös nuorten keskuudessa on lisääntynyt ja yhä useamman kuulee olevan partiossa.

Ajatusta siitä, että partio on vain jotain puskajusseilua keskellä korpea, täytyy muuttaa. Kaikki nuoret eivät vain näe partion siistejä ja hyviä puolia. Vääriä mielikuvia voi oikaista viemällä partiota sinne, missä nuoret ovat, kuten sosiaaliseen mediaan. Esimerkiksi TikTok ja Instagram ovat mainioita paikkoja näyttää nuorille kaikki partion ulottuvuudet. Kun nuoret näkevät partiota somessa, he saavat kokea sen ilon ja yhteisöllisyyden, mikä partiosta välittyy.

Kirjoittaja on samoaja Lauttasaaren Luotsitytöistä Helsingistä