Nyt vuodenvaihteessa monet miettivät tulevien kesien isoja partioleirejä. Alkuvuodesta päättyy ilmoittautumisaika sekä
ensi kesänä järjestettävälle valtakunnalliselle finnjamboree Kajolle että Etelä-Korean maailmanjamboreelle, joka tuo
yhteen ympäri maailmaa tulevia partiolaisia kesällä 2023.

Näillä leireillä on varmasti luvassa hienoja yhteisiä hetkiä, uuden oppimista ja samanhenkisiä, uusia tuttavuuksia oman kotipaikan ulkopuolelta. Samaan aikaan huomaa pohtivansa, onko ympäristön kannalta vastuullista ja kestävää, että tällaisia isoja tapahtumia järjestetään.

Sekä Kajo että maailmanjamboreen Suomen joukkue ovat huomioineet suunnitelmissaan ekologista kestävyyttä. Aiemmillakin leireillä on tehty valintoja ympäristö huomioiden ja nyt kestävyyteen kiinnitetään vielä aiempaa enemmän huomiota. Koko ajan opitaan enemmän, jotta jatkossa voitaisiin järjestää yhä kestävämpiä tapahtumia.

Myös jokaisella osallistujalla on oma roolinsa siinä, että tapahtumat ovat kestäviä. Esimerkiksi leirille saapumiseen, kierrättämiseen ja ostoksien tekemiseen liittyy valintoja, joilla on merkitystä.

Täytyy myös muistaa, että leireillä on iso merkitys ihmisten hyvinvointiin ja kasvuun. Joku voi saada leireiltä uusia kavereita ja pääsee rakentamaan ystävyyttä yli rajojen. Toinen taas pääsee irti tavallisesta arjesta. Kolmas oppii itsestä huolehtimisen taitoja turvallisten aikuisten läsnä ollessa.

Isojen leirien järjestäminen on tasapainottelua monen asian osalta. Leirit ja retket ovat kuitenkin olennainen osa partiota, ja meidän tulee löytää ne tavat, joilla voimme jatkossakin järjestää leirejä kestävästi.