Paavo Helenius ja Sari Lajusuo tutustuivat ensimmäisen kerran jo lapsina kirjaston satutunnilla. Lajusuo liittyi partioon aikuisena kumppaninsa perässä.

artiopariskunta selät vastakkainPaavo ”Pave” Helenius, 50, ja Sari Lajusuo, 49, ovat olleet naimisissa 20 vuotta. Toisensa he ovat kuitenkin tunteneet jo 44 vuoden ajan. Puolet tuosta ajasta he ovat olleet yhdessä.  Lajusuo ja Helenius kävivät yläasteen ja lukion saman katon alla kotikaupungissaan Toijalassa. Lajusuon sisko muutti Heleniuksen naapuriin, ja he alkoivat olla enemmän tekemisissä. Tuleva pariskunta vietti useita jouluaattoja yhdessä, kun Helenius oli joulupukkina siskon lapsille.

Vaikka molemmat muuttivat pois kaupungista, romanssi puhkesi, kun he muuttivat takaisin ja päätyivät samaan kaveriporukkaan.

– Tein selväksi, että partiosta en luovu. Olen nähnyt monia hyviä miehiä menevän hukkaan, kun vaimo sanoo, että nyt tehdään jotain muuta. Annoin siis kaksi vaihtoehtoa: joko olet mukana tai sitten harrastat itseksesi jotain muuta. Ei siinä edes kovin kauaa tarvinnut houkutella, Helenius sanoo ja nauraa.

Partiosta aikuisena ystäviä ja uskallusta

Lajusuo lähti mukaan partioon heti kolmen kuukauden seurustelun jälkeen. Hän ei tiennyt partiosta mitään ennen seurustelua, sillä partio ei ollut hänen lapsuudessaan niin yleinen harrastus paikkakunnalla. Mukaan ajoi halu viettää yhteistä aikaa oman rakkaan kanssa.

Pariskunta on ollut yhdessä Toijalan Eräveikkojen viikkotoiminnassa ja muun muassa suurleireillä erilaisissa projekteissa, kuten Roihun Keitaalla johtajakahvilassa.
Lajusuo kertoo vuosien saatossa saaneensa paljon rakkaita ystäviä ja oppineensa tuntemaan kaikenikäisiä ihmisiä. Uusien asioiden oppiminen on pitänyt mukana partiossa.

– Vapaa-aika ja turha lorvailu on vähentynyt, mutta partio on tuonut elämään paljon tarkoituksenmukaista tekemistä. On saanut paljon uusia kontakteja niin työhön kuin muuhunkin vapaa-aikaan. Partiojohtajan peruskurssi heti aluksi oli hyvä johtajakoulutus.

Partio on antanut Lajusuolle rohkeutta kokeilla.

– Uskallan lähteä tekemään sellaista, missä en ole niin varma osaamisestani tai taidoistani, koska aina saa apua.

Partiopariskunta kurkkaa koivun takaa toisiaan

Järkevää ajankäyttöä

Partion lisäksi pariskunnalla on muitakin yhteisiä harrastuksia. He ovat esimerkiksi näytelleet yhdessä teatterissa, ja molemmat ovat Lions-klubeissa puheenjohtajina.
Koko perheen voimin harrastetaan samoja juttuja.

– Haluttiin harrastaa yhtä aikaa, jotta säästetään aikaa, Lajusuo tiivistää.

“Presidenttiparilla” on kuitenkin myös omia harrastuksia. Helenius kertoo, että elämä on aikataulujen yhteensovittamista.

– Ei ole tullut sellaista tunnetta, että jokainen asia tehdään yhdessä. Omaa aikaa on sopivassa suhteessa.

Olisiko partio erilaista ilman puolisoa?

– Jotkin asiat olisivat varmasti jääneet tekemättä tai olisin ollut eri pesteissä, Helenius sanoo.

Yhteinen harrastus lähentää

Partio on myös opettanut pariskunnalle uusia puolia toisesta, mutta myös vahvistanut vanhoja.

– Voisin kuvitella, että Sari on kasvanut ihmisenä. Jos ei olisi kaikkia partiojohtajakoulutuksia ja muita asioita tullut tehtyä, Sari olisi ehkä hieman erilainen ihminen, Helenius pohtii.

Lajusuon käsitys taas puolisonsa huolehtivaisuudesta ja epäitsekkyydestä on partiossa vahvistunut.

Se, että näkee puolison tekemässä niin monenlaista eri asiaa ja roolia lähentää. Samat harrastukset myös helpottavat elämää, sillä toiselle ei tarvitse selittää, mitä on tekemässä. Tietää myös, miten vaativia toisen menot ovat.

Molempien mielestä partiossa parasta ovat ystävät.

– Yhdessä tekeminen. Väitän, että partioystävät ovat molemmille paljon tärkeämpiä kuin se, että molemmilla olisi suuret suvut. Vaikka minun partioystäväni ovat kaikki tulleet elämääni vasta aikuisina, olen silti löytänyt aivan ihania, tärkeitä ihmisiä, Lajusuo sanoo.

– Parasta ovat yhteiset projektit. Esimerkiksi koko Roihun tiimi oli loistava. Suurin osa ystävistäkin on tullut partiossa, Helenius toteaa.