Kolumni on osa Partiomedian sarjaa, jossa partiovaalien 2022 ehdokkaat jakavat ajatuksiaan. Lisää tietoa vaaleista ja ehdokkaista löydät vaalien omilta sivuilta.

Tekstin kirjoittaja Henri Backman on ehdolla Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n puheenjohtajaksi kaudelle 2023-2024.

Meillä on rohkea tavoite saavuttaa yli 100 000 partiolaista vuoden 2030 mennessä. Seuraavan kahdeksan vuoden aikana meitä partiolaisia pitäisi olla yli 40 000 enemmän. Lippukuntatasolla se tarkoittaisi noin 8 uutta jäsentä jokaiseen lippukuntaan joka vuosi.

Sinänsä tavoite ei kuulosta isolta, jos sen jakaa jokaista lippukuntaa kohden. Kuitenkin töitä on tehtävä tavoitteen saavuttamiseksi, koska tänä vuonna lähes kaikissa partioon liittyneissä ikäkausissa ja aikuisissa tapahtui laskua. Itse näen tässä kolme eri kohdetta, joihin jo panostetaan ja joihin pitää kiinnittää huomiota erityisesti kasvutavoitteen savuttamiseksi.

  1. Jotta voimme ottaa kaikki halukkaat sudenpennut ja muut kohderyhmäläiset mukaan, pitää olla riittävästi aikuisia. Aikuisrekryn pitää olla jatkuvaa ja monipuolista.
  2. Jotta saamme aikuisia, pitää heille olla myös kiinnostavaa tekemistä. Pitää saada harrastaa partiota eikä vain toimia mahdollistajana. Olen itse tullut aikuisena partioon ja mahdollistamisen lisäksi olen kyllä saanut itsellekin hienoja harrastamisen kokemuksia.
  3. Jotta sudenpennuista kasvaa seikkailijoita ja seikkailijoista tarpojia ja tarpojista samoajia ja johtajia, niin meidän pitää pystyä pitämään mielenkiinto ja ”voittamaan” muut harrastukset.

Entä ne ratkaisut sitten?

1. Maahanmuuttajien kärkihanke on yksi avain tähän haasteeseen. Suomessa on paljon maahanmuuttajanuoria, joilla on osaamista ja tekemisen taitoa ja halua lähteä mukaan ja myös paljon aikaa.  Itse olin yhdessä partiotapahtumassa, jossa juuri oleskeluluvan saanut nuori oli paikalla tukihenkilönsä kanssa. Olin valitettavasti ainoa, joka meni juttelemaan hänelle. Hänellä on valtavasti osaamista jo edellisestä kotimaastaan ja nyt hän toimii kanssani seikkailijaryhmän johtajana sekä oppii samalla kovaa vauhtia partiota ja suomea. Jokainen meistä voisi kysyä yksinkertaisen kysymyksen: Hei tuletko mukaan partioon?

Nuorten maahanmuuttajien kohdalla meidän pitää lisäksi ymmärtää perheiden osuus sekä kulttuurit ja historia.  Esimerkiksi  riveissä marssivat sini- ja ruskeapaidat suomen lippuineen, voi herättää erilaisia ja ei niin positiivisia mielikuvia entisestä kotimaastaan, vaikka meille ne ovat särmiä partiolaisia paraatissa. Meillä pitää olla kyky muuttaa myös itseämme ja panostaa siihen, että olemme aidosti avoimia ihmisille, joilla on kehittyvä suomen kielen taito ja kulttuurillisia eroja. Tämä vaatii meiltä jokaiselta ponnisteluja.  Onneksi meidän maahanmuuttaja kärkihankkeessamme on mukana maahanmuuttajajärjestöjä ja saamme heiltä hyvää asiantuntijuutta.

Meidän pitää myös osata kouluttaa itseämme yhdenvertaisuuden ja ihmisten moninaisuuden pariin. Ilolla seurasin, kun Pinkkipartion koulutukset olivat täynnä Kajolla tärkeiden asioiden äärellä. Me emme saa menettää yhtään partiolaista vanhanaikaisten ja väärien mielikuvien takia. On tärkeä muistaa, että olemme kaikki erilaisia, mutta samanarvoisia.

2. Miksi minä liityin aikuisena juuri partioon? Osittain Partion hyvän maineen takia ja myös siksi, että sen kautta pääsee luontoon ja kehittämään itseään. Oletko koskaan ajatellut, että se mitä me koemme iltanuotiolla auringon laskiessa sisaruspiirissä, tai YSPillä, Y-traineessä, VBL:llä, partiojohtajan peruskurssilla, Ko-Gi-kurssilla tai kaikissa mahdollisissa kohtaamisissa arvokeskustelujen ja yhdessä olon äärellä, on sitä mistä yritykset ja organisaatiot maksavat valtavia summia työhyvinvoinnin ja työkyvyn parantamisen eteen. Toisin sanoen olemme partiossa vähän jatkuvassa tyky-päivässä, vaikka ei se aina siltä tunnu.

Tätä samaa kuvaa antaa, myös aikuisrekrykampanjan materiaalit. Meidän pitääkin osata sanoittaa, että tähän kuuluu myös  kerran viikossa 15 lapsen sudenpentulauma seuraavat kolme vuotta. Moni pelästyy tässä vaiheessa ja vetää jarrut kiinni. Hyvän johtajahuollon ja aikuispartio-ohjelman turvin sudenpentulauma onkin lopulta kiva lisä irrottautua viikon kiireistä. Mutta emme voi luvata kuuta taivaalta kertomatta, että ensin pitää rakentaa raketti ja kouluttaa henkilöstö.

