Jäsenhankinta Partio-ohjelma Lpk:n johtaminen

5 vinkkiä uuden ryhmän perustamiseen

Syksyn ohella myös tammikuu on oikein hyvä aika aloittaa uuden ryhmän toiminta. Mistä lähteä liikkeelle uuden ryhmän käynnistämisen kanssa?

1. Johtajat

Uusi ryhmä tarvitsee käynnistyäkseen ainakin pari johtajaa. Löytyykö lippukunnan riveistä aikuisia, joilla olisi mahdollisuus ottaa uusi ryhmä? Tuleeko mieleen joku taukoa partiotoiminnasta pitänyt kaveri, jota voisi pyytää mukaan? Onko lippukuntaan jonossa lapsia, joiden huoltajia voisi kysyä samalla mukaan?

2. Kokoontumisaika ja paikka

Ryhmä tarvitsee tietysti kokoontumisilleen ajankohdan ja paikan, eli milloin kololla olisi tilaa? Jos kololla tuntuu olevan täyttä ja sopivaa aikaa ei meinaa löytyä, voi kokoontumisaikojen ja -paikkojen suhteen käyttää myös luovuutta. Voisiko ryhmä kokoontua viikonloppuisin, parin viikon välein tai vaihtuvin kokoontumisajoin?

3. Lapset

Johtajien lisäksi ryhmä tarvitsee toki partiolaisia, lapsia. Miltä lippukunnan jonotilanne näyttää, joko siellä olisi uusi ryhmä kasassa? Uutta alkavaa ryhmää kannattaa tietysti markkinoida, jotta uudet partiolaiset löytävät mukaan toimintaan. Markkinoinnissa kannattaa muistaa lippukunnan nettisivujen ja some-kanavien lisäksi esimerkiksi paikalliset Facebook-ryhmät, koulujen, kauppojen ja kirjastojen ilmoitustaulut sekä paikallislehdet.

4. Toimintasuunnitelma

Ryhmä tarvitsee tietysti myös toimintasuunnitelman. Pohjana voi käyttää partio-ohjelma.fi:stä löytyviä eri ikäkausien mallitoimintasuunnitelmia:

Sudenpentujen mallitoimintasuunnitelma

Seikkailijoiden mallitoimintasuunnitelma

Tarpojien mallitoimintasuunnitelma

Samoajien mallitoimintasuunnitelma

Vaeltajien mallitoimintasuunnitelma

5. Mukaan lpk:n ja piirin toimintaan

Ryhmän toiminnassa kannattaa heti alusta alkaen hyödyntää myös lippukunnan ja piirin yhteiset tapahtumat. Monet piirit tarjoavat eri ikäkausille suunnattuja tapahtumia, jotka ovat käytännössä valmista ohjelmaa ryhmälle. Ryhmänjohtajille piirit tarjoavat pestin mukaista koulutusta (esim. akela- ja sampokoulutukset), sekä myös ikäkausien toimintaan liittyviä vihjareita ja vinkki-iltoja.