Partiolaiset vaikuttavat monissa tehtävissä niin Suomessa kuin maailmallakin. Partiomedia haastatteli maailmanjärjestö WOSMin pesteissä toimivaa Sofia Savosta, 22, ja kysyi vinkkejä vaikuttamiseen.

Sofia Savonen on uskaltanut lähteä moneen mukaan, koska hän ei pelkää mokaamista. Hän ei voi sietää turhaa vakavuutta.

– Elämä pitää ottaa kohtuullisen rennolla otteella. Aina löytyy paljon vakavia asioita, mutta jottei elämä tuntuisi hirveän raskaalta harteilla, pitää osata laskea leikkiä ja nauraa omille ja muiden mokille muiden kanssa. En halua pelätä liikaa itseni nolaamista. Hallittu itsensä nolaaminen on sellainen juttu, jota haluaisin nähdä enemmän muissa ihmisissä.

Savonen liittyi partioon melko myöhään lukion alussa. Hän jäi koukkuun partioon ja palasi kokoukseen aina uudestaan, koska se oli niin kivaa. Pian oma lippukunta Loimaan Nuotiloimut alkoi kuitenkin tuntua pieneltä, ja Savonen lähti tekemään partiopiirin piirilehteä Repolaista, ensin toimittajana ja myöhemmin päätoimittajana.

En halua pelätä liikaa itseni nolaamista.

Toimittuaan Roihun kansainvälisessä tiimissä Savonen halusi tehdä lisää kansainvälistä työtä ja päätyi hakemaan WOSMin (Partioliikkeen Maailmanjärjestö eli World Organization of the Scout Movement) pesteihin Euroopan alueelle.

Monessa mukana

Savonen on WOSM:n Euroopan alueen ulkosuhde-edustaja. Hän käy erilaisissa tapahtumissa edustamassa partiota ja puhumassa partion puolesta. Esimerkiksi EU:lla on puolen vuoden välein eurooppalainen nuorten konferenssi, jossa hän käy puhumassa siitä, mikä partiolle on tärkeää.

Savonen sanoo, ettei hän halua jatkaa enää tehtävissään 50-vuotiaana. On paljon uskottavampaa, kun nuorisopolitiikkaa tekevät nuoret. Kokemus ja eri ikäluokkien välinen kommunikaatio on tärkeää, mutta nuoret ovat parhaita puhumaan nuorten asioista.

Partion ulkopuolella Savonen on mukana myös Nuorten Agenda 2030 -hankkeessa. Ryhmään on koottu noin 20 eri ikäistä nuorta eri lähtökohdista eri puolilta Suomea. Ryhmässä keskustellaan kestävästä kehityksestä sekä puhutaan päättäjille.

Savonen on toistaiseksi ryhmän ainoa partiolainen. Hän haluaa kuitenkin rohkaista partiolaisia mukaan. Projektiin on joka vuosi avoin haku.

Rauhan lähettiläänä

Savonen toimii myös Messengers of Peace -komiteassa, joka tukee taloudellisesti erilaisia partioprojekteja ympäri Eurooppaa. Projektilla pyritään tukemaan muun muassa rauhankasvatusta ja kulttuurien kohtaamista.

Tärkeimmät viimeaikaiset avustuskohteet ovat liittyneet pakolaisten sopeuttamiseen ja auttamiseen esimerkiksi Kreikan saarilla. Viimeisimpiä avustuskohteita Suomessa olivat partion suurtapahtuma Framil ja Sata uutta tapaa -hanke.

 Miten mukaan vaikuttamiseen?

Savosen mielestä lippukuntatasolta lähtien tärkeintä on miettiä, mihin haluaa vaikuttaa. Lippukunnassa vaikuttamista voi olla esimerkiksi jonkin tapahtuman järjestäminen, hallitukseen pyrkiminen tai vaikka vain jollekin ryhmälle jostain tärkeästä puhuminen.

Kukaan ei välttämättä ole valmis johtaja ikinä.

Vaikuttamiselle löytyy aina jokin väylä. Vaikka oma juttu ei onnistuisi omassa lippukunnassa, kannattaa koettaa jossain muualla. Jos oma lippukunta tuntuu pieneltä, kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan muuta. Kansainvälisiäkään juttuja ei tarvitse pelätä.

Mitä olet oppinut partiossa?

– Olen oppinut niin paljon!

Tärkeimpiä asioita, joita Savonen on partiossa oppinut, ovat tiimityö ja se, mitä johtajuus on. Hän myöntää, ettei hän osannut tehdä kunnolla tiimityötä ennen kuin tuli partioon.

– Ennen partiota ajattelin, että johtaja on joku sellainen, joka seisoo jossain ja osoittelee sormella, mutta sellainen on määräilijä. Partiossa johtajuus on ihan erilaista, ja on paljon erilaisia johtajia. Kukaan ei välttämättä ole valmis johtaja ikinä.

Savosen vinkit vaikuttamiseen 

  1. Ole rohkea.Tunge itseäsi sinne, missä haluat vaikuttaa. Sinun pitää tuoda hyvät ajatuksesi esille.
  1. Apua kannattaa aina pyytää.
  2. Tiedä asiasi.  Tutki asiaa ja hyödynnä tietoa.
  1. Ole avoin keskustelulle. Ole valmis keskustelemaan kaikenlaisten ihmisten kanssa. Useimpien ihmisten kanssa pitää pyrkiä tekemään yhteistyötä.
  2. Älä lannistu. Monet asiat tapahtuvat hitaasti. Pitää olla kärsivällinen ja aina vain jaksaa yrittää uudestaan vastoinkäymisten yli. Pidä katse maalissa.