Tiesitkö, että partioharrastuksen voi yhdistää lukio-opiskeluun? Pihtiputaalla sijaitsevan Partiolukion opiskelijat Kaisa Mäkinen ja Lilli Hänninen kertovat, että opintojen parasta antia ovat omat linjatunnit ja vahva yhteisöllisyys. He suosittelevat Partiolukiota varauksetta kaikille, jotka miettivät lukioon hakemista.

Partiolukio – eli virallisesti Pihtiputaan lukion Partio- ja johtajalinja – on Suomen ainoa partion kasvatusohjelmaa hyödyntävä lukion erikoistumislinja. Linjalla nuoret saavat mahdollisuuden monipuolistaa lukio-opintojaan.

Partio- ja johtajalinjan opintojaksoissa keskitytään sekä itsensä että ryhmän johtamiseen, viestintään, yrittäjyyteen ja kansainväliseen toimintaan.

Suurin ero sisällöissä tavallisiin lukio-opintoihin verrattuna ovat linjatunnit, jotka on tarkoitettu ainoastaan linjan opiskelijoille.

”Koulupäivän lisäksi on aina yksi tunti, jonka sisällöt liittyvät partioon. Näiden linjatuntien ansiosta koulupäivät eivät tunnu niin rankalta, vaan ne ovat hyvä lopetus tai rento aloitus päivälle”, kolmannella vuosikurssilla opiskeleva Kaisa Mäkinen kertoo.

Linjatunnit ovat hyvä lopetus tai rento aloitus päivälle.

Partiolukiolainen Kaisa Mäkinen.
Kaisa Mäkinen on harrastanut partiota kahdeksanvuotiaasta asti, ja hänen kotilippukuntansa on Viikin Vesikot. ”Partio oli tuttu asia ennen kuin tulin Partiolukioon”, hän kertoo. Kuva: Kuva: Kaisa Mäkinen

Yhteisöllisyys rakentuu yhteisistä kohtaamisista ja tiimiasuista

Partio- ja johtajalinjan linjatunnit yhdistävät eri vuosikurssien opiskelijat, joten linjan porukka tulee tutuksi omaa vuosikurssia laajemmin. Partiolukion ensimmäisellä vuosikurssilla opiskeleva Lilli Hänninen nostaakin esille Partiolukion hyvän yhteishengen.

”Meillä on niin hyvä porukka, että linjatunneilla on aina hauskaa”, Lilli avaa.

Partiolukiolainen saa huivin kaulaan retkellä.
Lilli Hänninen (kuvassa oikealla) on aloittanut partion samoajaikäisenä ja hänen kotilippukuntansa on Valkeakosken Korvenkävijät. Hänen mukaansa paras juttu viikossa on linjatunnit, kun siellä tulee aina hyvä mieli. Lilli saa Annilta (kuvassa vasemmalla) linjahuivin elokuussa 2023 linjaretkellä. Kuva: Taina Asikainen

Ryhmäytymiseen kiinnitetään erityistä huomiota syksyllä, kun uusi vuosikurssi aloittaa, mutta yhteisiä kohtaamisen hetkiä on muutenkin. Kaisa Mäkinen painottaa opettajan roolia ryhmähengen luomisessa.

”Linjatunneilla tuntuu siltä, että olemme kaikki samanarvoisia. Linjanvetäjämme Taina [Asikainen] heittäytyy mukaan eikä tunneilla ole niin selvää jakoa, kuka on oppilas ja kuka opettaja”, Kaisa nostaa esille.

Linjatunneilla on aina hauskaa.

Ryhmähenkeä rakentavat myös linjalaisten oma asu sekä huivi. Partiolukiolaisilla on oma asunsa, johon kuuluu collegehousut, huppari ja huivi. Opiskelijat kertovat, että he käyttävät linjahuiveja linjatunneilla ja erilaisissa tapahtumissa, muita linjan vaatteita he käyttävät tavallisessa arjessa.

”Jokainen vuosikurssi hakee sponsorit linjavaatteisiinsa opintojen alussa, joten logot vaihtelevat eri vuosikurssilaisten vaatteissa. Myös huivit ommellaan ensimmäisen vuosikurssin aikana itse”, Lilli kertoo.

Partiolukiolaisia lukion tiloissa.
Elokuussa pidetyn lukion ryhmäytymisiltapäivän kisojen tulosten odottelua. Kuva: Taina Asikainen

Elämyksiä luonnosta ja erilaisista tapahtumista

Partiolukion arki poikkeaa tavanomaisesta lukio-opiskelusta, sillä linjalaiset viettävät aikaa luonnossa. Lilli Hänniselle suurin yllätys opinnoissa onkin ollut se, kuinka usein opinnoissa tehdään retkiä ja mennään laavuille tekemään tulet.

