Empatiaa ja elämyksiä Johtajatulilla

Johtajatulet metsäseminaarissa keskityttiin tänä vuonna erityisesti empatiaan, hyvinvointiin ja kestävyyteen. Viikonlopun aikana innostuksen kipinät lentelivät ja uudet opit roihahtivat liekkeihin. Sunnuntaina Tulien hiilloksella tunnelmoitiin empatian täyttäminä.

Johtajatulien viimeisen aamupäivään ohjelmaan kuului yhteisöllistä oppimista vertaisverstaissa. Vertaisverstaat olivat lyhyitä työpajoja, joissa kuka tahansa osallistujista sai opettaa tai kertoa muille jostain omasta erityisosaamisestaan. Verstaiden ytimessä oli siis jakaminen ja yhdessä oppiminen. Lauantain työpajoihin verrattuna vertaisverstaiden aiheet olivat vapaamuotoisempia ja sisälsivät kaikkea venyttelystä tulen teon opetteluun ja zero waste elämäntavasta aikuisena partioon liittymiseen.

Empatia on äärimmäisen tärkeä taito ihmiskunnalle

Katri Saarikivi Johtajatulien puhujalavallaSuomalainen aivotutkija ja tieteen popularisoija Katri Saarikivi oli Johtajatulien viimeinen pääpuhuja. Hän pohti puheessaan empatian merkitystä ihmiselle ja ihmiskunnalle. Saarikivi muistuttaa, että empatia on äärimmäisen tärkeä taito ihmiskunnalle. Sen avulla olemme voineet jakaa tietoa ja kehittää kulttuuriamme.

Empatiaa myös tarvitaan jatkossa enemmän. Syitä tähän ovat muun muassa lisääntynyt etätyö ja somessa vietettävä aika. Tietokoneita ei valitettavasti ole suunniteltu lisäämään empatiaa. Saarikivi kutsuukin kaikki yhteisiin talkoisiin lisäämään empatiaa ympärillään!

”Katsokaa, mitä saadaan aikaan yhdessä empatian kautta, yhteistyön avulla – on esimerkiksi mahdollista luoda pandemian aikana tällainen tapahtuma työpajoineen ja puhujineen keskelle metsää.” Katri Saarikivi

Hyvää oloa hyvää tekemällä

kaksi henkilöä valkoisissa haalareissa ja maskit naamoillaan
Suositut PHT Koronabustersit jakoivat käsidesiä ja maskeja.

Empatian ja kestävyyden lisäksi viikonlopun teemana oli myös hyvinvointi. Päivän Hyvä Työ (PHT) on yksi tapa osoittaa empatia ja saada siitä vastineeksi hyvää oloa. Johtajatulilla PHT:t olivat muun ohjelman ohessa, omalla aikataululla, suoritettavia tehtäviä, joiden tarkoituksena oli auttaa muita Johtajatulien osallistujia nauttimaan tapahtumasta entistäkin enemmän.

Tehtävät liittyivät mm. elämysohjelman järjestelyihin, työpajoissa auttamiseen, ruokailuiden järjestämiseen tai yhteisestä turvallisuudesta huolehtimiseen esimerkiksi pintoja desinfioimalla. Suosituin Päivän Hyvä Työ oli Koronabustersina toimiminen, PHT-pisteeltä kerrotaan.

Partiossa hyvien töiden tekeminen toisille on tärkeää, kuten myös Johtajatulilla. Johtajatulien metsäretkellä oltiin yhdessä rakentamassa parempaa maailmaa opettelemalla paremmiksi johtajiksi ja auttamalla muita.

Johtajatulet 2021 tehtiin yhdessä

”Kun yhteiskunnassa keskustellaan, että lasten ja nuorten toimintaa ei tulisi turhaan rajoittaa, koskee se myös partiota. Turvallisuuden mahdollistaminen esimerkiksi tapahtumissa vaatii meiltä jokaiselta ylimääräistä panostusta ja voimavaroja. Siksi on tärkeää, että järjestönä huolehdimme vapaaehtoistemme jaksamisesta – ilman tekijöitämme ei ole partiotoimintaa”, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero kirjoitti ennen tapahtumaa.

Korona-aikana moni on kaivannut partiotapahtumia, niiden yhteisöllisyyttä ja irtiottoa arjesta. Tänä viikonloppuna Johtajatulille luonnon keskelle kokoontui lähes 3000 ihmistä yhteisten asioiden äärelle. Kyseessä oli ensimmäinen suuri partiotapahtuma koronapandemian alun jälkeen. Yhteisöllisyys olikin käsin kosketeltavaa Siiri Somerkeron lausuessa kiitos-sanojaan tapahtuman päätöspäivänä. Tätä oli kaivattu.

Valtaisa kiitos kaikille mukana olleille! Puhujille, kuulijoille, keskustelijoille, vapaaehtoisille tekijöille ja kaikille tukijoukoille!


Kuvatunnelmia Johtajatulilta 2021

ihmisiä metsässä tekemässä lettejä toisilleen
Letitystä, empatiaa ja hyvinvointia.
ihmisiä metsässä maassa istumassa
Vertaisverstaissa aamupäivän auringossa.
kaksi ihmistä kanootissa
Johtajatulien viikonloppuna tarjolla oli myös elämysohjelmaa.
henkilö istuu metsässä maski kasvoillaan
Keskusteluita ja aikaa ajatuksille.
henkilö luovuttamassa verta
Johtajatulilla oli mahdollisuus ojentaa auttava kätensä ja luovuttaa verta.
ihmiset kävelevät rinkat selissään
Jäähyväisten hetket ovat aina katkeransuloisia.

Katso lisää tunnelmakuvia tapahtumasta kuvapankista.