Olet täällä

Toimintaa kaikenikäisille

Partiolla on paljon annettavaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Partiossa jokainen kokee elämyksiä, oppii ja kasvaa.

7–9-vuotiaiden sudenpentulaumojen toimintaa värittävät leikit, seikkailut ja tarinat. Viikoittaisissa illoissaan sudenpennut oppivat asioita, joita ei tietokonepelejä ahmimalla omaksuta. Sudenpennut tapaavat ikätovereitaan retkillä, leireillä ja partiotaitokilpailuissa.

10–12-vuotiaden seikkailijajoukkueet opettelevat partion perustaitoja ja retkeilevät paljon. Seikkailijoiden ohjelmaan kuuluu taitomerkkejä ja partiotaitokisoihin osallistumista. Seikkailija taivaltaa tutkimusmatkailijan lailla: niin retkikeittimet, ensiapu, rakentelu kuin solmutkin tulevat tutuiksi.

12–15-vuotiaiden tarpojavartioiden ohjelmassa korostuu yhdessä toimiminen ja kavereiden kanssa koetut elämykset. Tarpojat liikkuvat ketterästi haastavissakin maastoissa. Tarpojaohjelma koostuu neljästä puolen vuoden jaksosta eli tarposta. Tarppojen teemat ovat leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta. Jokaisen tarpon päätöstapahtumaa kutsutaan majakaksi.

15–17-vuotiaiden samoajavartioiden partio-ohjelmaan kuuluu olennaisena osana ryhmänohjaajakoulutus ja johtamisharjoittelu. Samoajat toimivat tarpojaikäisten vartionjohtajina. Samoajat suunnittelevat toimintaansa yhdessä aikuisen luotsinsa kanssa ryhmän kiinnostuksen kohteiden mukaisesti.

18–22-vuotiaat vaeltajavartioiden ohjelmaan kuuluu niin Suomesssa kuin ulkomaillakin toteutettavia projekteja, joissa tutustutaan muiden paikkakuntien ja maiden partiolaisiin. Kukin vaeltaja tekee henkilökohtaisen suunnitelman eli vaelluskartan, jossa hän valitsee itselleen sopivimmat aktiviteettien suoritusvaihtoehdot. Vaeltajaohjelma huipentuu valtakunnalliseen päätösseremoniaan.

Sisupartiolaiset

Partio on avoin myös lapsille, jotka tarvitsevat erityistä tukea vamman tai pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden takia. Heitä kutsutaan partiossa nimikkeellä sisupartiolaiset. Sisutoiminnassa on ohjaajia enemmän kuin muissa ryhmissä. Partio-ohjelmaa sovelletaan osanottajien tarpeiden mukaan. Lue lisää sisupartiosta!

Aikuisena partioon

Aikuiset tukevat lasten ja nuorten toimintaa osallistumalla viikkotoimintaan, retkille ja leireille. Lasten ja nuorten kanssa toimimisen lisäksi partio kannustaa aikuisia kouluttautumaan. Aikuinen voi kouluttautua partiossa muun muassa eri ikäkausiryhmien johtajaksi, lippukunnan johtajaksi, projektin johtajaksi ja kouluttajaksi. Lisäksi hän voi kasvattaa taitojaan erilaisilla kursseilla, joissa opitaan niin erätaitoja, ensiapua, leikkiä kuin partiokisojen järjestämistäkin.

Lippukunnissa on usein pulaa aktiivisista aikuisikäisistä johtajista. Jos partiotoiminta kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä lähimmän lippukunnan johtajaan ja tarjoutua avuksi.

Liity partioon

Löydä lähialueesi lippukunnat, valitse niistä sinulle sopivin ja täytä valitsemasi lippukunnan liittymislomake.

 

Story of a scout

Partio taipuu jokaisen polkuun

”Partiossa ei ole koskaan tarvinnut maata laakereillaan. Pentuna sai juosta metsässä ja vanhemmalla iällä on voinut viedä harrastusta siihen suuntaan, mihin on itse halunnut”, 20-vuotias vaeltaja toteaa.

Niilo Karjalainen aloitti partion seitsemänvuotiaana isänsä kehotuksesta. Paluuta ei ollut, sillä partio tarjosi luonnosta, extreme-urheilusta ja hölöttämisestä tykkäävälle pohjoisen pojalle kaiken mahdollisen.

”Partiossa saa haastaa itsensä, nähdä maailmaa ja tutustua uusiin ihmisiin. On aika harvoja asioita, joista voisi sanoa, että tätä ei voi tehdä partiossa. Partio taipuu ihan mihin vaan. Partiossa voi ajaa rallia, nyplätä pitsiä tai istua nuotiolla.”

Mieleen painuneimpia partiomuistoja on lautiosaarelaisella lukuisia: uppoaminen suohon Pellossa, rupattelutuokio norjalaisten kanssa Englannin Jamboreella, eksyminen Lyypekissä.

”Myös kotikämpän saunan taakse suon hyppysiin uppoaa monta ikimuistoista hetkeä”, Keminmaan Kivekkäiden kasvatti kertoo.

Partion hyödyt ovat oma lukunsa. Niilon CV:stä puolet on partiota. Esimerkiksi nuoriso-ohjaajaksi hakiessaan hänelle oli eduksi, että oli ollut vartion johtajana 13-vuotiaana ja luottamustoimessa lippukuntansa hallituksessa.

”Partio voi viedä sellaiseen työhön, josta saa vahingossa palkkaakin”, erityisesti partiosta haalimiaan ohjaamis-, johtamis- ja ihmissuhdetaitojaan arvostava Niilo toteaa.

Jokainen kuitenkin soveltaa partion eväitä omien kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti. Niilolle se on tarkoittanut muun muassa bändin perustamista parin partiokaverinsa kanssa.

”Enempi se on vaan sitä, että porukassa on hauska hakata musiikkia. Se on vaan hyvä lisä, jos siinä sivussa saa jotakin aikaiseksi”, rockin ja metallin nimeen vannova muusikko toteaa.

Partion tarjoamille mahdollisuuksille Niilo ei näe loppua.

”Ainakaan kahteen vuoteen en pääsisi partiosta mitenkään eroon.”

Mutta ei reissumies haluaisikaan. Kansainvälinen Rowerway-leiri on vielä kokematta ja vaeltamaan pitäisi mennä ainakin Uuteen-Seelantiin ja Färsaarille.

Japanin Jamboreekin on jo muutaman vuoden kuluttua.

”Eihän täältä mihinkään pääse!” Niilo nauraa.