Partiolaiset eri puolilta Suomea ovat aloittaneet tekemään podcasteja eri kokoonpanoilla. Podcastien suosio on noussut hurjasti ja partiotakin käsitteleviä podcasteja löytyy jo monia.

Kipinävuoro-podcast

MISTÄ PODCASTISSA ON KYSE JA KETKÄ SITÄ ÄÄNITTÄVÄT?
Kipinävuoro on partioaiheinen podcast, jossa keskustelua ovat kuljettamassa Jenna Kallio, Nea Toropainen ja Pihla Suhonen Hämeen Partiopiiristä. Kipinävuorossa käydään kaikista syvällisimmät keskustelut, kuiskataan salaisuuksia rätisevän kamiinan suojissa sekä nauretaan kaikista räkäisimmät naurut mahasta kiinni pidellen. Ennen kaikkea Kipinävuorossa nautitaan hetkestä ja lämmitellään kaverin kanssa tulen loimussa.

MIKÄ SAI TEIDÄT TEKEMÄÄN PODCASTIA? Olimme kesällä 2020 piirimme viestintäkokouksessa, jossa tapasimme ensimmäistä kertaa. Juttu lensi hyvin alusta asti ja ystävystyimme heti. Suunnittelimme illalla erilaisia tapoja kehittää piirin viestintää ja ajatus podcastista pulpahti esille. Ajatus Suomen ensimmäisestä partiopodcastista jäi takaraivoon kolkuttelemaan.
Syksyllä, kun tiemme kohtasivat jälleen piiriviestinnän parissa, ajatus podcastista oli hautunut ja päätimme lähteä toteuttamaan sitä. Projekti oli alusta alkaen meidän ikioma. Piiri lainasi meille kyllä äänitykseen tarvittavaa välineistöä sekä tilat, mutta muuten olemme itse vastanneet itse kaikesta aina suunnittelusta jaksojen leikkaamiseen asti.

Jenna Kallio, Nea Toropainen ja Pihla Suhonen ovat partiopodcastien pioneereja.

MITÄ AIHEITA PODCASTISSANNE KÄSITELLÄÄN?
Podcastissa käsitellään laajasti omien mielenkiinnon kohteidemme mukaan erilaisia partiolaisuuteen, retkeilyyn ja vapaaehtoisuuteen liittyviä teemoja. Olemme pohtineet varsinkin tulevaa kautta suunnitellessamme, miten saisimme sisällöstä monimuotoisempaahyödyntämällä esimerkiksi sosiaalista mediaa ja videokuvaa jaksojen yhteydessä. Teemme sisältöä kuitenkin ensisijaisesti nimenomaan kuulijoille, joten jaksojen aiheita pohtiessa keskeisiä teemoja ovat myös kuulijoiden toiveet ja kiinnostuksen kohteet.

MIKÄ ON PARASTA PODIEN ÄÄNITTÄMISESSÄ?
Podcastin tekemisessä ehdottomasti parasta on ollut tietynlainen vapaus. Koska projekti on meidän oma, olemme saaneet suunnitella kaiken juurta jaksaen. Podcast on antanut meille kanavan ilmaista itseämme ja tuottaa juuri sellaista sisältöä, kun itse haluamme. Se on antanut meille myös tilaisuuden kehittää itseämme viestinnän tekijöinä ja oppia uutta.
Podcastissa viehättää myös sen tekemisen rentous ja helppous. Ei tarvitse stressata kuvakulmista tai ulkonäöstä, vaan riittää, että istahtaa mikin taakse, aloittaa äänityksen ja antaa mennä. Podcastin muodostamaa yhteisöä ei tule myöskään aliarvioida. Saamamme ehdoton tuki ja mahtava palaute ovat paras palkkio, jota tekemästämme työstä voi saada. Podcastin ensisijainen tarkoitus on tuottaa samaistuttavaa ja viihdyttävää sisältöä kuulijoille. On upeaa huomata, että tavoitteessa on onnistuttu.

KENELLE SUOSITTELISIT KIPINÄVUOROA KUUNNELTAVAKSI?
Kipinävuoro-podcastin kohdeyleisönä on partiolaiset sekä partiosta kiinnostuneet. Vaikka olemmekin kaikki hämäläisiä ja piirimme on tukenut podcastin tekoa, niin sisältömme ja yleisömme ei missään nimessä rajoitu piirin rajojen sisään. Tavoitteenamme on olla koko kansan partiopodcast. Tarjoamme uudenlaisen kanavan tutustua partioon ja sen moniulotteisuuteen niin partiolaisille kuin partion ulkopuolisillekin. Pyrimme jaksoja äänittäessämme välttämään partioslangia ja keskittymään siihen, että jakso olisi ymmärrettävä ja mieluinen myös organisaation ulkopuoliselle. Kuuntelijakuntamme ulottuu tarpojaikäisistä aina aikuisiin asti.

