Oletko sinä itsesi paras ystävä vai ankarin kirittäjä? Johdon työnohjaaja Soile Roth ja työelämätutkija ja työnohjaaja Eija Lehtonen herättelivät Johtajatulien työpajassaan pohtimaan lempeyttä, armollisuutta ja anteeksiantoa itseään kohtaan. Myös partiojohtajuudessa asetamme usein itse riman huikean korkealle. Voisimmeko vaatia itseltämme vähän vähemmän?

Itsemyötätunto on monia asioita: hyväksyntää itseään kohtaan, tiedostamista, tunteiden kokemista ja kohtaamista. Me osaamme usein suhteutua muita ihmisiä kohtaan armollisemmin, kuin itseämme kohtaan. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että itsemyötätunto on taito, jota voi harjoittaa ja jossa voi kehittyä. Harjoittaessamme itsemyötätuntoa me muutamme myös aivojamme, alamme tuntemaan ja toimimaan paremmin.

Itsemyötätunto koostuu kolmesta osasta; lempeydestä itseään kohtaan, yhteyden ja ihmisyyden tunnistamisesta sekä tietoisesta läsnäolosta. Kun olemme lempeitä itseämme kohtaan, me lopetamme kritiikin itseämme kohtaan sekä vähättelevän sisäisen puheen. Jatkuva itsemme arvostelu vahingoittaa meitä. Meidän tulisi pitää itseämme meidän parhaina ystävinä ja puhua itsellemme sen mukaisesti.

Tunnistaessamme yhteyden ja ihmisyyden ympärillämme, itsemyötätunto lisääntyy. Vaikeudet ovat osa elämää, mutta meidän ei tarvitse kohdata negatiivisia tunteita tai ajatuksia yksin. On tärkeää, että emme myöskään kiellä negatiivisia tunteita vaan hyväksymme ne. Vain siten pääsemme niistä yli ja eteenpäin.

Tietoinen läsnäolo on asia, josta on puhuttu paljon. Itsemyötätunnossa tämä tarkoittaa sitä, että kun olemme tietoisesti läsnä, me päästämme irti vastustuksesta. Kun hyväksymme sen mitä tapahtuu, pääsemme eteenpäin.

Itsemyötätunto lisää mielenrauhaa, tyytyväisyyttä, onnellisuutta ja se vähentää masennusta. Silloin uskallamme ryhtyä tekemään uusia asioita, olemme aloitteentekokykyisempiä ja luovempia. Ymmärrämme, että meidän ei aina tarvitse olla parhaita. Näin saamme vastustuskykyä tuleviin vastoinkäymisiin emmekä jää jumiin epäonnistumisiin.

Johtajuudessa, ja erityisesti partiojohtajuudessa meidän vaatimustasomme on usein aika korkealla. Olisi tärkeää opetella itsemyötätuntoa, jotta oppisimme olemaan paitsi itsellemme myös muille armollisempia. Vaikka johtajina vaatisimme muilta paljon, vaadimme yleensä itseltämme vielä enemmän. Voisimmeko yhdessä alkaa olemaan lempeitä myös itsellemme ja ajattelemaan, että myös avun pyytäminen ja heikkouksien myöntäminen on hyväksyttävää?

Johtajatulien työpajan pitivät
Soile Roth, Certified Business Coach (ACC), johdon työnohjaaja (STOry) ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Second Self
Eija Lehtonen, työelämätutkija ja työnohjaaja, Tampereen yliopisto, Työnohjaus Hiasta