Huoli ilmastonmuutoksesta vei partiolaiset marssimaan

Lauantaina 2.6.2024 järjestetyssä Lisää ääntä -ilmastomarssissa näkyi partiohuivisia marssijoita ja voimakkaita viestejä maailman tilasta.

”Partion ihanteena on rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä. Meillä on vain yksi maapallo, joka ei voi hyvin. Me tarvitsemme lisää ääntä ilmaston, luonnon, eläimien ja meidän kaikkien puolesta. Siksi on tärkeää, että me partiolaiset tartumme toimeen ilmastokriisiä vastaan”, kertoo Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Henri Backman.

Partiolaisia ilmastomarssilla partion banderollin kanssa.
Partiolaisia Helsingin ilmastomarssilla. Kuva: Suvi Tikka

Nuorten äänen on kuuluttava päätöksenteossa

Lisää ääntä -kampanjan ja -marssin yhtenä tavoitteena on kannustaa nuoria äänestämään nyt käynnissä olevissa EU-vaaleissa.

Euroopan parlamenttivaaleissa on Suomessa järjestetyistä vaaleista kaikkein alhaisin äänestysprosentti. Vain joka neljäs nuori käytti ääntään vuoden 2019 EU-vaaleissa. EU-vaalit voivat tuntua monesta nuoresta kaukaiselta, eikä nuorilla ei välttämättä ole riittävästi tietoa Euroopan unionista, sen toiminnasta eikä eurovaalien merkityksestä.

Äänestäminen Eurovaaleissa on erittäin tärkeää kansainvälisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Seuraavat EU-vaalit ovat vasta vuonna 2029, ja tulevalla kaudella tehdään merkittäviä päätöksiä, jotta EU voi saavuttaa asettamansa päästöjen vähennystavoitteet.

”On tärkeää, että meidän, eli nuorten ääntä kuullaan ilmastokeskustelussa ja päätöksenteossa, sillä me tulemme elämään maapallolla pisimpään. Nuoret kantavat suurta huolta ilmaston ja ympäristön tilasta. Pelko, turhautuminen, ahdistus ja tietämättömyys tulevaisuudesta ovat yleisiä nuorten keskuudessa”, kommentoi Saana Palokangas, joka on partion vastuullisuusryhmän jäsen ja edusti Suomen Partiolaisia nuorten ilmastohuippukokouksessa.

Nuorten 2023 ilmastohuippukokouksen julkilausumaan voi tutustua täällä (pdf)

Partio pyrkii tukemaan lapsia ja nuoria kasvamaan aktiivisiksi kansalaisiksi sekä opettamaan äänestämään. Eurovaaleissa äänestämiseen on kannustettu vaalivalas-merkeillä ja aktiviteeteilla.

Lue vaalivalas-merkistä ja -aktiviteeteista

Partion omaa ilmastotyötä ohjaa vuonna 2020 käyttöön otettu Hiilineutraali partio 2030 -tiekartta, joka asettaa vuosittaiset tavoitteet hiilijalanjäljen pienentämiselle ja positiivisen ilmastovaikutuksen eli hiilikädenjäljen vahvistamiselle osana partion toimintaa.

Tutustu Hiilineutraali partio 2030 -tiekarttaan

Partiolaisia ilmastomarssilla kylttien kanssa.
Koskiveikot osallistui ilmastomarssiin Oulussa. Koskiveikot on Kestävästi partiossa -lippukunta. Kuva: Viivi-Lotta Kivilahti