Kipinävuoro-podcastin löytää Instagramista nimimerkin @kipinavuoropodcast takaa. Päivitämme Instaan aktiivisesti
sisältöä liittyen jaksoihin, joita pääsee kuuntelemaan Spotifyn puolelta. Nappaa kanavat seurantaan niin pääset
toden teolla näkemään, mistä meidän podcastissa on kyse. Tervetuloa kipinävuoroon kanssamme!

Partiopodinat

MISTÄ PODCASTISSA ON KYSE JA KETKÄ SITÄ ÄÄNITTÄVÄT?
Partiopodinat-podcast on Suomen Partiolaisten upouusi podcast joka alkaa syksyllä 2021. Podcastissa keskustellaan partiosta laidasta laitaan, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin mielenkiinoista. Podcastin hosteina toimii tehotrio Anna Käyhkö, Elli Halme ja Marikki Virtanen. Lisäksi jaksoissa tullaan kuulemaan kiinnostavia vieraita. Partiopodinat kantaa positiivista partiomeininkiä pilke silmäkulmassa.

MIKÄ SAI TEIDÄT TEKEMÄÄN PODCASTIA?
Ollaan kaikki vähän eri puolilta Suomea, mutta jotenkin päädyimme yhteen, kun kävimme saman YSP-kurssin tammikuussa 2020. Kaikkia kiehtoi uuden oppiminen ja tekeminen ja päätimme aloittaa aluevaltauksen
podcastien parissa.

Anna Käyhkön, Elli Halmeen ja Marikki Virtasen houstaama Partiopodinat-podcast alkaa syksyllä.

MITÄ AIHEITA PODCASTISSANNE KÄSITELLÄÄN?
Kuten sanottu Partiopodinat käsittelee laajasti partiota harrastuksena sekä elämäntapana. Podcast antaa myös perspektiiviä eri piirien välisistä eroista, sillä kaikki hostit ovat eri piireistä. Partiopodinoissa on siis kivan erilainen
ja uusi vivahde, miten eri piireissä hommat toimivat. Puhumattakaan vielä esimerkiksi maapartion ja meripartion eroavaisuuksia. Partiopodinoihin saadaan myös lisää sävyjä vaihtuvista vieraista ja heidän näkökulmistana.

PARASTA PODIEN ÄÄNITTÄMISESSÄ?
Vapaat kädet tehdä juuri omanlaista sisältöä, hyvä porukka sekä mahtava meininki äänityksissä. Uuden oppiminen ja viestinnän osa-alueen erilaisuus on ihanaa. Olemme huomanneet, että kun astuu epämukavuusalueelle, se lopulta palkitsee onnistumisilla. Hyvän porukan kanssa on hauska tehdä hommia, kun naurultakaan ei voida välttyä.

KENELLE SUOSITTELISIT PARTIOPODINOITA KUUNNELTAVAKSI?
Kenelle tahansa. Kohderyhmän keskiössä ovat kuitenkin partiolaiset sekä partiosta kiinnostuneet. Olemme pyrkineet tekemään podcastista helposti lähestyttävän sekä helposti ymmärrettävän myös niille, jotka eivät tunne partiota entuudestaan. Jaksojen aiheet vaihtelevat tosi paljon, joten on täysin ymmärrettävää, ettei kaikkia kiinnosta kansainvälisyys, eikä kaikkia sitten taas sudenpentuohjelma, mutta silti jokaiselle löytyy varmasti mielenkiintoisia
jaksoja.

Seuraa tarkasti Suomen Partiolaisten someja (@partioscout) pysyäksesi perillä Partiopodinan menoista ja meiningistä.

Partioaiheisia podcasteja


ERÄPOICAST
Tampereen Eräpojat
”Partioaiheista asiaa ja vieraita laidasta laitaan! Kolmen nuoren partiolaisen riippumaton ja itsenäinen podcast-ohjelma.”

YÖRASTI
Etelä-Karjalan Partiolaiset
”E-KP:n oma podcast ajankohtaisista asioista ja unohtumattomista partiomuistoista. Äänessä Tiia
ja Elina.”

KIPINÄVUORO
Hämeen Partiopiiri
”Partioaiheinen hyvän fiiliksen podcast”

PARTIOPODINAT
Suomen Partiolaiset
”Upouusi Suomen Partiolaisten podcast, jossa keskustellaan vaihtuvien vieraiden kanssa partiosta, jokaiselle jotakin -strategialla. Tulossa syksyllä 2021”

Kaikki podcastit löydät Spotifysta.