Henkilöstöjohtamisessa on yksi viisaus, jonka mukaan takaovella pitää olla pidempi jono kuin etuovella. Tällä tarkoitetaan partiokontekstissa, että partiojohtajia pitää olla innoissaan tulemassa Partioon, että voimme ottaa etuovista tulevat sudenpennut ja muut uudet partiolaiset vastaan ja taata heille laadukasta ja turvallista partiota, ilman että itse väsymme. Jokainen väsynyt partiojohtaja on huolestuttava asia.

Riittävä määrä aikuisia takaa myös sen, että pestistä voi luopua, kun siltä tuntuu. Ei ole oikein, että vastuuntunnosta pitää taas ottaa se lauma tai vetää reissu, kun sitten se jää toteuttamatta. Parijohtajuus on hieno asia ja siihen kannustan lämpimästi. Kannustan myös siihen, että on rehellinen itselleen ja muilla omasta jaksamisesta. Kukaan meistä ei ole korvaamaton. Jos ajattelet niin, voit tehdä seuraavan testin. Ota lasi vettä, laita sinne sormesi ja ota se pois. Jos veteen jää sormesi kokoinen aukko, olet korvaamaton, muuten et.

3. Seikkailija-ikäkauden aikana tai heti sen jälkeen alkaa harrastuksissa tulla valinnan paikka. Urheiluharrastuksissa treenimäärät alkavat nousta ja ne vievät enemmän ja enemmän aikaa. Lopulta voi joutua tekemään valinnan mihin haluaa panostaa. Me kaikki toivomme, että valinta olisi partio. Me olemme halpa harrastus ja meillä menestyy varmemmin kuin jääkiekossa, jalkapallossa, koripallossa jne.

Miksi sitten kuitenkin valitaan koripallo tai jääkiekko tai muu harrastus? Meidän pitää osata sanoittaa paremmin mahdollisuuksia partiouraan. Se voi kuulostaa kurssilta kurssin jälkeen, mutta yhtä hyvin partion kautta voi päästä maailmalle tai kiertää viikonloppuisin eri paikkakunnilla kisoissa. Meillä ei tarvitse vanhempien seistä kylmissään kentänlaidalla tai leipoa jälleen kerran mokkapaloja, vaikka kyllähän me hyödynnämme myös vanhempia, josta iso kiitos heille.

Kasvun kannalta tarvitsemme siis vetovoimaa sekä pitovoimaa eli peto-voimaa! Kasvu ei saa olla itseisarvo vaan kasvulla pitää olla aidosti hyvä pohja kasvaa. Kasvu tapahtuu lippukunnissa, joille pitää tarjota riittävästi tukea, että meillä on aikuisia, jotta me voimme ottaa lapsia vastaan.

Tärkeintä on osata nostaa esille ne partion sankarit, josta voisi tulla idoleita. Osata kertoa partiosta saatu hyöty myös lapsille. Vanhemmat ovat varmasti tyytyväisiä, että opitaan käyttämään sahaa ja tekemään ruokaa. Toisaalta vanhemmat tarvitsevat ehkä enemmän myös tietoa siitä mitä partiolaisena voi saavuttaa todennäköisemmin kuin urheilijana. Toisaalta  tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen saa harrastaa mielekästä harrastustaan, ja toivottavasti monelle se on Partio.

Meidän siis pitää tehdä partiosta mielenkiintoisempaa ja uskaltaa mennä uusille alueille. Koska monella mielikuva partiosta on edelleen solmut eikä esim. Kajon huiput iltabileet, työtä on tehtävä vielä paljon.

Partion pitää osata kertoa olemassaolostaan paremmin ja monikielisesti ja monipuolisesti, jotta se pieni sudenpentu, seikkailija, tarpoja, samoaja, vaeltaja ymmärtää, että joku päivä hän voi olla Partion oma Leijonien tai Helmarien kapteeni, tubettaja, Sauli Niinistö, Ed Sheeran, heiluttaa sateenkaarilippua Priden kunniaksi, saada ikuisia ystäviä ja kasvattaa vastuuntuntoisia ympäristöstä ja luonnosta pitäviä partiolaisia. Luvataan, että me kaikki unelmoimme ja uskomme, että meistä jokainen on Partion paras kuva ja paras partiolainen. Koska minä olen, koska sinä olet, koska me olemme!

Partiovaalit syksyllä 2022

Tänä syksynä käydään Suomen Partiolaisten hallituksen vaalit. Vaaleissa valitaan hallitus johtamaan keskusjärjestöä seuraaviksi kahdeksi vuodeksi. Hallituksen tehtävä on muun muassa suunnitella ja arvioida toimintaa ja taloutta. .

Järjestön puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja partioneuvoston puheenjohtaja valitaan jäsenkokouksessa 12.–13.11. Kokouksessa on yhteensä 120 edustajaa eri partiopiireistä ja ruotsinkielisestä partiojärjestöstä Finlands Svenska Scouter rf:stä. Edustajat voivat olla esimerkiksi piirihallituksen jäseniä tai muita päätöksenteosta kiinnostuneita partiolaisia. 

Hallituksen jäsenet valitaan partioneuvoston syyskokouksessa 26-27.11. Valinnan tekee partioneuvosto. Partioneuvostoon kuuluu puheenjohtajan lisäksi 24 jäsentä.