”Partiolukiossa tehdään tosi paljon muutakin kuin ollaan luokassa”, hän avaa.

Partiolukiolaiset ovat usein mukana päiväkotien ja alakoulujen harrastuspäivissä, ja opiskelijat voivat myös osallistua partiotapahtumiin opintojensa osana.

Neljä partiolukiolaista.
Partiolukiolaiset Lilli, Kaisa, Alina ja Miika kertoivat Osaaminen näkyviin -viikolla, millaisia taitoja he ovat saaneet Partiolukiosta. Kuva: Taina Asikainen

Partio- ja johtajalinja tekee tiivistä yhteistyötä paikallisen lippukunnan kanssa, mutta lukiossa opiskelu ei edellytä paikallisen lippukunnan jäseneksi liittymistä – eikä linjalla opiskelevan tarvitse olla partiolainen.

Partiolukiosta löytyy paikka kaikille

Opiskelijoita Keski-Suomessa sijaitsevalle Pihtiputaan Partio- ja johtajalinjalle on tullut ympäri Suomea. Lilli Hänninen kuuli opiskelumahdollisuudesta kotilippukunnassaan Valkeakosken Korvenkävijöissä ja siitä innostus lähti. Helsingistä kotoisin oleva Kaisa Mäkinen taas hakeutui opintoihin isänsä innoittamana.

”Isä oli nähnyt Facebookissa linjan mainoksen ja heitti minulle hieman vitsillä, että haehan tuonne. Sitten minä päätin ottaa hieman selvää asiasta ja hain”, Kaisa nauraa.

Isä oli nähnyt Facebookissa linjan mainoksen ja heitti minulle hieman vitsillä, että haehan tuonne. Sitten minä päätin ottaa hieman selvää asiasta ja hain.

Vaikka sekä Kaisa että Lilli harrastivat partiota jo ennen Partiolukion aloittamista, partioharrastus ei ole mikään edellytys lukioon hakemiselle. Lilli ja Kaisa suosittelevatkin Partiolukiota varauksetta ihan kaikille, jotka muutenkin miettivät lukio-opintoja.

”Partiolukio sopii kaikille! Partiolukiossa saa sellaisia kokemuksia, mitä ei välttämättä muuten saisi. Etukäteen ei tarvitse esimerkiksi osata johtaa, sillä juuri sitä me harjoittelemme opinnoissa”, molemmat kannustavat.

Pihtiputaan lukiossa on muitakin erikoislinjoja, joille tulee opiskelijoita ympäri Suomea. Pihtiputaalla opiskelijoista pidetään hyvää huolta: ulkopaikkakuntalaisten opiskelijoiden kotimatkat taittuvat kerran kuukaudessa maksutta ja lisäksi jokainen lukiolainen saa halutessaan kuntosalikortin. Syksyllä 2024 opintonsa aloittaville ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille maksetaan jatko-opintostipendi lukion päättötodistuksen saamisen yhteydessä.

Partiolukio eli Pihtiputaan lukion Partio- ja johtajalinja

  • Pihtiputaan lukion Partio- ja johtajalinja on Suomen ensimmäinen ja ainoa partiolinja, joka keskittyy johtamiseen partion sisältöjä ja toimintaa hyödyntäen.
  • Opiskelemaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneita kokemuksellisesta ja elämyksellisestä opiskelusta. Aikaisempaa partiokokemusta ei tarvitse olla.
  • Linjaopintoihin kuuluu 32 lukion opintojaksoa, joilla opitaan johtajuutta, yrittäjyyttä ja viestintää partion ja tekemisen kautta. Myös kansainvälisyys kuuluu linjan teemoihin.
  • Opiskelijat pääsevät itse vaikuttamaan opintojaksojen toteutukseen. Linjalla on mahdollisuus tehdä samoajaikäkauden ohjelmaa ja osallistua paikallisen lippukunnan toimintaan.
  • Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti päivässä. Lisäksi opintoihin kuuluu retkiä ja tapahtumia.
  • Pihtiputaan lukion Partio- ja johtajalinjalle voi hakea yhteishaussa 20.2.–19.3.2024. Lukioon tai linjalle ei ole keskiarvorajaa.
  • Partio- ja johtajalinja toimii yhteistyössä Suomen Partiolaisten kanssa.

Lue lisää Pihtiputaan lukion Partio- ja johtajalinjasta