Partion hiilijalanjäljen laskenta on käynnissä. Ensimmäisten tulosten perusteella keskeisimpiä päästölähteitä partiotapahtumissa ovat matkustaminen, ruoka ja hankinnat, kun taas sähkönkulutuksen, jätteiden ja etäkokoustamisen vaikutukset ovat huomattavasti pienemmät.

1. Tavarat kiertoon

Järjestäkää kauden alkajaisiksi lippukunnan (tai lähialueen) yhteinen varustekirpputori, jossa eri-ikäiset partiolaiset voivat myydä käyttämäksi jääneitä retkeilyvaatteita ja -tarvikkeita! Tavoitteena on, että eri varusteet kiertävät. Osto- ja myynti-ilmoitukset on helppo välittää lippukunnan yhteisellä kirpparialustalla tai tapahtumassa.

2. Vältä kaukoretkeilyä

Järjestä tapahtuma mahdollisimman lähellä osallistujia tai niin, että sinne kuljetaan mahdollisimman vähän autolla. Kun keräät tapahtumaan ilmoittautuneita, perusta kyytipörssi. Seikkailunhaluisimmat suunnittelevat tapahtuman, jossa siirtymä retkipaikalle on osa ohjelmaa!

3. Suosi kimppakyytejä

Jos paikan päälle ei pääse kävellen, pyörällä tai julkisilla, pyri täyttämään autot mahdollisimman monella matkustajalla. Viikkotapaamisiin voi sopia kyytikaverin ja tapahtumiin matkatessa pistää pystyyn kyytipörssin.

4. Syö fiksusti

Tiedätkö, mikä on ruokalautasesi hiilijalanjälki? Suosimalla tapahtumissa kasvispohjaista ruokavaliota ja satokauden kasviksia pienennät hiilijalanjälkeä.

5. Kaikki hankittu ruoka käyttöön

Älä heitä hankittua ruokaa pois! Suunnittele ruokalista niin, että kukaan ei jää nälkäiseksi, mutta vältä varaamasta ruokaa suuria annoksia ”varoiksi”. Tarjoa ylijäänyttä ruokaa myös seuraavilla ruuilla, jos retkipaikassa on mahdollisuus säilyttää ruokia. Kierrättäkää mausteita. Kannattaa myös ottaa tapahtumiin mukaan omia astioita, joissa säilöä ruokaa kotiin vietäväksi.