Suomen partiolaisten eduskuntavaalitiimi jalkautui Hakaniemen torille Helsinkiin tapaamaan ehdokkaita ja selvittivät, kuinka linjassa ehdokkainen näkemykset ovat Suomen Partiolaisten eduskuntavaalitavoitteiden kanssa.

Maaliskuinen viima iski luihin ja ytimiin Hakaniemen torilla Helsingissä, jossa kuitenkin vaalikamppailu kävi jo kuumana. SP:n eduskuntavaalitiimi oli kuitenkin saapunut torille tapaamaan heitä, jotka saattavat seuraavat neljä vuotta olla päättämässä meidänkin asioista. Tässä ennakkoäänestyksen päätteeksi raporttia keskusteluista.

Suomen partiolaisten eduskuntavaalitiimiläisinä tehtävämme oli tavata ehdokkaita ja selvittää, kuinka linjassa heidän omat näkemyksensä ovat Suomen Partiolaisten eduskuntavaalitavoitteiden kanssa. Maaliskuun alussa Hakaniemen torilla olivat edustettuina kaikki eduskuntapuolueet, sekä iso joukko myös niin sanottuja pienpuolueita. Olimme varautuneet tehtäväämme omilla esitteillämme, SP:n huiveilla sekä tietysti sään mukaisella pukeutumisella. (Tosin allekirjoittanut oli unohtanut hanskat kotiin, mikä oli ISO virhe.)

Seisoimme Hakaniemen torin laidalla ja katsoimme uteliaista kansalaisista kuhisevaa telttakujaa, jolle puolueet olivat asettuneet. Kertasimme vielä esitteistä omia tavoitteitamme ja mietimme mitä niistä haluaisimme ehdottomasti ehdokkaiden kanssa käsitellä. Olisiko jokin teema, josta haluaisimme erityisesti jonkin tietyn puolueen kanssa keskustella? Näitä pohtiessamme huomasimme yhtäkkiä torille kiireellä kurvaavan auton, josta nousikin kansanedustaja Ben Zyskowicz. Olisiko tässä ensimmäinen kontaktoitavamme? 

Partion tavoitteet kiinnostivat yli puoluerajojen – mutta nuorten asioista kiinnostuminen jäi toivomisen varaa

Ehdokkaat kaikista puolueista juttelivat tavoitteistamme todella mielellään. Tässä huomattiin myös partion hyvä maine. Moni ehdokkaista oli ainakin joskus elämässään harrastanut partiota ja sitäkin useampi arvosti todella paljon partiossa tehtävää vapaaehtoistyötä. Usein oli myös havaittavissa, että kun joku ehdokas jutteli sini-valkohuivisen vaalilähettiläämme kanssa, alkoivat hänen kampanja-avustajansa ottaa kuvia tilanteesta. Kukapa ei haluaisi tulla yhdistetyksi partiolaisiin. Osan kanssa keskustelu meni hieman sivuraiteille, SP:llä kun ei esimerkiksi ole omaa Nato-kantaa.

Vaalitiimiläiset Laura ja Vilma ottavat selfien ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa torilla.
Eduskuntavaalitiimin Lauran ja Vilman tenttiin pääsi mm. ulkoministeri Pekka Haavisto.

Etenkin nuorten harrastukset ja nuorten hyvinvointi olivat kaikille ehdokkaille tärkeitä teemoja. Jokaisen ehdokasta etsivän on kuitenkin hyvä aina myös tutustua ehdokkaansa puolueen tavoitteisiin. Yksittäisen ehdokkaan kun on helppoa luvata turuilla ja toreilla yhdeksää hyvää ja kymmentä kaunista. 

Toki kohtasimme myös ehdokkaita ja avustajia, joille partio määrittyi vain joidenkin ennakkoluulojen ja harhakäsitysten kautta. Joillekin olemme oikealla olevia konservatiiveja ja jotkut taas näkevät partiolaisten olevan vahvasti vasempaan kallellaan olevia liberaaleja. Pääsimme siis vaalitavoitteiden lisäksi kertomaan myös ihan perusasioita partiosta.

Ikäväksemme jouduimme huomaamaan myös, että osa ehdokkaista ei suhtautunut nuoriin tiimiläisiimme asian vaatimalla vakavuudella. Moni tuntui olettavan, ettei kukaan alle 25-vuotiaan näköinen ole potentiaalinen äänestäjä tai edes äänestysiässä. Välillä jouduimme erikseen pyytämään ehdokkaan esitettä, jota tämä ei ollut viitsinyt tarjota keskustelukumppanin nuoresta iästä johtuen.

Eduskuntavaalitiimi lähestymässä etualalla olevaa työministeri Tuula Haataista.

Partioehdokkaista törmäsimme mm. Nina Miettiseen ja Daniel Sazonoviin. Heidän kohdallaan meidän ei hirveästi tarvinnut miettiä, mitä mieltä ovat partiolaisten eduskuntavaalitavoitteista. Jokaisen partioehdokkaaksi listautuvan täytyy nimittäin tutustua vaalitavoitteisiimme ja ottaa niihin kantaa. Kuvassa tapaamme työministeri Tuula Haataisen.

Kaiken kaikkiaan koko päivän aikana tapasimme useamman kymmentä ehdokasta. Ehdokkaiden esitteiden lisäksi matkaan tarttui tietenkin kaikkea jännää. Oli mm. ruusuja, heijastimia, kyniä sekä tietenkin karkkia.

Sunnuntaina 2.4. on varsinainen äänestyspäivä ja viimeinen hetki vaikuttaa seuraavien neljän vuoden politiikkaan. Muistathan siis äänestää!

Lue lisää partiolaisten eduskuntavaalitavoitteista partion nettisivuilla.