Tässä sitä taas ollaan. Tälläkään kertaa uuden vuoden vaihtuminen ei tuonut mukanaan odotettua päätöstä pandemialle. Sen sijaan omikronin laajan leviämisen myötä medioiden sivustoille päivittyy uutisia vartin välein tilanteen uusimmista vaiheista. Sairaalakuormitus kasvaa, asiantuntijoiden näkemykset poikkeavat toisistaan.

Varmasti jokainen meistä on viimeisen viikon aikana kokenut epävarmuutta siitä, kuinka kauan akuutti tilanne tulee kestämään – ja tullaanko lasten ja nuorten harrastamista rajoittamaan. Näyttää siltä, ettei rajoituksia ole tulossa – myös me partiossa näemme, että näiden rajoitusten tulee olla viimeinen keino hillitä pandemiaa.

Mitä sitten tulisi tehdä?

1. Rokottautua

Tehokkain toimi, joka meillä jokaisella on käytettävissämme pandemiaa vastaan, on rokotussuojan hankkiminen viranomaisten suositusten mukaisesti. Varmistetaan yhdessä viimeistään nyt, että ainakin jokainen meistä partiolaisista on omalta osaltaan huolehtinut rokottautumisesta, ja kannustanut myös lähipiirinsä rokottautumaan suositusten mukaisesti. Erityisesti ne, jotka eivät ole ensimmäistäkään rokotusta ottaneet omasta valinnastaan, on tärkeää saada mukaan rokotusten piiriin. Eri ääripäihin ajamisen sijaan rokottautumista pohtivan huolien kuuleminen empatialla ja kysymyksiin vastaaminen voivat antaa ihmiselle mahdollisuuden muuttaa näkökulmaansa. Miten itse voisit auttaa tässä asiassa?

2. Äänestää aluevaaleissa

Käynnissä olevat aluevaalit ovat tapa vaikuttaa siihen, miten sosiaali- ja terveyspalveluissa tulevaisuudessa suhtaudutaan esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmien tukemiseen tai lasten ja nuorten aseman huomiointiin pandemian jälkihoidossa. Helsinkiläisenä itselläni ei ole äänioikeutta, mutta jos sinulta sellainen löytyy, toivon että käytät sitä partiolle tärkeiden arvojen hyväksi. Lisää tietoa aluevaaleista löydät täältä.

3. Ennakoida vaihtoehtoisten skenaarioiden avulla 

Miten tässä sumussa sitten pystyy navigoimaan tulevan suhteen? Paras tapa linee edelleen varautua erilaisiin, vaihtoehtoisiin skenaarioihin. Esimerkiksi Kajon osalta on jo viime kesästä saakka mietitty erilaisia tilannekuvia ja valmistauduttu terveysturvallisen leirin järjestämiseen mm. Johtajatulien oppeja hyödyntäen. Kajoa on tekemässä osaava ja yhteisen leirielämyksen luomiseen motivoitunut joukko tekijöitä, joilla on täysi luottoni. En malta odottaa kesää ja yhteen kokoontumista Evolle. 

Toivomme, että tämä korona-aalto jäisi viimeiseksi. Täyttä varmuutta siitä ei taida kuitenkaan kukaan voida luvata. Joka päivä tämän pandemian pitkittyessä nuorten asema heikentyy. Yksinäisyys, uupumus ja psyykkinen oireilu ovat lisääntyneet merkittävästi kuluneiden kahden vuoden aikana. 

En halua tsempata, tai sanoa, että ”jaksetaan vielä hetki”. Toivon kuitenkin, että mietit, mitkä asiat ovat sinulle omassa pestissäsi, partiossa sekä elämässä ylipäätään tärkeitä, ja pyrit keskittymään niihin. Laita puhelimeesi rajoitus uutisten lukemiselle. Lepää, juttele toisten kanssa. Ja: anna aikaasi lippukuntasi viikkotoiminnan pyörittämiseen.  

Erityisesti, jos oma arkesi pyörii hyvin vahvasti etänä, viikkotoiminta on parasta mitä voit itsellesi tehdä: selkeä rutiini, muita ihmisiä, ja tekemistä erätaidoista vaikuttamiseen ja kokkailusta maailman ymmärtämiseen. Siinä sivussa mahdollistat harrastuksen joukolle lapsia tai nuoria, joille partio saattaa olla ainut yhteisö, jossa olla oma itsensä.  

Jos tämä pandemia-aika on jotain opettanut, niin sen, miten tärkeää partiotoiminta on niin sen kohderyhmäikäisille kuin meille aikuisillekin. Vaikka toimintaympäristössä kuohuu, paremman maailman rakentaminen yhdessä pysyy.    

Siiri Somerkero
Kirjoittaja on Suomen Partiolaisten puheenjohtaja