Stefan Stjärnstedt kolumni
Kirjoittaja on ehdolla Suomen Partiolaisten varapuheenjohtajaksi kaudelle 2021–2022. Voit tutustua Stefaniin ja hänen ajatuksiinsa järjestön johtamisesta osoitteessa vpjstefan2020.wordpress.com/

 

Olen viime vuosina tuntenut yhä useammin partion yhteisöllisyyden elämääni ohjanneena lämpimänä halauksena. Olen pohtinut eväitä, joita olen itse saanut, ja mitä voisimme vuorostamme tarjota tulevaisuuden partiolaiselle? Miltä näytämme, kun meitä tarkastelee vuosikymmenten päästä? 

Partio jättää vuosien aikana pienempiä ja suurempia jälkiä ihmisten elämiin. Niistä jäljistä muodostuu elävä partioyhteisö, joka antaa taitoja ja kannattelee yksilöitä kohti tulevaisuutta. Emme välttämättä tunne vuosia sitten vaikuttaneita partiolaisia esimerkiksi kotilippukunnassamme, mutta tiedämme, että he ovat jakaneet kanssamme samoja arvoja ja tukeneet toisiaan. Samoin voimme olla varmoja, että se mitä teemme juuri nyt, kantaa pitkälle tulevaisuuteen. 

Yhteisömme elää pienistä teoista matkan varrellaMuistan ikuisesti, kuinka arvostamani lippukunnanjohtaja sanoi minulle, että olen luottopakki, kuinka vartionjohtajani lainasi talvikisoissa omia lämpimiä rukkasiaan kylmiin käsiini tai kuinka kokemattomana partiojohtajana mokatessani sain haukkujen sijaan apua. Muistan monet pienetkin kiitokset ja useat upeat johtajaesikuvat. Voimme kiittää, kannustaa ja tukea. 

Yhteisömme elää rakenteista ja arvoista, jotka ohjaavat suuntaa. Tämän päivän sudenpentu näkee aikanaan maapallon, jonka tulevaisuudesta emme tarkalleen tiedä. Osa historiallisiltakin tuntuvista hetkistä voi vaimentua kohinaksi ja joskus maailma taas muuttuu rykäyksittäin. Me voimme silti vaikuttaa niihin taitoihin ja asenteisiin, jotka antavat uskallusta kohdata tulevaisuus ja auttavat rakentamaan tietä sinne kestävästi. Vaikka emme olisi varmoja, voimme näyttää suuntaa ja antaa valmiuksia. 

Yhteisömme elää yhteistyöstä ja avoimuudestaMe voimme tarjota iloa ja ystävyyttähenkeäsalpaavan hienoja kokemuksia kokeilla osaamisensa rajoja ja rohkeutta olla ihminen muiden kanssa. Kun annamme toisillemme sopivassa suhteessa tukea ja tilaa, on tulevaisuudessakin partiolaisia, jotka avaavat kolon oven ensimmäistä kertaa, ja on joku, joka on pyytänyt heidät mukaan. On itsensä kehittämistä ja toisilta oppimista, merkityksellinen paikka mahdollisimman monelle. 

Voimme siis tarjota juuri tämän: tuhansia pieniä polkuja, joista muodostuu yhteisö. Tulevaisuuden partiolainen on aikanaan kulkenut aikamoisen matkan, ja osan siitä olemme taittaneet yhdessä. Ehkä hän katsoo menneisyyttä ymmärtäen ja vielä kaukaisempaa tulevaisuutta pelottomasti? Ehkä hän on saanut itse tukea ja kannustanut vuorostaan muita, ja ehkä juuri hän tuntee lämpimän halauksemme? Sillä sitä on yhteisöllisyys, ja se on meidän yhteinen juttumme. 

Partiovaalit syksyllä 2020

Tänä syksynä käydään Suomen Partiolaisten hallituksen vaalit. Vaaleissa valitaan hallitus johtamaan keskusjärjestöä seuraaviksi kahdeksi vuodeksi. Hallituksen tehtävä on muun muassa suunnitella ja arvioida toimintaa ja taloutta. 

Järjestön puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja partioneuvoston puheenjohtaja valitaan jäsenkokouksessa 14.–15.11. Kokouksessa on yhteensä 116 edustajaa eri partiopiireistä ja ruotsinkielisestä partiojärjestöstä Finlands Svenska Scouter rf:stä. Edustajat voivat olla esimerkiksi piirihallituksen jäseniä tai muita päätöksenteosta kiinnostuneita partiolaisia. 

Hallituksen jäsenet valitaan partioneuvoston syyskokouksessa 28.11. Valinnan tekee partioneuvosto. Partioneuvostoon kuuluu puheenjohtajan lisäksi 24 jäsentä. 

Kolumni on osa Partiomedian sarjaa, jossa partiovaalien 2020 ehdokkaat jakavat ajatuksiaan. Lisää tietoa vaaleista ja ehdokkaista löydät vaalien omilta sivuilta.