Olet täällä

Partiovakuutus

”Lopulta turvallisuus on enemmän asennetta kuin taitoja. Partiolainen ei katso vierestä, vaan hän tarttuu toimeen!” Anu Sauliala, Rantasipit

Suomen Partiolaisilla on Järjestövakuutus LähiTapiolassa. Vakuutukseen sisältyy vastuu-, tapaturma-, matkustaja- ja matkatavaraturvat. Vakuutus on voimassa partion jäsenmaksun maksaneilla partiolaisilla partiotoiminnassa. Partiotoiminnalla tarkoitetaan toimintasuunnitelman mukaista toimintaa tai toimintaa, joka on lippukunnan, piirin tai keskusjärjestön johdon tiedossa. Partiotoiminnassa noudatetaan Suomen Partiolaisten voimassa olevia turvallisuusohjeita. Korvausta haettaessa keskusjärjestö vahvistaa, että vahinko on tapahtunut partiotoiminnassa.

Partiovakuutus on aina tapaturma- ja matkavakuutuksen osalta toissijainen. Vahingon sattuessa korvausta haetaan ensisijaisesti vakuutetun omasta vakuutuksesta.

Lisätietoja partiovakuutuksesta ja vahinkoilmoitusten täyttämisestä partion toimintasivuilla.

Partio- ja EVP-vakuutuksiin liittyvissä kysymyksissä lisätietoja antaa Heli Mertanen (heli.mertanen@partio.fi). Vahinkoihin liittyvissä kysymyksissä käänny suoraan LähiTapiolaan puoleen.

Turvallisesti retkellä

Jos mitään ei tehtäisi, ei haavereitakaan sattuisi. Vaikka partiossa seikkaillaan vaativissakin maastoissa, harrastus on turvallinen. Partiolaiset harjoittelevat vahinkotilanteissa toimimista ja ensiapua jo pienestä pitäen ja noudattavat Suomen Partiolaisten turvallisuusohjelmaa. Leireillä ja tapahtumissa on aina erillinen turvallisuussuunnitelma.

Partiolaiset toimivat ryhmissä, jolloin vahinkotilanteissa on jatkuvasti monta auttavaa kättä. Partion turvallisuuskoulutukset varmistavat, että jokaisella aikuisella ja nuorella ryhmänjohtajalla on toimintaansa tukevat turvallisuustaidot.

Turvallisuus ei kuitenkaan ole vain sääntöjä, määräyksiä ja fyysistä osaamista. Turvallinen toiminta lähtee meistä jokaisesta. Vahinkoja voi sattua turvallisessakin ympäristössä, ja siksi partiolainen on mottonsa mukaisesti aina valmis. Turvallisuus on asennetta!

Story of a scout

Ole valmis!

Partiolaiset laittavat ruokaa leirikeskuksessa ennen vaellukselle lähtöään. Trangian polttoneste pääsee kuitenkin loppumaan. Kuumaan polttimoon kaadetaan lisää nestettä. Liekki leimahtaa, mutta samalla syttyy myös vieressä istunut kaveri!

Partiolaiset saavat tytön palavat hiukset heti sammutettua, ja myös aikuisten apu on lähellä. Yksi partiolainen ohjeistetaan soittamaan apua ja katsomaan leirikeskuksen seinään kiinnitetystä turvallisuusohjeesta ambulanssille osoite ja ajo-ohjeet. Osa porukasta lähtee ohjaamaan ambulanssia perille hieman syrjässä sijaitsevaan leiriin. Osa kiiruhtaa viemään viestiä muille jo vaelluksen rasteilla tarpoville.

Tytöltä paloi kasvot, hiukset, kulmakarvat ja ripset. Ennalta harjoitellun tilanteen ja turvallisuussuunnitelman ansiosta hän tervehtyi kuitenkin pikaisesti.

”Olimme harjoitelleet etukäteen erilaisia vahinkotilanteita – myös toisen syttymistä. Tapaturman jälkeen kaikki lippukuntalaiset halusivat oppia lisää ensiaputaitoja. Myös Trangian käyttöä harjoiteltiin lisää”, leirin johtajana toiminut Anu Sauliala muistelee.

Maineensa veroisia

Vaikka tekeville sattuu, ja partiossa seikkaillaan vaativissakin maastoissa, Anu pitää harrastusta turvallisena.

”Partiolaiset toimivat aina ryhmässä ja haastavia tilanteita on harjoiteltu yhdessä ennakkoon. Lisäksi jokaisella ryhmällä on johtaja, joka tietää mitä tehdä vahingon sattuessa”, Suomen Partiolaisten aluekoordinaattorina työskennellyt Anu toteaa.

Partiolainen on mottonsa mukaisesti aina valmis. Leirien pelastussuunnitelmia tehdessään Anu on todennut partiolaisten olevan niin mottonsa kuin maineensakin veroisia. Esimerkiksi poliisilta lupaa kysyttäessä pillit hiljenevät oitis, kun kerrotaan kyseen olevan partiolaisista.

”Lopulta turvallisuus on enemmän asennetta kuin taitoja. Partiolainen ei katso vierestä, vaan hän tarttuu toimeen!”